lördag, juli 05, 2008

Det finns ingen moral

I min serie "allt vänder efter 40" kan jag idag presentera ytterligare ett positivt forskningsrön: De positiva hälsoaspekterna på vin gäller bara de som fyllt 40. Flera studier visar att alkohol (både öl, vin och sprit) skyddar män och kvinnor i åldrarna 40+ mot flera hjärt-kärlsjukdomar. Det gäller dock inte personer under 40 år. Då överväger riskerna med alkohol (beroende, leverskador, olyckor).

Beväpnad med detta mördande argument meddelar jag 19-åringen och hans kompisar på väg till Arvikafestivalen med sina tungt klirrande ryggsäckar att jag gärna avlastar dem från deras börda. Win-win liksom; min hälsa påverkas positivt och deras hälsa slipper påverkas negativt. Jag blir t o m snyggare om jag dricker upp deras vin, det vet jag, för det står i Expressen.

Men de vägrar, de inskränkta typerna. Ungdomen nuförtiden... Det finns ingen moral.

Undrar hur det ska gå när de ska börja jobba och betala skatt. Ska man tro Skatteverkets beräkningar så undergrävs skattebetalarviljan kraftigt för varje generation. I en undersökning som presenteras i DN idag, är sjuttiotalisterna de värsta nolltaxerarna som någonsin funnits. Köttbergsgenerationen må bli en börda på äldrevården i framtiden, men de har banne mig betalat in sina försäkringspremier. Men sedan har det gått utför, och antalet nolltaxerare har i princip dubblerats för varje genration sedan dess. På Skatteverket är de upprörda och ropar nu på "riktade utbildningsinsatser i skolorna". Jag har en idé: De kanske kunde samarbeta med Skattebetalarnas förening?


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

mats sa...

Vad blir du snyggast av? Parador, Villafranca eller Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée.

Anonym sa...

Vet att Du bara blir snyggare & yngre hela tiden, det har Bängt Hedberg skrivit på det ex av Solnabladet jag har framför mig... hälsningen i klartext lyder att han gillar dig, det gör vi väl alla! Önskar Dig en skön fortsättning på semestern!
/Chrille

Anonym sa...

"Beväpnad med detta mördande argument meddelar jag 19-åringen och hans kompisar på väg till Arvikafestivalen med sina tungt klirrande ryggsäckar att jag gärna avlastar dem från deras börda."

Hur har de fått tag på alkoholen egentligen?

Hursom så är langning enligt lag förbjudet i Sverige och jag hoppas verkligen att ett oppositionsråd i Solna inte pysslar med sådant. Särskilt med tanke på hur vår svenska politikeradel omyndighetsförklarat oss andra svenskar.

Morfar Lasse sa...

Jag trodde det var 19-åringen som var 19 år. Jag visste inte att alla hans kompisar var det!?!
Men jag vet en sak med säkerhet, man får dricka alkohol redan innan man får handla ut den på systemet. Du får t.o.m. beställa den på baren, utan ha uppnått de 20. Häpp!
Du får ta dig hit och jag ska "försköna" dig som attan. Barnkammaren är ledig hela augusti.

Jag är glad för att Skatteverket finns och sköter sitt arbete. De betalar ju min vällevnad ett par gånger månad, indirekt alltså. Och de får tillbaka lite grann med glädje!

mats sa...

En teknisk moralfråga: Använder du trådlös kommunikation när bloggaar på ön?

Johanna Graf sa...

Hej "blod"! Nej, jag har aldrig langat och kommer aldrig att göra det. Men som "morfar lasse" skrev, flera av hans kompisar har hunnit fylla 20 och det är (tyvärr) inte förbjudet att bjuda en 19-årig kompis på alkohol. Han går ibland också på pubar, där han får beställa in alkohol. Mitt inlägg var i ärlighetens namn också litet tillrättalagt. Jag var inte i ungdomarnas fysiska närhet då de drack denna alkohol, då hade jag inte stillatigande sett på och accepterat. Jag, liksom förhoppningsvis de flesta föräldrar nuförtiden, vet ju att ungdomar med föräldrar som tar avstånd från deras drickande, inte köper ut och inte bjuder på alkohol hemma, dricker mindre än ungdomar som möter acceptans hemifrån.

Och till Mats kan jag meddela att jag har trådlöst bredband via en liten Vaniljpucksliknade tingest från Tre. Och att ingen blir snygg av vin.

mats sa...

Teknisk moralfråga 2. Angående trådlös kommunikation: Tack för upplysningen. Jag som trodde trådlös betydde att man var naken när man kommunicerade...........men nu vet jag ju att det nödvändigtvis inte behöver vara så.

Anna, Fair and True sa...

Jag är i alla fall en 70-talist med moral som betalar skatt och annat som jag ska! Trist att inte alla gör det!

Anonym sa...

Man kan undra:

Om det är jämförbart att jämföra människor mellan 28 & 38 med oss mellan 38 & 48. Jämförbart nog för att göra antaganden om moral.

Hur någon kan vara så slapp att man jämför absoluta tal när åldersgrupperna inte är konstant stora. (Särskilt som det skulle stödja artikelns tes att använda andel av)

Hur någon kan tro att om J varit korkade nog att langa (vilket hon ju inte är, det vet den som sett henne umgås med minderåriga) verkligen vore korkad nog att skriva om det helt bekymmersfritt

Om inte hela mänskligheten vet att Grummereklamen är inspelad på Östkusten... så klart

Anonym sa...

Suck!

Vad trött man blir på folk med dålig läsförståelse som tydligen ej förstår vad en retorisk fråga är för något.

Att morfar Lasse försöker avfärda mig som en naiv barnunge han tydligen vill leka i barnkammaren med får stå för honom. Dock tråkigt att oppositionsrådet tydligen tycker att det ligger något i hans manschauvinistiska retorik.

Hursom så säger alkohollagen bl.a. följande:

3 kap. (1994:1738) om försäljning av alkohol:

"8§ Vid detaljhandel med spritdrycker, vin och starköl får varor inte säljas eller annars lämnas ut till den som inte har fyllt 20 år. Motsvarande gäller vid detaljhandel med öl och servering av alkoholdrycker i fråga om den som inte har fyllt 18 år.
Alkoholdrycker får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
Alkoholdrycker får inte lämnas ut om det finns särskild anledning anta att varan är avsedd att olovligen tillhandahållas någon.
Den som lämnar ut alkoholdrycker skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått den ålder som anges i första stycket.

9§ Det är förbjudet att som ombud eller på därmed jämförligt sätt anskaffa alkoholdrycker till den som enligt 8 § inte har rätt att få sådan vara utlämnad till sig. Det är också förbjudet att i större omfattning tillhandagå annan med att anskaffa alkoholdrycker.
Spritdrycker, vin eller starköl får inte överlämnas som gåva eller lån till den som inte har fyllt 20 år. Öl får inte överlämnas som gåva eller lån till den som inte har fyllt 18 år.
Andra stycket gäller inte när någon bjuder på en alkoholdryck för förtäring på stället. Spritdrycker, vin eller starköl får dock inte bjudas den som inte fyllt 20 år, om det med hänsyn till den bjudnes ålder och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarligt. Detsamma gäller i fråga om öl beträffande den som inte fyllt 18 år. Lag (2001:414)

Det står alltså klart att morfar Lasse och oppositionsrådet inte vet vad de talar om när de försöker knäppa mig på näsan genom att påstå att jag har fel.

Och, nej jag tror alls icke att oppositionsrådet sysselsätter sig med att langa sponk till de som i alkoholsammanhang av lagen anses vara omyndiga. Det var faktiskt bara så att jag själv använde mig av samma tillrättalagda stillistiska skrivstil som oppositionsrådet. För att på så vis peka på det något lätt tillrättalagda skimmer av alkoholromantik oppositionsrådets bloggpost ger sken att andas av.

Dock med tanke på att denna bloggpost utger sig för att handla om moral och dessutom med en enklare form av skatteundervisning via en tecknad serie som de med dålig moral kan lära sig mycket matnyttigt från. Tyckte jag i och med den lätt romantiska inställning till alkohol som här framfördes att det var dags att granska alkoholkunskaperna här lite noggrannare i sömmarna. Därav min lite retsamma undran över vem som låg bakom langningen som lite tillrättalagt beskrevs i form av klirrande ryggsäckar.

Naturligtvis är jag väl införstådd med att oppositionsrådet i Solna i den verkliga världen som ju tyvärr inte alls är tillrättalagd. Omedelbart med tanke på lagstiftningen på området tager kontakt med förtroendevalda kollegor inom socialnämnden i Solna, polis samt på andra sätt vidtaga kraftåtgärder om hon skulle stöta på det här problemet med langning i verkligheten. Alldeles oavsett om det är grannes barn eller andra små nittonåriga änglar som smyger runt bland buskarna i Arvika med ryggsäckar vars innehåll klirrar och är införskaffat på illegala vägar

Ett oppositionsråd som ej äro född på sjuttiotalet haver förstås en god skatte och alkoholmoral och tvekar naturligtvis därför aldrig inför att jaga och omringa en skattesmittare eller alkohollangare. Ty, den typen av omoraliska individer som håller på med så ljusskygga verksamheter som att langa kröken eller smita från skatten höro ju som bekant är hemma i finkaburen.

Rolf sa...

Det handlar egentligen om ett ämne i rödvin som är nyttigt. I druvans skal.Samma ämne finns även i ex rabarber och jordnötter.
Men artikeln vill ge sken av att det i första hand är rödvin som ger effekt. På det sättet skapar man intresse för artikeln och läsare. En rubrik som att rabarber ger ett långt liv skulle troligen inte gett samma effekt och ännu mindre efffekt om rubriken varit resveratrol ger ett längre liv. Det är egentligen detta som det handlar om men ett så krångligt begrepp skulle varit avskäckande i en rubrik.