torsdag, maj 15, 2008

Sjuuukt!

Nya moderatledaren för landstinget, Catharina Elmsäter Svärd, är bekymrad. Hon vet inte om hon kommer ha råd att sänka skatten med tio öre nästa år. Det beror ju på hur det går i sjuksköterskornas strejk, säger hon i SvD idag.

För en normalinkomsttagre skulle 10 öre i skattesänkning ge 20 spänn extra månaden. Det räcker till en glass. Eller två kvällstidningsbilagor. Däremot räcker det inte till att köpa privat vård när vårdköerna nu ringlar längre och längre. Förr aåret fick 9 000 pers vänta på vård mer än vårdgarantins utlovade 90 dagar. I år har kön ökat till nästan det dubbla, 16 000 pers.
I budgeten lovar Elmsäter-Svärd 1,5 miljarder i pengökning. Det låter ju jättemycket. en och en halv miljard. Men då ska man veta att det skulle behövas 3,5 miljarder i höjd ram bara för att täcka löner och prishöjningar. I praktiken blir de utlovade miljarderna alltså - en nedskärning!

Att i det läget lystet snegla på skattesänkning, är ett hån både mot sjksköterskorn och deras kamp för anständiga löner och för vanliga skattebetalare. Jag tror att de allra flesta hellre skulle ge den där tioöringen till en gemensam pott som skulle korta vårdköerna och ge syrrorna betalt för den långa utbildning de skaffat sig och det tunga ansvar de har.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Spiff sa...

Vi har världens högsta skatter och bland dom dyraste sjukvårdsystemen av alla!
Självklart skall vi sträva efter att effektivisera för att kunna sänka kostnaderna och därmed skatterna, det är inget kontroversiellt med det alls!

Tvärtom är det oerhört underbetyg åt våra politiker att vi har så höga skatter och kostnader, skäms!

Men jag tycker att dom strejkande syrrorna har helt rätt. Så låga löner för lång utbildning och stort ansvar, det kan bara vara socialism som skapat..

Fram för fler privata alternativ nu!

Men LO är missunsamma.. Varför?

Dag sa...

Johan pratar i nattmössan. Sverige har inte ett av världens dyraste sjukvårdssystem. Snarare tvärtom.

Vi lägger 9% av vår BNP på sjukvård vilket ligger i ett Europeiskt mittsnitt. Det går också att jämföra med USA som lägger 16% av sin BNP på sjukvård.

Samtidigt ligger Sverie bland de allra främsta vad gäller medicinska resultat. Vi tävlar med Japan om att ha världens lägsta spådbarnsdödlighet bara för att ta ett av många exempel.

Anonym sa...

Dag, inte Johans fel att han agerar "nyttig idiot" åt Skattebetalarnas förening. Det finns gott om dessa som gått på deras mybildning.

B.T.W

Unknown sa...

Ja, men vad går pengarna till?

SCB är en käla man kan botanisera i.

En annan skrift (den sjuka vården) som jag hämtat lite från som kommer här:

1. År 1975 fanns 8 511 landstingsanställda läkare i Sverige, nu finns det 24 233. (år 2003)

2. Att information, kommunikation och administration tar mellan 50 och 80 procent av sjukhusläkarnas tid – sådant som ofta är lämpligt att datorisera – samtidigt som bara 4 procent av svenska vårdcentraler kan kommunicera elektroniskt med andra kliniker och bara en fjärdedel av landets sjukhus har datoriserade patientjournaler. (år 2003)

Politiker gör horisontella prioriteringar för att fördela resurserna. Jag hoppas de också prioriteerar att lägga sig i så lite som möjligt. Hu så hemskt det vore om jag bor i ett landsting som prioriterat bort bukspottkörteln och som istället satser på halsmandlarna. Måste leta reda på ett landsting som har har gjort andra politiska prioriteringar.

Ni som har inflytande, sätt er ner och kom överens om:

Att sjukhusläkarna högst lägger 10% av sin arbetstid på information, kommunikation och administration enl. ovan

Att vårdgarantin sätts till högst 9 dagar.

Att väntan på en icke livsavgörande operation aldrig överstiger 5 dagar från beslut om ingreppet. Ju mer livsavgörande ju kortare väntetid.

Att en total transparens mellan olika vårdgivare med avseende på journaler finns datoriserat senast 2012.

Nu gör jag inte listan längre.

Som en avslutande slutkläm:budgeten för Stockholms läns landsting är i paritet försvarsbudgeten för Sverige och det finns 19 landsting till. Vad vill jag ha sagt med det då? Jo, att det är dags att reformera landstingen och dess kostnader NU!

Cathariina E-S torde kunna hitta sin tioöring om hon letar bland det uppenbara slöseriet inom den organisation hon leder.

Anonym sa...

Det är dags för svenska sjuksköterskor att skaffa sig makt i denna löneförhandling. Som det ser ut nu så är de inte tillåtna att strejka i tillräcklig grad föra tt få önskad effekt. Dessutom sparar landstinget miljoner för varje dag som går, på bekostnad av Vårdförbundet. För ett bättre förhandlingsläge bör de göra som sina kollegor i Finland. Säga upp sig. Varför inte jobba några månader eller ett år i Norge. På sidan www.jobba-i-norge.com finns information om hur man går tillväga. Enkelt. Massuppsägningar skulle få landstinget att svettas och ett bättre förhanlingsläge för vårdförbundet. Tack för ordet.