onsdag, november 19, 2008

Snälla, inte tredje gången gillt!

[UPPDATERAD]

Det är nu mer än en vecka sedan socialdemokraterna lade sitt stimulanspaket i riksdagen, men den moderatstyrda regeringen vägrar fortfarande att lägga ett enda förslag utöver höstbudgeten, som verkade vara skriven i någons syrenberså i juni.

Visst, vi kan säga ”hate to say we told you so” när borgarna tvingas backa och börja bedriva en konjunkturpolitik värd namnet. Men det här är ingen lekstuga, inget debattläger för ungdomsförbundspolitiker. Det är på riktigt nu.

Därför är det bra att även andra aktörer börjar komma med förslag i samma anda som socialdemokraternas stimulanspaket. Anders Borg vill skynda långsamt, några hävdar krampaktigt att det är medvetet; en genomtänkt strategi. Men fler och fler kritiska borgerliga röster höjs. OECD, Handelskammaren och Svenskt Näringsliv är ju annars inte direkt kända för att föreslå vidlyftiga utgiftsökningar av offentliga medel.

Så om jag var herr Borg och på detta sätt fick massiv kritik både från vänster och höger, så skulle jag åtminstone till sist fråga mig om det faktiskt inte ligger nånting i vad de säger istället för att klamra sig fast vid den ekonomiska politiken som utformades ljusår innan jobbkrisen slog till.

Finansministern gjorde själv för två dagar sedan den dystra bedömningen att arbetslösheten riskerar att öka med 150 000 personer under de kommande två åren och att Sverige nästa år riskerar negativ tillväxt. Ska alla dessa människor få nya jobb och pengar att shoppa för genom nedsippringsteorin (den modell som Anders Borg sålt in som regerande ekonomisk bas och som hela alliansens skattesänkarpolitik bygger på)? Eller hur tänker Borg när han kallar till presskonferens för att tala om att vi är på väg in en depression, utan att kunna redovisa en enda ny åtgärd för att dämpa det fria fallet i ekonomin?

Därför är det också bra och efterlängtat att s-alternativet inte längre bara handlar om att höja a-kassan. En a-kassa som under en rimlig period ersätter 80 procent av inkomsten för 80 procent av inkomstskikten är nödvändig för att Sverige inte ska paja ihop totalt om jobben försvinner. Men det räcker inte med bara försäkringar för omställning när det går snett och man står där med varslet i handen. Man måste också bromsa varslen från att komma.

Därför är stimulanspaketet med förslagen för forskningen, företagen, kommunerna, barnfamiljerna och pensionärerna så viktigt. Nu måste vi bara damma av alla andra s-förslagen som handlar om företagande, om att skapa nya jobb som så lovande grydde på 2004 års Tillväxtkongress. Fram ur värmen på garderobshyllan! Nu!

Jag tror att Anders Borg och Thomas Östros drömmer samma mardröm, om än med skilda utgångspunkter: Inte tredje gången gillt gå till val/ta över ett land med djupa ekonomiska underskott. Två gånger, 1982 och 1994, har borgerliga regeringar tvingats lämna ifrån sig makten med rejäla underskott i budgeten och lika många gånger har vi socialdemokrater fått äran att städa efter dem. Snälla, inte tredje gången gillt!

[UPPDATERAD]
Idag skriver även Dagens Arena om detta ämne under rubriken Reträtten är inledd.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja borgarna är dumma, dumma, dumma!
Och allt dom gör är usch och fy..

Kan du inte bättre?

Morfar Lasse sa...

Johanna,

när jag öppnar din blogg och börjar läsa det du skrivit, känns det ungeför som att stopppa ned handen i en kista full med ädelstenar. Jag vet aldrig vad som kommer upp, men jag vet att det blir något värdefullt. Oftast, som med detta inlägg, så är det så klokt skrivet, att jag skulle vilja vara skribenten.

Tack för dina kloka inlägg!