onsdag, juli 02, 2008

Inflation i förtroende

Vaknar av en sådan där irriterande attackfluga som gör störtdykningar mot mitt ansikte, bara för att finna att solen strålar in genom det höga lilla sovrumsfönstret, som avslöjar ett spegelblankt hav när gardinen dras ifrån. Flugan är genast förlåten och jag lovar högtidligt att från och med i dag är det dagliga morgondopp som gäller. Men skönhet är inte detsamma som värme och det vackra vädret blir relativt litet mindre vackert när termometern visar på bara 18 grader i vattnet. Stående huttrande på badtrappan hör jag ett underligt skriande fågelläte uppifrån huset. Det visar sig vara en av brandvarnarna som fått tuppjuck, vilket kräver omedelbart batteribyte, vilket räddar mig från dopp den här morgonen.

Vid frukosten sitter jag i min halvvåta baddräkt och läser gång på gång ordet "förtroende" i DN. Nu har vi tydligen tappat förtroendet för SL. Också. Innan det har det varit sjukvården, klimatet, TV, lågprisflyget, vårdförbundet och så förstås politiker av alla de slag. Att folk tappar förtroendet för politiker kan jag förstå. (Problemet är bara att de måste lyckas uppbåda en viss entusiasm för nya vart fjärde år...) Men resten? "Nu är jag så förbannad på det jävla SL att jag tar bilen till jobbet i stället, för köerna, dem har jag i alla fall kvar förtroendet för"?

Nej, det har gått inflation i förtroendekriser. Ska man tro den samlade mediabilden har vi tappat förtroendet för i princip allt och alla utom möjligtvis Ernst Kirschsteiger. Ska man vara konspiratorisk, och det ska man, eftersom det är roligast, så undrar jag om det inte är en familjeonanikomplott från Kds riksdagskansli. Vi ska bara och enbart ha förtroende för den egna familjen och möjligtvis den egna bostadsrättsföreningen. Kommer osökt att tänka på låtraden i den där gamla Hoola Bandoola-låten "Vem i hela världen kan man lita på?"*

Nu återstår bara att fråga sig om vi har förtroende för regeringens inflationsdrivande politik. Inflationstakten har ökat från 1,4 procent 2006 till 4 procent i maj i år.

Och så en sak till: Hur är det med ostronen egentligen? Är det japanska mördarostron? Sedan avslöjandet om ostronfyndet vid vår brygga har omgivningen, både besökare och de som kommunicerar via sms och mail, haft en strid ström av åsikter. Uppfattningarna om huruvida det rör sig om bohusländska ostron eller de nya japanska mördarostronen som invaderar kusten går starkt isär. Jag kan idag publicera en bild som kommer att chockera. Vi misstänker att det rör sig om BÅDA sorterna!
















När far och mor är döda
och våra släktingar har tatt gift
och alla våra vänner har valt sig själva
och våra lärare och fröknar
har gått och dränkt sig med varann
och nu när somn tabletterna har slutat hjälpa.
Och när vår präst från konfirmationen
står och pekar i det blå
och ingen fattar om han visar vägen
eller känner vilket håll vinden blåset åt.
Då kommer Halta Lotta hem till mig
med rösten fylld av gråt
och säger vem i hela världen kan man lita på?

Och när John och Yoko Lennon
har gått på psykoanalys
och Robert Zimmermann har flytt till landet med miljonerna.
Och Marilyn Monroe tappat taget
och Greta Garbo har blivit ful
och man försöker muta oss med bilder av visionerna.
Och när prinsar och presidenter
ljuger medvetet i kapp
och när dom som skulle säga sanningen
har börjat ta tillbaka det dom just har sagt.
Då kommer Lille Gerhard hem till mig
och häver sig på tå
och viskar, vem i hela världen kan man lita på?

Tycker du detta ämne är
intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vem kan man lita på? Det är svårt det där... men jag litar inte riktigt på din brandvarnare! Skall den verkligen bete sig så när det behövs nytt batteri? De brukar ge ifrån sig kort ljudstötar med långa mellanrum, inte illtjuta! Då varnar den väl för ngt??? Gas?? Har ni nymålat?? Elöverslag?? Kolla upp detta och var rädd om er.
Svar: nej jag litar inte på regeringen... men jag litar på dig!

Ha en skön sommar med många varma bad! //Jannemannen

Andreas Nilsson sa...

Instämmer. Medielogiken driver fram en hel del märkliga fenomen. ett aber: vi har tydligen tappat förtroendet för ernst också, han har enligt Aftonbladet gått hårt åt en väderkvarn på öland:)

Andreas

http://andreasompolitik.blogspot.com/

Anonym sa...

Tappat förtroendet för Ernst? För att kunna tappa ngt måste man väl först varit innehavare av detta...?
Rätt eller fel?
Nej tack till Kirschsteiger...
Ja till Hoola Bandoola, de kunde man lita på!

mats sa...

1. Tur att det inte var en spyfluga.
2. Tänk dig at vara ett batteri i en brandvarnare. Hur roligt kan det vara? När energin är slut och man, batteriet, i ett sista desperat skrik utlöser larmet så att du skall fatta att något är fel och kan konstatera att batteriet bara ville säga byt mig så vi, enheten varnare + energikälla kan fortsätta att vaka över er och er egendom är väl vackert. Istället reagerar du reptilmässigt och irriterat.
3. 18 grader - kom igen, du kunde väl ha skrivit 13 grader och en massa maneter så hade jag tyckt synd om dig.
4. Hur blev baddräkten halvvåt?
5. Ostronen och Ostronbilden - jag klagade för en tid sedan på en bild från Kungsan och nu måste jag klaga igen med frågan: Varför lägger du skärpan på annat än själva motivet? För att förvirra och vilseleda eller är det bara bristande teknisk färdighet?
Dessutom tror jag att det bara är en avlägsen norsk kusin till de japanska mördarostronen som kommit.
6. Att lita på. Svår fråga det där. Jag tror, men vet inte, att först måste man lita på sig själv, sin egen instinkt. Sedan kan man kanske lita på andra människor. Det kan var rätt häftigt att lita på någon annan till 100% speciellt om det är ömsesidigt. Sen är det också frågan vad menas med att lita på? Jag kan lita på dig (tilll exempel), på dina ideer och tankar men jag kan inte lita på att allt det du uttrycker materialiserar sig i enlighet med tankarna. Vem har ett sådant inflytande/makt? Tänk efter vad kan vi bestämma helt och hållet om själva, det är inte mycket, inte kan jag borsta tänderna just nu ens en gång för det är upptaget där min tandborste finns men jag vill ju det just nu, ja det var ett skitdåliigt exempel.
6b. Ernst - inte möjligt!
6c. Onanister i komplott från KD, de kan vara luriga, som tur är håller de med det de gör och därmed förökar de sig inte.
6d. Har aldrig gilla Hoola-B, kommer aldrig att göra det, frågan om tilliten till deras texter faller pladask för min del.
7. Regeringens inflationspolitik. Har de lovat att inflationen skall öka? Inte vad jag vet. Så regeringen kan vi definitivt inte lita.
8. Hur stor är ön?
Klart slut - varulvstjut.

Anna, Fair and True sa...

Bra skrivet!

Morfar Lasse sa...

Lita på mig! Jag har försökt sedan sena tonåren att bli medlem i Riksförbundet, men det går inte! Vilket? RFSU - förstås!

Annars har jag ju haft många visiter i Göteborg, under mitt yrkesverksamma liv. Den stan har mycket att ge. När man kom dit på sommaren och bodde på "Heden", blev man ofta väckt "lite extra" av fotbollsungdomen. -Sitta på Avenyn med kaffetåren och filosofera. Det blev många utflykter upp bland öarna oxå. Men jag undrar om inte Cornelius "Blues för Göteborg" är en av de finaste skildringarna, inklusive slutet.
Just nu lyssnar jag på raggae och precis så känns det att läsa din och "Kärringens" blogg.

Besos! (som vi europamästare säger, HiHiHi)

Anonym sa...

Godmrgon johanna!

Av ren slump kom jag in på din blogg. Jag var ute och sökte info. om Thorsten F. som skall ligga till grund för min torsdags blogg.(ännu inte publicerad) Vid 18-tiden är den nog klar.(har arbetat färdigt då. I mitt företa:) dvs.

Jag har ganska nyligen börjat blogga. Jag valde bland olika bloggställen, men tillslut blev det FINEST.se Inte pga. att jag är någon sorts stureplansstekare som vill göra min röst hörd.Tvärtom.

Utan för att jag ansåg att finest.se (bloggtjänst når ut till den målgrupp jag eftersträvar)Den
innefattar det liv jag levt, lever och ibland tagit återfall i...If u catch my drill....

Har gått hårt fram genom livet sedan jag var tolv år, är nu 33. Bott i förort till nu vasastan. Uppvuxen i två världar. Helt enkelt blivit tvungen att skolas streetsmart för att överleva.

Lärt mig tala på bönders vis och lärde på latin. Suttit inne, legat på vartenda sjukhus ifrån norr till söder..ja du förstår säkert....

Lever sedan en tid tillbaka drogfri. Sökte vård 2002, gjorde behandling och därefter går jag nu på NA möten för att påminna mig själv om problematiken. Medaljens baksida:). Vill att ni ska få lite bakgrundsfakta om mig för att förstå varför jag skrivet detta; Ärlighet... .

Det kanske inte var en slump att jag "råkade" hamna på din blogg. Ödet ville kanske annorlunda.:)
DS.

Min blogg: www.finest.se sök på, VITNATTBLÅDAG

mvh: Anders philip W.

Mattias sa...

Men du måste väl hålla med om att vi har en ambitiös regering? Inte bara har de fått inflationen i Sverige till 4% utan de har drivit upp den till 4% i hela EMU.

Fast om du tänker efter lite grann så inser du nog att det är troligare att det är inflationen i vår omvärld som påverkar Sverige. Så brukar det nämligen vara. Ja, till och med under socialdemokratiska regeringar.

Anonym sa...

...jodå mattias, men... skattesänkningar brukar vara som bensin på inflationsbrasan... men visst är de ambitiösa. Alltid samma svar, det var den här politiken vi gick till val på, den genomför vi nu...(hur det än går)

Anonym sa...

Vill inte störa semesterfriden, men blir upprörd när jag läser i DN. Vad är det för samhälle vi bygger? Humanitet och människovärde, vad är det?

Anna Olsson har under ett par år kämpat mot en bröstcancer som kommit tillbaka som dottersvulster i lungorna.

Anna går på tung behandling med cellgifter och nya preparat som kräver särskild licens. Det gör henne trött och infektionskänslig, men trots det har hon med hjälp
av en förstående arbetsmarknad kunnat arbeta 20 procent.

I en intervju i Radio Väst berättade Anna själv om den information hon fått från Försäkringskassan om de nya regler som gäller från den 1 juli, att hon efter en tid inte kommer att kunna få fortsatt sjukpenning utan kommer att prövas mot hela arbetsmarknaden om hon kan ta ett annat jobb någon annanstans:

- Du kan ansöka om fortsatt sjukpenning om du har en allvarlig sjukdom. Med allvarlig sjukdom menas att det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna.

- Jag undrar vem Försäkringskassan är till för. Man har bara talat om att folk fuskar, men jag har en sjukdom som antagligen kommer att ta mitt liv. Tro faen att jag inte fuskar.

(Så här kan vi inte ha det!)
/Jannemannen