söndag, augusti 12, 2007

Samverkan för Sundbyberg?

Låt mig först säga detta: Det är aldrig bra när valresultat körs över, vilka omständigheter som än lett fram till de två moderaternas avhopp i Sundbyberg.

Vi hade en liknande situation i Solna för några år sedan, då en kristdemokrat inte klarade av att bifalla moderaternas budget och röstade för den i hennes tycke mer ansvarsfulla s-budgeten. Så långt inget generalfel; man måste få rösta efter sin övertygelse och inte bara agera röstboskap, men då bör man snacka om det innan, i sin partigrupp. Att som sedan skedde, hoppa av sitt parti och gå över till ett annat, är inte hederligt mot väljarna. I Solna ställdes situationen "till rätta" genom att en miljöpartist hoppade över till moderaterna, vilket återställde blockbalansen.

Allt detta är trist, upprivande för alla och väldigt olyckligt för demokratin. Som väljare drar man förstås lätt slutsatsen att det inte spelar nån roll hur man röstar, personerna på ens valsedel kan ändå göra litet som de vill.

Bakläxa till moderaterna som valde in personer som inte stod för deras politik.
Bakläxa till den moderata ledningen som trots varningstecken inte lyssnade och tog sina inre problem på allvar.
Bakläxa till de avhoppade politikerna som inte ställer sina platser till förfogande innan de börjar om i ett nytt parti.
Läxa till alla politiker i Sundbyberg: Hitta en ansvarsfull lösning på den kniviga situation ni nu hamnat i. Den drabbar alla, och det är därför allas ansvar att lösa den. Visa handlingskraft och hitta nya samverkansformer över blockgränserna. Sundbybergarna röstade för en förändring högerut. (Sedan har förvisso många invånare säkert redan tröttnat rejält på denna förändring, men det är en annan sak. Det får man göra något åt vid nästa val.)
Vad händer då nu? Ja, enligt SvD vill moderaterna bilda en "miljöallians" med milöpartiet. Det är oklart vad miljöpartiet själva vill, eftersom det bara är högerpartierna som uttalat sig om detta eventuella samarbete. Det känns väl inte riktigt som en klockren lösning. Mer som en bekännelse inför galgen, speciellt med tanke på deras track record. (Se även bilden här under)

Samverkan för makt eller samverkan för Sundbyberg?

Hoppas det går att hitta mer hållbara och trovärdiga lösningar än så. Jag tänker osökt på det lyckade samarbetet i Värmdö efter moderaternas sammanbrott där förra mandatperioden, då så gott som alla andra partier slöt sig samman i ett praktiskt och pragmatiskt samarbete. Väljarna brydde sig knappast om blockpolitik, utan var glada över att några som kunde snacka med varandra och hade ett bra ledarskap tog ansvar för kommunens bästa.

Läxa till måndag alltså. Låt stå!


Klicka på bilden för att förstora den.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: