fredag, november 07, 2008

Thank You

Se här vilka meddelanden en Obama-supporter, i det här fallet en svensk boende i NY, får:

Hans,
I'm about to head to Grant Park to talk to everyone gathered there, but I wanted to write to you first. We just made history. And I don't want you to forget how we did it. You made history every single day during this campaign -- every day you knocked on doors, made a donation, or talked to your family, friends, and neighbors about why you believe it's time for change. I want to thank all of you who gave your time, talent, and passion to this campaign. We have a lot of work to do to get our country back on track, and I'll be in touch soon about what comes next. But I want to be very clear about one thing... All of this happened because of you. Thank you, Barack

Tänk om svenska socialdemokratiska "supportrar" kunde få detsamma, istället för ett formulär som samlar inderas personnummer och ett inbetalningskort ...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

20 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

Vad trevligt! Jag vill också ha brev från Barack :-9

Morfar Lasse sa...

Ja, det är dax att Partiet börjar tänka i "marketing". Som det ser ut just nu, har man 20 månader på sig att nå resultatet.

Det offensiva arbetet mot målgrupperna måste börja mycket tidigare. Jag tror att ett rejält aktivt arbete ska börja redan om 12 månader, för att nå Rosenbad.

Min personliga uppfattning är, att Partiet "säljs" bäst och valmannakåren värvas via personliga brev och tidningsartiklar, samt det moderna mediet "internet".

Spiff sa...

Märkligt!
Obama står väldigt långt från socialdemokratisk bidrags och förbuds politik, ändå hyllar ni hans politik!?
Är det undertryckt insikt om hur tingen borde vara, månne?

Per Tenggren sa...

Njae, vi hyllar väl möjligen hans kampanjmetoder.

Johanna Graf sa...

"Spiff", du skulle möjligen inte kunna förtydliga dig? Vad mer exakt menar du med förbuds- och bidragsgpolitik?

Anonym sa...

Johanna du måste se Dokument inifrån från igår, kommer falla dig i smaken. När har socialdemokraterna tänkt att ge Björklund en match? Socialdemokraterna måste återfå självförtroendet i skolfrågan. Länk till programmet: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2222&from=program_ao

Mvh / Staffan

Spiff sa...

OK, det är ganska oomtvistat i andra länder, att "förbuds-Sverige" som Danskarna säger, har ganska många och långtgående lagar som begränsar människornas/medborgarnas eget ansvarstagande, handlingsfrihet och initiativkraft.

Det mest utmärkande är nog Systembolag och apoteksmonopolet. Men även långtgående "möjligheter" för omhändertagande av barn och ungdomar från myndigheter/samhället.

Sedan har vi en enorm byråkrati och tvingande lagar kring företag och företagande, som har med allt från personal, fack och arbetsmiljö, till jämställdhet, datalagar och miljökrav att göra.

En hel del bra, rättvist och nödvändigt. Men väldigt mycket för mycket och väldigt dyrt för företag och samhället.

Sen har vi dessutom världens högsta skatter på i stort sett allt. Lägg sedan till höga matpriser, dyrt boende, dyr el och en hög moms på alltihop..

Och angående bidragssamhället, tror jag nog du vet vad jag menar! Och det utnyttjas till max, nu senast an kvinnoforum/x-ist..

Ha en riktigt bra dag i höstrusket/Spiff

Morfar Lasse sa...

Skatt är inte stöld. Skatt är en social trygghetsförsäkring. Vad innebär denna trygghetsförsäkring, i direkta SEK?

En natt på sjukhus kostar endast 80 kronor, inklusive mat och behandling. Utan skatt räcker de inte ens till maten!

Medicinen kostar max 1 800 SEK per år. Utan skatt de inte ens räcka till en kur penicilin! I Spanien får du betala 16,89 € för 15 ml näsdroppar! (men bara på de billigare apoteken, det finns de som tar över 18 €. Monopolet!?!)

En enkel resa på en motorväg c:a 5 mil, är gratis. Utan skatt kostar den mellan 125 och 200 SEK! (Frankrike o Spanien)

Idag finns månads eller säsongskort för resor med kollektivtrafiken. Utan skatt skulle ett stort antal linjer inte vara “vinstbärande” och stängas!

Vill Du jag skall fortsätta uppräkningen av exempel? Jag kan göra den oändligt lång. Dessutom har du fel. Sveriges är inte högst det är Danmarks

Jag vet inte var du finner informationen om de extrema "förbuden" för företagandet i Sverige. De flesta länder inom EU, har liknade bestämmelser kring miljö etc. Vissa kallar dem lagar, andra bara bestämmelser.

Du kanske vill ha den "fria besluts rätten" inom politiken Sverige, som Spanien hade under PP (moderat) styret. Den innebar direkt korruption! Det senaste avslöjandet är den fortfarande verkande PP-ledaren i Torrevieja. Han skapade en personlig vinst via politiska beslut på 5,2 miljoner €uro! (Ungefär 52 miljoner SEK)

När det gäller bidragssamhället, vill jag att du noga studerar en läkares ord i frågan. (Den fanns i någon av dagen tidningar). Han får idag alltmer verka som "juridiskt ombud" av vårdsökande mot FK, än som "läkare och vårdgivare". Han tycker det är förvånande att man kan neka en städare sjukskrivning, eftersom han bara brutit en handled!?!

spiff! Fundera en stund över vad dina ord verkligen innebär? De kanske inte är så enkla och självklara som du vill göra gällande.

Anonym sa...

Men Morfar Lasse, du är kommunist. Och i ett kommunistiskt samhälle är precis allt "gratis". Men med kommunism blir det inga företag, ingen utveckling och till slut inga riktiga jobb. Allt förfaller till att absolut minimum. Allt utom propagandan..

Det har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera morfar!

Eller hur tycker du att det verkar i Nordkorea, Vietnam eller Kuba? Paradis med "fri" sjukvård och skola?!

Kom igen nu! Dags att lämna in nu..

Spiff sa...

Jag sa aldrig att skatt var stöld, bara att vi betalar mest i världen, och det är inte sunt! Dessutom får vi förhållandevis lite tillbaka.

Sverige är det land i världen som betalar mest/medborgare för sjukvården, men resultatet är långt ifrån "bäst".

När det gäller läkemedel är Sverige ett "premium price country", dvs vi betalar högsta möjliga pris. Jag har varit på massor av apotek i olika länder och det är betydligt billigare i alla länder i EU jag testat!!

Jag är för motorvägsavgifter, dvs att brukarna betalar! Men betydligt lägre skatter!

Med allt mygel när det gäller sjukskrivningar och bidrag, slippa arbeta och lura skattebetalarna, förväntar jag mig en ganska jobbig period för myglarna innan dom anpassat sig. Men självklart kan det bli jobbigt för några få när vi äntligen börjat göra kontroller och ifrågasätta all denna arbetsoförmåga, som också är i "världsklass"..

Resten orkar jag inte kommentera, mest eftersom det är en massa dravel som jag inte förstår hur du kunde läsa in alls..

Anonym sa...

Spiff kolla fakta innan du uttalar dig. Exempelvis USA betalar långt mycket mer per invånare för deras sjukvård! Sverige som ett förmyndarland är en myt som Timbro effektivt prentat in i oss.

Anonym sa...

OK anonym, vi är kanske nummer två i högkostnadsligan! Är du nöjd då?!

Dessutom tror jag vi talar om olika kostnader. Jag lyssnade för ung ett år sedan på radion(statliga..) där man just diskuterade att en privat sjukförsäkring skulle kosta ca 5000/person och år, men totalt la staten ut ca 20000/person och år.
Och som vanligt när byråkratin och systemen växer sig för stora ökar kostnaderna lavinartat, och kontrollen tappas snabbt bort.

Var tar alla pengar vägen?

Anonym sa...

Nej vi är inte nummer två. Det är många länder som har långt mycket dyrare vård än vad vi har, dina resonemang bygger på luft utan hänvisning till fakta. Men det är såklart vi ska effektivisera, det är det ingen som ifrågasätter. Jag förstår inte vart du vill med din argumentation eftersom du endast hänvisar till spekulationer och inte till källor. Men grunden bygger på att alla medborgare ska ha rätt till högklassig vård, det ska inte bero på om man har råd att betala för en försäkring eller ej.

Spiff sa...

Käre anonym!

Jag är lekman, inte politiker! Men jag har dock tillräcklig utbildning och förstånd nog att begripa att alla tyckmyckare försöker "styra" statistiken sin väg.
Det ingår liksom i spelet..

Saxade just det här t.ex.
-"I dagens resursknappa svenska sjukvård förs en intensiv debatt om prioriteringar. Inte för att prioriteringsproblematiken i sig är något nytt utan snarare därför att problemet har tydliggjorts genom sjukvårdens akuta kostnadskris." ur en rapport från Linköpings universitet, CMT - Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi.

???

Vem har rätt? Jag kan ju inte lita på dig, eller Sveriges kommuner och landsting, SVT eller något politiskt parti..

Men jag ser själv, med egna ögon vilken medioker vård, långa köer och ineffektivitet som präglar Svensk sjukvård dom få gånger jag är tvungen att utnyttja den.

Dessutom har jag en hel del läkare i min närmsta krets och deras verklighet kan knappast förkastas ens av dig..

Slut "debatt"..

Morfar Lasse sa...

Ett svar till Anonyme debattör klockan 18:33 igår.

Anonyma debattörer ser jag normalt som fega och brukar inte kommentera. Men ditt inlägg var så personligt inriktat och kränkande, att jag tillåter mig göra ett undantag.

Jag är ´demokratisk socialist´ och om du undrar vad det betyder kan du söka information i youtube. Jag vill inte ha allt gratis, men är stolt att betala skatt.

Du verkar vara anarkist, eftersom du endast ser oliktänkade som fiender. Vi Socialdemokrater ser er som medmänniskor.

Morfar Lasse sa...

En kommentar till Spiff´s svar

Nej, det var jag som sa att det är en trygghetsförsäkring. Inget annat! Du säger att du får förhållandevis lite tillbaka. Det beror på hur du vill se det. Vill du förneka går det jättelätt och det blir jättelite. Vill du agera realistiskt växer helt plötsligt mängden enormt. Vill du erkänna de trygghetsfaktorer samhället står för? Polis, brandkår, försvar, sjukvård, skolor, äldreomsorg, folkpension, sjukförsäkring, etc. etc. Vågar du förneka vägnät, vatten och avloppsservice, telenät, markburen TV och Radio, barnomsorg, kommunal kommunikation. Listan kan göras mycket längre, men jag tror att även du börjar inse, att du betalar för reell trygghet.

Svensk sjukvård är inte dålig, men inte bäst. Kvaliten är dock hög. Det vågar jag uttala efter ha arbetat som säljande mot den europeiska fjärde marknaden. Norden, BeNeLux och Schweits.

När det gäller medicin tror jag inte du provat köpa receptfria näsdroppar i Sverige för 170 SEK per flaska. I ett antal av EU´s länder där ibland Spanien, får du hela tiden betala fullt pris för även de receptbelagda. I Sverige har vi en kostnadsspärr. (Eftersom jag lever med ett enkelt neurologiskt handikap, så vet jag att det bara räcker till c:a 30 dagars behov.)

Vägnäten i europa byggs för offentliga medel, men vissa motorvägar avgifttsbeläggs. Dessa motorvägar är de mest glest trafikerade av alla. (Öresundsbron är ett undantag.) Yrkestrafiken är i princip helt obefintlig, helt beroende på det pressade konkurrensläget mellan åkerierna. (en uppgift frrån min franske granne, som bedriver långtradartrafik)

Jag har kommit så långt i min socialstatus, att jag endast behöver bedriva fritids- och nöjessysslor. Mina sista 10 yrkesverksamma år sysslade jag med utredningsarbete på Försäkringskassan. Därifrån har jag med mig erfarenheten, att de som du betraktar som "myglare" är färre än 5 procent av antalet sjukskrivna. De ökade kostnaderna för den "nya hanteringen av bidragssökandet" mycket snabbt äter upp alla tänkta besparingar. Flertalet av de nekade vårdfallen, återkopplas in i bidragssystemet via A-kassa eller socialvård. Alltså de tänkta besparingarna, blir endast kostnadsomplacering och fördyring.

Din sista kommentar, "DRAVEL", ger bara en bekräftelse på att inte riktigt förstår det du pratar om.

Anonym sa...

Morfar Lasse behöver bevisligen inte köa i flera timmar mitt i natten på barnakuten för att få penicillin längre..

Anonym sa...

Morfar Lasse! En kur penicillin kostar faktiskt "bara" ca 750 Kr. Jag vet! Eftersom jag just fick köpa en i USA, men den täcks av försäkringar både för mig och alla Amerikaner. Det finns tvärtemot vad dom flesta tror, väldigt billig sjukvård till dom som inte är anslutna till ett "program" i staterna, lika billig och med samma ungefär samma standard som i Sverige.
Som sjuk bryr jag mig inte ett skvatt om vården bedrivs i privat eller offentlig regi. Det är kvaliteten, väntetiden och vad det kostar mig som är viktigt. Så fram för fri företagsamhet även här, men vi kan lära av andras erfarenheter, bra och dåliga, och se till att alla har en bra försäkring..
Dom som vill ha ännu kortare väntetid, kan som Göran Persson och hela sosse-nomenklaturen, köpa sig en privat sjukförsäkring..

Spiff sa...

Alla och envar..

Läs dagens SvD..

"1000-tals får vänta för länge
Vårdgarantin håller inte – trots miljonerna"

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2030865.svd#articlecomments

Samt detta..

Svensk sjukvård kännetecknas av en paradox. Å ena sidan har vi har välutbildad och ambitiös personal som ger en vård av mycket hög kvalitet. I en rapport från Consumer Health Powerhouse (2007) jämförs sjukvården i 29 europeiska länder. I den rankas Sverige högst av alla länderna i fråga av medicinska resultat. Å andra sidan ligger Sverige i fråga om väntetider i det absoluta bottenskiktet; vårt land intar sistaplatsen tillsammans med Irland, enligt samma rapport.
Köerna i vården kostar. Det gäller inte bara i lidande för den enskilde utan också i form av ökade kostnader för sjukskrivningar, avtalsförsäkringar, förlorade inkomster och minskad produktion. Långa vårdköer leder i högre grad till förtidspensionering och långtidssjukskrivningar enligt en undersökning vid Sahlgrenska sjukhuset 2003. Väntetiderna innebar också ett ökat behov av vård och omsorg med fler sjukhusbesök och ökad läkemedelskonsumtion.

Jag antar att det är lite "äpplen och päron" med den mesta statistiken som vanligt, men ett intressant inlägg likväl..

Anonym sa...

Men om Måna, Lars och Maria vinner valet 2010, är vi bäst i världen på att pungslå vårt folk igen..

Hurra eller?