tisdag, september 26, 2006

Nyliberala folkpartiet vid vägs ände?

Om och när minister Jan Björklund gör entré på Utbildningsdepartementet, fylld av iver att verkställa hårdare tag mot eleverna i den svenska skolan, väntar honom möjligen en liten överraskning. En av Jan "linjalen" Björklunds paradnummer i populistdebatten är ju att lärare måste få Befogenheter. Ett av skolans största problem just nu handlar ju som bekant(?) om att man inte får omhänderta elevernas mobiltelefoner. Att de flesta skolor löst det problemet elegant genom ordningsregler som elever, lärare och föräldrar tagit fram gemensamt, har ju gått Björklund helt förbi. Alltså blir den första och viktigaste åtgärden vid ankomsten till departementet inte att utjämna kunskapsklyftorna i den svenska skolan, utan att sätta in alla klutar mot mobileländet.

Men här finns emellertid såväl en ideologisk som en rättslig konfliktdimension. En av nyliberalismens mest omhuldade värden gäller ju skyddet för den personliga egendomen. Här har de också stöd i svensk grundlag, även om de tycker det är på tok för svagt och ofullständigt.
Och det är just detta skydd som Björklund nu vill begränsa ytterligare. Det finns en uppenbar risk att den gode majorens lagstiftariver får sig en törn när han av lagkunnig jurister upplyses om Regeringsformen 2:18, där egendomsskyddet stadfästs. Om så är fallet måste alliansens alla ansträngningar redan sättas in på att vinna valet 2010, eftersom det för att ändra grundlagen krävs ett mellanliggande val.

Lycka till, Janne!

2 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Jag föreslår att de börjar med att internt ta en diskussion om mobiltelefoner på sammanträden. Jag har aldrig sett någon så engagerad i sms och stundtals också svarande i mobilen, som det folkpartistiska stockholmsborgarrådet som sitter i utbildningsberedningen i Stockholms län. Jag missunnar henne det inte, det hon gör är säkert viktigt. Men jag undrar varför det är mindre klandervärt än tonåringarnas sms:ande? För det kan väl inte vara så att hon tycker att hon är viktigare än landets elever? Har alla lika värde i folkpartiets Sverige?

Nathalie Sundesten Landin sa...

Dessutom - i folkpartiets Sverige ska alla ta med sig jobbet hem... eller gäller det bara barnen. Vi hade fullmäktige i måndags och det blev skoldebatt på fel ställe. Men där visade de upp sin rätta sida. Igen