fredag, juli 18, 2008

Bärsärk i bersån

- Men herregud, gör dig inte dummare än vad du är, mumlar jag irriterat när jag läser vad en uppenbart sommarslö Barbro Hedvall skriver på DN:s ledarsida. Det är det sedvanliga sosse+skatter-gnället, något den gamla hygglo-liberalen Barbro Hedvall normalt brukar hålla sig för god för. Men kanske getingens surrande mot saftglaset i bersån har gjort henne litet trångsynt? För hon låter onekligen som en aristokrat från franska revolutionen när hon tycker att välfärd är ett så trist och fyrkantigt ord. Det påminner om SJ, a-kassenivåer och kommunalanställda med låga löner. Visst, välfärd är nåt vi alla behöver och visst vill vi ha en gemensamt finansierad skola och sjukvård, men livet är ju så mycket meeer. Och så räknar hon upp hälsa och arbetsglädje, vänner och musiklyssning, vackra miljöer och riktig mat.

Ååååååkej Barbro, this is a wake up call! Ursäkta en bärsärk i bersån, men har du någonsin hört talas om Maslows behovstrappa? Att man måste ha vissa grundläggande behov tillfredställda innan man kan slå sig ner och njuta av den vackra miljön, det fina musikstycket och den goda maten i bersån? Att det då kan komma in handy med en schysst försäkring mot sjukdom och arbetslöshet? För om en eller flera av festdeltagarna är sjuka, arbetslösa eller jävligt fattiga kan det bli en.... hur ska vi säga... rätt trist stämning där i bersån? Då duger det inte att bjuda på en kaka eller ett vackert partitur till och yra om att "det finns högre värden i livet".

Pucko. Gå och käka bakelser med Marie Antoinette.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Fast det är ju precis det hon skriver:
"För klarhets skull: Jag har ingenting emot goda socialförsäkringar, en gemensamt (!) finansierad sjukvård och skola eller alla andra viktiga samhällsfunktioner som hör 2000-talets avancerade stat till. Men jag skulle gärna vilja värna ordet välfärd, min välfärd är något mer och större än det mina skatter betalar. Det är hälsa och arbetsglädje, vänner och musiklyssning, vackra miljöer och riktig mat till exempel. "
Även om alla i bersån har jobb OCH sjukvården fungerar så kräver hennes (och de flesta andras) välfärd aningen mer, t.ex. skillnaden mellan en ljummen, avslagen folköl och ett svalt rosévin, skillnaden mellan lapskojs med HP-sås och en limecheescake med hallon, skillnaden mellan Magnus Uggla och Debussy. Kort välfärd skapas inte BARA av den gemensamma sektorn, vi måste skapa lite själva också för att livet ska bli riktigt uthärdligt...

Glad Sommar!

Johanna Graf sa...

Men Lennart, det håller jag fullständigt med dig om. Som redan Per-Albin så träffande konstaterade i sitt folkhemstal, så måste alla landets söner och döttrar beredas möjlighet att icke blott kunna skapa sig en god försörjning, utan också njuta allt det goda, som gör livet mänskligt rikt. (Läs mer i Per-Albins bästa citat nedan) MEN, but, det är inte det Barbro Hedvall förespråkar, tyvärr. Hon har den dåliga smaken att klaga på välfärdssträvanden och sympatiserar den med allians som nu bit för bit,s ten för sten, nedmonterar denna gemensamma solidariska finansiering av en hygglig välfärd för alla. Som har som sin främsta strävan att ge frihet för alla att utveckla rik musiksmak och möjligheten att njuta av livets goda i övrigt. Kram!
"Jämlikheten betyder likställighet men icke likformighet, lika rättigheter och möjligheter för alla och envar, men intet tvång till att använda dem på alldeles samma sätt. /…/ vi drömma om en ordning, där alla ha möjligheter att tillgodose rimliga behov och önskningar, äta sig mätta, bo ordentligt, kläda sig snyggt och ta del av den andliga kulturens goda. Det är icke fråga om alldeles lika stora stycken av kakan, det är en fråga om nog för alla. Om den ene vill göra sin biff av kött och den andra av rödbetor, om den ene älskar ett gott bord medan den andre helst skulle vilja ta in sin näring i form av piller, om den ene vill använda sin lediga tid till promenader i bil, den andra till att odla rosor, den tredje till att samla frimärken, den fjärde för att musicera, den femte för att dväljas i böckernas värld, den sjätte för att gå på kapplöpning eller spela fotboll, det angår oss icke, lika litet som om den ene vill gå i kavaj och den andre i jackett eller den ene föredrar engelsk järnsäng framför utdragssoffa. /…./ Jämlikheten skall icke leda till jämnstrukenhet, den skall i stället låta allting växa efter sin egenart."

Källa: Per Albin Hansson: Demokrati (Stockholm: Tidens Förlag 1936). Kapitlet "Vad kan en god socialist vara?", ursprungligen ett tal hållet i Stockholm 1929:

Anonym sa...

Vill bara säga GRATTIS PÅ NAMNSDAGEN!

Morfar Lasse sa...

Det var som attan! Sverige har hamnat i den evinnerliga "fruntimmersveckan". Det är då nästan alla av mina favoriter har namnsdag och det som oftast regnar mer än lämpligt. Det är anledningen till att jag sällar mig till föregående talare.

Men egentligen skrev jag för att hoppas på att Barbro skulle "hoppa i havet"! Inte för att orsaka miljöförstöring, utan få en rejäl kall avrivning. Det är vad jag önskar henne efter det "konstiga" tyckande i ledarspalten. (men det kanske är bättre för fiskarna att hon låter bli?)

mats sa...

Du, hallon på bilden är de skogshallon eller?
Själv sitter jag nöjd och glad efter att ha kokat sylt på 2.2kg skogshallon. Imorgon och nästa dag och nästa skall plocka mer och koka sylt för att sedan frossa varje frukost ett år framöver med att blanda i lite hallonsylt i min yoghurt, mumsigt.