söndag, september 24, 2006

Det är aldrig svårt att hitta vita medelålders män

En del bakom Alliansens valframgångar är att de lovade fixa fram jobb till invandrarna. Men det löftet handlade tydligen mer om frisörjobb och hushållstjänster än om riksdagsplatser. Få med utländsk bakgrund får plats i den nyvalda riksdagen, skriver SvD. Bara något dussintal av de nya riksdagsmännen är födda utanför Sverige. För att likna det Sverige vi lever i, borde det ha varit 43 - alltså mer än tre gånger så många.

Trots att många invandrare i årets val röstade på moderaterna och folkpartiet är bara en (1) av deras kandidater född utanför Europa. Om några av riksdagsmännen får ministerposter kan antalet dock öka. Till tre...

Varför är jag inte förvånad?
Tja, ska man gå efter hur dessa partier resonerar när det gäller kvinnorepresentation så är det väl samma sak här; "man ska gå efter kompetens". Konstigt nog har de aldrig svårt att hitta kompetenta, vita, medelålders män!

Men visst är de medvetena om detta lilla imageproblem. Flera gånger har socialdemokratiska invandrarledamöter i kommunfullmäktige i Solna blivit närmade av framförallt moderater som försökt "värva invandrarnamn" genom att erbjuda dem förtroendeposter. (Behöver jag tillägga att de tackat nej?)
Så i brist på lämpade kandidater har moderaterna i Solna nu endast 8 icke svenskklingande namn på sin 61 namn långa valsedel, medan socialdemokraterna har 16 av 61. Det blir en fjärdedel. - Jamen, hur många finns på valbar plats då? Det kan jag också tala om: Lika många.

Fast moderaterna är inte sämst. Det är kristdemokraterna. Såväl bland riksdagsledamöterna som bland fullmäktigeledamöterna i Solna finns bara svenskklingande namn så långt ögat når. Juan Fonseca är en av dem som Kd gärna hade som lockbete för invandrarröster, men som placerades på en restplats och missade representation i riksdagen. Synd på en kraftfull röst.

Inga kommentarer: