tisdag, november 04, 2008

Inte lika inför gud, men inför bagaren

Om frasen "lika inför gud" känns oerhört avlägsen när man läser kristdemokraternas argument mot könsneutrala äktenskap, så är det åtminstone en tröst att se att alla är lika inför bagaren.

Detta är en bild från Balders bageri i Solna Centrum, som i sitt skyltfönster har bröllopspar av alla sorter.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,


6 kommentarer:

Spiff sa...

Tolkar jag det rätt att ni kommer att låta SÄPO skydda det homosexuella par som vill gifta sig i närmsta moske också?

Jag menar att det skall väl vara lika..

Johanna Graf sa...

Spiff, du låter väldigt okunnig i dina kommentarer. SÄPO? Moské? vad sjutton har dessa med könsneutral äktanskapslagstiftning att göra? Att du inte håller med någonting av det jag skriver har jag förstått. Jag är ändå glad, om än rätt förbryllad, över att du fortsätter läsa det jag skriver. Men om vi ska kunna ha en seriös diskussion där vi ställer åsikter mot varandra, vänder och vrider på varandras argument, då måste du bli mer stringent.

Ubbe sa...

Suck, jag säger bara Homofoba KD....sicka usla argument de framför.

Spiff sa...

Jo, jag ifrågasätter likheten inför lagen!

Det ställs väldigt många krav på "Svenska kyrkan" ifo kvinnliga präster, könsneutrala äktenskap etc, men samtidigt daltas det något helt otroligt med Islam, särskilt från socialdemokratiskt håll. En medeltida religion som inte ens är i närheten av en hygglig Svensk/västerländsk jämlikhet eller ens acceptans för människors lika värden.

Om tex en präst anser, rent personligt, att han är emot kvinnor som präster, eller snart homo-äktenskap, får han helt enkelt sparken, trots att det inte finns en statskyrka längre.
Men jag tror inte det finns en enda kvinnlig Imam! (kvinnor får inte ens vistas i dom centrala delarna i moskeer..), än mindre vara klädda som dom vill efter seder och bruk i vårt land. Dom saknar totalt makt, möjlighet att påverka eller ens ett lika värde. Och detta är i Sverige 2008..

Tror du att man från Islamistiskt håll, accepterar att viga samkönade par, trots om lagen säger så snart, när kvinnor ses som egendom och avelsdjur?

Skall vi ännu en gång se mellan fingrarna med just dessa Svenskar? Skall inte samma lagar och regler gälla dem även denna gång?

Jag vill påpeka att jag inte är emot vare sig religionsfrihet, samkönade äktenskap, eller ens tror på högre makter, men skulle vilja att personliga övertygelser var fria och just personliga, så länge dom bedrivs inom ramen för vad samhället tycker är OK.

Jag tycker att alla människor skall ha ett lika värde, samma rättigheter oavsett bakgrund, religion, hudfärg, läggning eller politisk hemvist.

Men det civila samhället måste komma först och det skall vara sekulariserat. För många muslimer, och en del kristna, verkar religionen komma före allt annat, och det skapar problem i vårt "civiliserade" samhälle..

Jag har också funderat över om det här egentligen bara handlar om principer, därav mitt första inlägg, och då särskilt ett angrepp på Kd. Eftersom det skulle, med ovan nämnda "problem", var smart om varje samfund, präst eller individ fick gå efter sin egen övertygelse.
Det är väl ingen mänsklig rättighet att bli gift i just kyrkan(eller moskeen..), om nu samhället inför lagen ger alla medborgare samma rättigheter, rent juridiskt. Då är ju just platsen lite av ett "lyxproblem" eller.. bara en princip!

Men det är absolut inget jag ligger sömnlös över..

Kram!

Spiff sa...

Dessutom tycker jag att regeringen har skött det här på ett alldeles utmärkt sätt.

Kd har en i Sverige idag avvikande åsikt som man inte kunde lösa inom ramen för alliansen, eftersom Kd här handlade efter en stark övertygelse.

Då låter man helt enkelt majoriteten i riksdagen ta beslutet istället, och Kd får ta skeden i vacker hand och gå hem och slicka såren.
Men dom stod ju också upp för sin och förmodligen sina väljares åsikt med tydlighet för sin övertygelse, något ganska ovanligt i Svensk politik idag.

Skall vi pressa Ohly om bevarandet av ett fritt kapitalistiskt samhälle, styrt av lagar och regler, eller om alla Svenska företag skall exproprieras?

Jennifer sa...

Det där är ett bageri i min smak. Dom har fattat grejen med rosa pengar om inte annat =)