tisdag, november 11, 2008

Tak i a-kassan, men inte för hyrestanten

11 000 kronor, klarar du dig på det en månad? Det är nämligen den högsta ersättningen som numera betalas ut i arbetslöshetsförsäkringen. Tre av fyra av alla dem som nu blivit arbetslösa slår i taket, och får därmed inte ut ens den sänkta ersättningsnivån regeringen beslutat om. T o m borgerliga röster höjs nu för att höja taket, men Littorin vill inte lyssna. Han menar att a-kassan ska ses som en grundtrygghet och att man därutöver får tilläggsförsäkra sig. Det är anmärkningsvärda ord från en nymoderat minister.

Men misströsta inte. Jag har ett förslag på alternativ inkomst. De som förlorar jobbet kan ju använda sin årslön på banken till att bli hyrestanter. Idag lägger bostads-, kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell (kd) förslag om att Sverige ska införa det länge kritiserade systemet med ägarlägenheter, som finns i en del andra länder i Europa. Här snackar vi nämligen inget tak alls, utan den som hyr ut lägenheter till andra, mindre bemedlade, får ta ut hur hög hyra som helst.

Förslaget om ägarlägenheter är i princip det enda Mats Odell lagt fram i sin roll som bostadsminister. Han var väl tvungen att trösta sig med nåt konstruktivt nu när hans skötebarn Carnegie betett sig illa igen. Hå hå ja ja, det hela påminner om en rik farsa som ständigt räddar sin son från mäklarbrickorna på Stureplan:
- Men fy fy, nu kommer du hem till pappas företag och jobbar och sköter dig litet, seså, här får du ett jobb som rådgivare.
- Men vad nu då, är du ute och slarvar igen? Men då tar jag över din ekonomi ett tag tills du kommit på fötter igen.

Läs hela den sorgliga Carnegiehistorien hos Krassman In Your Face
eller i gammelmedia DN, DN2, DN3, SvD, The Aftonbladet

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , ,

8 kommentarer:

Spiff sa...

Att bo i hyresrätt är den yttersta formen av lyx och lättja.
Om något går sönder eller behöver bytas ut är det bara att lyfta luren, så får någon annan utföra arbetet och ta hela kostnaden.. eller?

De säger sig självt att det kostar att alltid låta hantverkare utföra alla jobb. Dom tar hutlöst betalt, flera hundra kronor i timmen, framkörningsavgift och så moms på alltihop. Ett par tusen för att byta en kran, något billigare för en glödlampa i entren..

Sen vill dom få med tur som råkade få en central lägenhet i innerstan via bostadslotteriet, inte betala "marknadshyra", det skall bekostas av andra i mindre atraktiva områden. Och till sist låser sig allt, eftersom ingen lämnar ifrån sig ett kontrakt frivilligt. Det går i arv eller säljs på den svarta marknaden, om man inte fick chansen till ett miljonklipp vid en ombildning, helt gratis av kommunen..

Sjukt!

Ha det! Skall till tandläkeren idag. Både dyrt och inte så roligt..

Anonym sa...

Jag får lov att klara mig på 7 492 kronor eftersom jag studerar till specialpedagog...nudlar är inte lika gott när man är närmare 40 än 20 år...

S R LARSON sa...

Men Johanna, nu har du val gatt vilse i pannkakan i alla fall? Agarlagenheter ar en form av egendom, inte hyresratt. Systemet ar helt dominerande i Europa; den svenska bostadsratten ar en kuriosa i princip overallt utom i New York City dar den "svenska" modellen (co-op) samexisterar med condominium, dvs agarlagenheter.

Jag hade sjalv en agarlagenhet i Danmark. Stortrivdes med egendomsformen.

Poangen ar namligen att du i en agarlagenhet ager sjalva den fysiska lagenheten. Tvartemot vad manga svenskar tror ar en svensk bostadsratt inte en fysisk egendom. Du ager en medlemskapsandel i en forening, och foreningen i sin tur ager din lagenhet. Den later dig sedan hyra lagenheten av bostadsrattsforeningen mot en manadsavgift.

Om bostadsrattsforeningen gar i konkurs men du betalar som du ska pa ditt lan for din bostadsratt, forlorar du fortfarande lagenheten och star dar bostadslos med skuld till banken. Detta kan aldrig handa med en agarlagenhet eftersom du ager den fysiska lagenheten.

Vad ar det for fel pa det? Ger det folk for mycket frihet?

Johanna Graf sa...

Jag vet precis vad ägarlägenheter är, se t ex mitt förra inlägg om detta som jag länkar till i inlägget. Vad jag menade med hyrestantens återkomst är att man som ägare till en lägenhet kan hyra ut den på vilka villkor man vill,men som sagt, läs mitt förra inlägg.

S R LARSON sa...

Och vad ar det for fel pa att folk kan fa hyra ut sina lagenheter som det behagar dem? Det ar deras egendom. Om det rader bostadsbrist, jamen avreglera bostadsbyggandet, ta bort skatter och avgifter och lat byggbolagen gora vad de ar bra pa.

Spiff sa...

Jag håller med! Varför skall vi inte få hyra ut lägenheter i andrahand?
Tvärtom skapar det en flexibilitet och rättssäkerhet till skillnad mot myglet och den svarta marknad vi har idag!
Johanna, det fungerar ju i alla andra länder och städer, men inte i Sverige. Då måste man analysera och åtgärda problemet, eller hur?!
Det är sånt politiker borde ägna sig åt. Realpolitik, isf den ideologiska partipolitik som blivit legio..

Morfar Lasse sa...

Spiff,

nu får du bestämma dig!

I ditt första inlägg klagar du på de höga kostnaderna från hantverkarna. Och i ditt andra ska du ha fri företagsamhet för "hyrestanter", med "fria" kvadratmeters priser.

Sedan tror jag du behöver lite basinformation om "ägarlägenheter". Det finns ett annat begrepp, som är ungeför detsamma "andelslägenheter". Vilket i generella former kan översättas med "radhus på höjden". Att hyra ut sin "ägarlägenhet" är alltså ingen "andrahandshyra". Det är en form av fastighetsföretagande och ska alltså inkomstdeklareras enligt Skatteverket.

Spiff sa...

Och..