söndag, juli 06, 2008

Idyll med avbrott

- Var det här de spelade in reklamen för Grumme Tvättsåpa eller?
Kommentaren kommer spontant från en kompis på besök på idyllön och sammanfattar väl rätt bra hur det ser ut här. När man spenderat varenda sommar här blir man lätt hemmablind, men ja, det är en idyll. Särskilt när det varit sådant strålande högsommarväder som den senaste veckan. Det är nästan löjligt vackert. Spegelblankt hav på morgonen med dopp från bryggan innan frukosten, röda små sjöbodar, varma klippor, sandstrand, båtutflykt till yttre havsbandet när solen värmer som mest på dagen, middag med nyfångad makrill, dill och färskpotatis och så dans på Brännö brygga i solnedgången. Får man ha det så bra? Snart måste det väl hända något hemskt? Ta i trä!

Ett minidrama utspelas dock precis som det ska till att serveras egenplockade ostron och bubbel på bryggan. Grannens sexåring börjar plötsligt skrika som en stucken gris. - Det är nåt i mitt öra! gråter han hysteriskt. Det är en vanligtvis kavat liten pojke, så detta måste vara något som gör väldigt ont. Grannen och jag håller i honom och försöker titta in i örat men ser ingenting.
- Aaaaajjj, det surrar!!!! skriker han. Kan han ha fått in någon insekt i örat? I så fall sitter den fast långt inne i innerörat, för hur vi än vänder och vrider, tittar med stark ficklampa och förstoringsglas, så ser vi ingenting. Det är bara svart. Gossen skriker alltmer förtvivlat.

Naturligtvis inträffar detta efter vårdcentralens stångningsdags. Jag har nog aldrig varit med om att man behövt läkare under de fåtaliga öppettimmarna under förmiddagen. Vart vänder man sig? Ingen har såklart kvar några telefonkataloger med Landstingets infosidor i. På nummerupplysningen vet de inte vad en närakut är för någonting: -Nej, sådana ser jag bara att det finns i Stockholm. Men vart ska jag ringa då? Sjukhus, föreslår den vänliga men lätt oengagerade rösten i telefonen. Nej, det tar för lång tid att ta båten och sedan bilen in till Göteborg.

Nöden har ingen lag. Med dödsförakt tar vi ett sugrör och stoppar det långt in i örat på det stackars barnet och suger hårt. Då synliggörs någonting stort och svart längst därinne. Med en pincett plockar jag så ut - en stor levande spyfluga! Hur den tagit sig in i det väldigt lilla örat är obegripligt, men nu är den ute och under rituella former möter den döden under sexåringens skosula.

Puh, idyllkänslan är definitivt bruten. Men sedan blir det Coca Cola, glass och massor av kramar. Och ett glas lätt avslaget bubbelvin på bryggan.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

..."under rituella former möter den döden under sexåringens skosula."

Det där med respekt inför livet och empati är inget för en sexåring, eller...

Flugstackarn hade väl av misstag hamnat i barnörat och några ivriga barnfingrar hade säkert hjälpt till med att peta den allt längre in... Tur att allt gick bra, för barnet. Hoppas att det senare får lite annan lärdom om livet skörhet.

John sa...

Idyllen är väl inte komplett utan en skärgårdsdoktor i bylsig sticka polotröja...

Johanna Graf sa...

Jag brukar normalt predika respekt för de som är mindre, t ex våra vänner djuren, och försiktigt rädda spindlar som förvirrat sig i n i huset osv. Men, moraliskt riktigt eller ej, den här spyflugan dödades utan större samvetbetänkligheter. Jag tvivlar på att den överlevt pincettattacken ändå, så det kanske t o m var en barmhärtighetshandling.

mats sa...

Dopp från bryggan - det var lite gnäll om det när brandlarmet tjöt, så nu går det bra?
Hoppas makrillen smakade bra och att det inte blev makrill över. Om det nu blev makrill över och den stoppades i frysen, ja då skriver jag till Gordon Ramsey och skvallrar, efter det lär du få dina fiskar varma.

Snacka med en modellbyggare så kan du få råd om lämliga verktyg för hobbyoperationer. Prata ej med någon läkare de kan bli förnärmade av att deras profession utförs som hobby, tex vid stångningsdags och liknande tider.

Anonym sa...

Ramsay skall det vara ursäkta misstaget.

/Mats