onsdag, januari 12, 2011

En ledare gör ingen sommar

Sossarna i Stockholms län har startat en Facebook-grupp där folk får diskutera partiledarfrågan. Jättebra, men tyvärr har diskussionen har urartat totalt. Här avhandlas det mesta inom alla upptänkliga politikområden, min inkorg svämmar över och jag börjar svära över alla tomtar och troll, ända tills jag inser att det här är en bra och viktig signal. Om den leder till lärdom. För detta kräkfenomen visar med all önskvärd tydlighet på en sak:

Den nuvarande partiorganisationen med lokala föreningar, arbetarekommunmöten, förtroenderåd och partikongresser fungerar inte.

Det är inte i grundorganisationerna de angelägna samtalen förs, de som tas till vara och leder till nya idéer och förändring. Detta skapar en debattlusta, en uppdämd ilska eller, i värsta fall, en resignation som gör att bara de allra mest trogna, gamla eller tokiga blir kvar.
Lär av det. Nu. Imorgon är det försent.

Att bara hänvisa allmänt debattörstande medlemmar till Sosserian eller andra icke fungerande diskussionsforum är inte en lösning, det är lika hånfullt som att ordinera arbetslösa en CV-skrivkurs. Dessutom är det en bakvänd lösning med särskilda debattforum på slutna hemsidor. Folk vill inte gå in på en hemsida med ett särskilt lösenord för att diskutera politik, de vill diksutera på platser där de hänger ändå.

Det får vara slut med att stänga in sig nu, vare sig det är i Folkets Hus eller Sosserian.

Så, skapa en Facebook-grupp för varenda ämne folk vill diskutera, men se också till att de leds av dem som har fått medlemmarnas förtroende att leda politiken och kan göra verklighet av idéerna som kommer fram; i utskottet i riksdagen, i landstinget eller i kommunen. Rådslag måste pågå jämt, med aktivt deltagande av dem som är de valda ledarna!

Nu till det Facebookgruppen egentligen är till för; ledarfrågan. När jag igår bad gruppens medlemmar att hålla sig till ämnet, socialdemokraternas förestående val av partiledning på kongressen i mars, ombads jag säga vad jag själv tyckte var viktiga egenskaper för en framtida ledare. Så här kommer det:

Ledarskapet handlar inte bara om en ledare. Alla som följt dramat runt Mona Sahlin vet att socialdemokraternas politik inte utformas av ledaren ensam, utan av en mängd mäktiga personer i ett stort ledargarnityr. Det hjälper inte om han eller hon har övermänskliga krafter; spelar ingen roll vem som leder en rörelse som står still. Den livliga diskussion som utbrutit om nästa partiledare ser jag i mina positiva stunder som ett symptom på behovet av diskussion om visioner och drömmar. I mina svarta stunder ser jag den som ett tecken på att det brinnande engagemanget svalnat och ersatts av ett introvert maktspel. Ett bevis för det sistnämnda torde vara det som nya, brinnande medlemmar så ofta vittnar om att de stöter på; partimöten som bara tänder till då det diskuteras nomineringar till olika uppdrag.

Därför säger jag: Bryt innanförskapet!
Socialdemokratin var en gång en rörelse som var väl representerad i samhällets alla led. Nu är det en sekt, med ett särskilt språk och ett umgänge som inte speglar det omgivande samhället. Ut med diskussionerna på allmänna debattforum där man inte behöver ha partibok för att engagera sig. Stäng Sosseria, hemsidor och häng där andra människor hänger. Det gäller inte bara URL, på nätet,utan lika mycket IRL, In Real Life. Varför har SSU möten i partilokalen och inte på fritidsgården?? Varför inte förlägga nästa medlemsmöte (jag vägrar säga arbetarekommunmöte. Vem fan vet vad en arbetarekommun är för någonting?) till biblioteket, kvarterskrogen eller fiket? (HÄR kan du läsa om vår cafédemokrati i Solna!)

På samma tema kan jag ange två kriterier som viktiga för en framtida ledare:
Ett ½ arbetsliv utanför partiet
En ½ vänkrets utanför partiet

Det borde väl kunna vara ett minimikrav?

Sedan krävs förstås också de vanliga kraven som ställs på ledare och chefer för stora företag eller organisationer. Men en klok kandidat bör också själv ställa krav på mandat. Ingen ledare i näringslivet skulle väl ställa upp om han eller hon inte fick fullt mandat att leda? Därför är det viktigt även vilken partistyrelse och vilket VU som står bakom den nya partiledaren. Om även dessa ska förnyas i någon större utsträckning vet vi inte idag, och märkligt nog är det få som diskuterar detta.

Fortsätt att diskutera för guds skull, den dag samtalet tystnar eller leds av borgerliga tidningars ledarredaktioner är vi kokta. När SvD ledare rekommenderar Sven-Erik Österberg som ny partiledare är det ungeför lika klokt som att lyssna på provrumsråd från rivaliserande tånårstjejer: - Jodå, du passar jättebra i de där brallorna!

Andra bloggar på detta: Johan Westerholm och Sandro Wennberg och Jenny Madestam som är ny bloggare. Välkommen! SvD och Aftonbladet skriver också, liksom Charlie Hansson. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

14 kommentarer:

Anonym sa...

Å var är länken till diskussionen på fejan? Vad har bilden med texten att göra? En arrogant lokal påläggskalv(?) i mössa blir man ju inte glad av att se.

Anonym sa...

Bra skrivet. Dock vill jag säga att detta råttbo du beskriver gäller enbart Stockholm. Därför är det av största vikt att vi får en intellektuell partiledare som inte kommer därifrån- som Lena Sommestad.

"Men en klok kandidat bör också själv ställa krav på mandat" - självfallet. Problemet med VU och Partistyrelsen är kanske representativiteten. Personer där jobbar för inflytande för dem de representerar? Om så är det en klart osund omgivning för en partiledare.

B.

Johanna Graf sa...

Ursäkta om du inte gillar mössor, "Anonym", men det är faktiskt en bild från en av våra cafédiskussioner i Solna! Länken till gruppen på Fb är http://www.facebook.com/home.php?sk=group_174089145959033&notif_t=group_activity#!/home.php?sk=group_174089145959033
(för den händelse att du nu skulle råka vara socialdemokrat i Sthlms län)

Johanna Graf sa...

@Anonym 2: Så alla tomtar och troll bor i Stockholms län, menar du? Och då innebär det faktum att någon råkar bo där att denna person automatiskt är diskvalificerad som partiledarkandidat???

Anonym sa...

Bra analys! Vart 4:e år är det oerhört mycket kampanjer, då springer vi hem till folk, knackar dörr, åker ut med husvagnar till bostadsområdena, delar ut ballonger och bjuder på kaffe osv. Varför inte öppna upp för diskussioner för ALLA och runt samtalsämnen/teman som berör människor - oavsett om det rör riks, kommunala eller områdesfrågor - på allmänna mötesplatser eller fritidsgårdar ute i bostadsområden. Ta dessa iniativ, bjud ut olika företrädare, tjänstemän och andra intressanta personer - ta debatten och diskussionerna där människor finns varje vecka, månad (IRL)..... självklart även URL! Ta bort locket och låt samtalen flöda!

Anonym sa...

Johanna!

Svar JA, infödd eller där långvarigt boende diskvalificerar. Sådanas problem och infallsvinkel är stockholmsk och sådant synsätt bör inte genomsyra rikspolitiken.
Era problem är att ni lever i en stad dit smarta människor från andra delar av landet invandrar för att få intressanta jobb. Hur många kändisar och golddiggers härbärgerar er stad? Hur många wannabes?
Jag tycker mig se ett (s) i Sthlm där diskrepansen mellan retorik och handling bara ökar bland personer som är s-politiker i Er stad, Ert Sverige.
Hur nöjd kan man vara med sina egna poäng i statskunskap? En S-politiker uttryckte sig som så här: Vi vet att stockholmarna inte gillar oss. Tacka för det, när ni tycks glida med och innerst inne verkar vilja vill ha allt som (m) har att erbjuda, glassiga liv, en imaginär valfrihet (där trots allt först till kvarn gäller).

Fast: Johanna du är ett undantag. Du är inte sådan och det finns säkert fler än du i "stan", men därmed inte sagt att jag ser dig som en statsministerkandidat. I mina ögon är du en viktig blåslampa.

Min förhoppning är vidare att den sedvanliga politiska retoriken upphör och att en ny kommer. Vi borde kanske sluta med att underskatta både väljare och partimedlemmar. Inga fler kongresser där partimedlemmar behöver utstå forna ministrars retorik i formliga retoriska hallelujaframträdanden tack. Borde vi inte decimera rädsla och räddhågsenhet i partiet på ett annat sätt?

Vänligen B.

Johanna Graf sa...

Men jag är ju född på söder? Och faktum är att massor av den tredjedel av landets invånare som bor i en eller nära en storstad (dit räknar jag nu Malmö, Göteborg och Stockholm)är inflyttade. Och ALLA de kan ju inte vara wannabees och golddiggers utan en känsla för solidaritet? Det vi nu ser är en värderingsförändring, som förvisso är olycklig och frammanipulerad av svenskt näringsliv och borgerliga tankesmedjor och media, men som vi inte kan sötta oss i ett myshörn i Folkets Hus och fördöma. Vi måste förhålla oss till den, och vilka är då bäst lämpade att förstå hur en allt större del av svenska folket tänker, inflyttade till storstaden elller ej, än de som faktiskt lever det liv allt fler svenskar lever, nämligen ett rätt stressigt och konkurrensutsatt storstadsliv?

Anonym sa...

Stressade människor varken ser, förmår analysera eller knappt ens tänka.


Vänligen B.

Anonym sa...

Gillar !!!

Anonym sa...

Det bästa som kan hända är flera år under reinfeldts jobba, svält eller dö politik så kommer det mobiliseras naturligt, så varför krysta fram förnyelse?

Det är väl så alla sociala rörelser växt fram och utvecklats?

Nu låter det mer som om man måste stressa fram en ny "produkt" för att inte förlora "marknadsandelar" till konkurrenten.

Och det kan vara bra att ha ett till synes skjunkande skepp ett tag så råttorna hoppar överbord.

Robert Rasmussen sa...

Ett riktigt guldinlägg, Johanna. Jag älskar din avslutning. Sedan tror jag, med hänvisning till en av de anonyma, att man ska vara medveten om att alla socialdemorkatiska ledare bott i Stockholm under relativt lång tid, särskilt när de var partiledare.

Det jag ändå vill passa på att reflektera över är ditt slagord - bryt innanförskapet. Det har sagit mig, som deltar i just den fb-grupp du hänvisar till, att; det är en ovanligt stor andel människor som visar intresse för socialdemokratin, men som inte är medlemmar. Jag skulle vilja öka värdet av att vara medlem i partiet (eftersom jag varit medlem i 30 år) och införa medlemsomröstningar om valet av partiledare. Risken med att ha ett provval av partiledare är ju att SvD´s ledarredaktion också röstar.
Har du någon kommentar?

Anonym sa...

Jag gillar verkligen facebook tanken. Kan man inte bilda en sosse förening på facebook?

Jag har varit på två medlemsmöten ( avskyr ordet arbetarkommun det känns som Barnting går igen), och båda gångerna var jag lika förbluffad över samtalet. Samtal om nomineringar, ordningsfrågor, stadgar och fem i tolv pratar man politik. Det tragiska är att det är nästan 30-år mellan de två medlemsmötena!Inte mycket verkar ha hänt?

S-organisationen är mycket förlegad. Därför är det så viktigt med en ny partisekreterare, som förstår hur S ska få en fungerande och levande partiorganisation! S behöver inte bara en ny partiledare utan också nytt liv i organisationen!

Gillar din sida?

/Henrik

Johanna Graf sa...

@Henrik: Tack för att du gillar bloggen. Idén om en S-förening på Fb är bra. Jag har föreslagit att hela medlemsservicen skulle finnas där, mer om det här: http://johannagraf.blogspot.com/2010/10/slopa-familjeradgivningen-och-satsa-pa.html
Hemsk berättelse det där om dina två medlemsmöten, tyvärr känner jag igen den!
@Robert Rasmussen: Jag tror risken för att svenskans ledarblogg skulle påverka ett öppet provval i nån större utsträckning är mindre än de risker som finns med det nuvarande, slutna tillvägagångssättet. Sundbybergs erfarenehter av provval visar inte på några sådana risker.

konferensresa till barcelona sa...

Trevlig post och jag kände att det var bättre från många av de andra posterna på bloggen.