lördag, januari 22, 2011

Vilka väljer vi att lyssna till?


När min hemkommun Solna före jul bestämde sig för att sälja mark för en struntsumma till ett multinationellt skolföretag som ville bygga en förskola, blev jag rädd. Inte för att det skulle byggas ett privat dagis. Det där med driftformer är ointressant, bara kvaliteten är bra. Inte heller för att den citynära marken slumpades bort för 800 spänn kvadraten, även om man kan ha synpunkter på det.

Utan för nåt mycket värre; nämligen slumpmässigheten i politiska beslut. Varför ville ni sälja till just det här företaget? Hade ni tagit reda på att de var extra bra? Att de skulle bygga en mycket finare förskola än nåt annat företag kunde göra? Att de erbjöd en pedagogik som var efterfrågad? Hade högre personaltäthet, fler grupprum, högre lön åt förskollärarna, bättre miljöarbete, byggde enbart i ekologiska material eller vad? Nää, de hörde av sig och ville köpa, svarade vårt högst ansvariga kommunalråd, Lars-Erik Salminen, vars fru dessutom råkar jobba i det aktuella bolaget.

När kommunen ska köpa nåt, då upphandlas det hypernoga, för det måste man. Men när man ska sälja nåt, då går det att göra en hur dålig affär som helst. Varför, varför inte först fundera över VAD man vill, och sedan göra det på ett så bra SÄTT som möjligt?

Det här resonemanget går för övrigt att tillämpa även på socialdemokraternas sätt att förändra partiet. FÖRST hittar vi en ledare som ska representera vår förändring, och sedan funderar vi över VILKEN förändringen ska vara. Suck. Nej, Solna stad och Socialdemokraterna, det är dags att börja fundera över vilken ordning ni gör saker och vilka ni väljer att lyssna till!

För att citera Piratpartiets partiledare Anna Troberg (JA, hon har mycket klokt att säga. Det finns hör och häpna nämligen ingen naturlag som säger att andra partiers politiker är onda och har fel i allt):
"När politiker saknar kunskap om något de ska besluta om, väljer ett litet fåtal att gå på ren magkänsla. Det är aldrig bra. Därför är det bra att de allra flesta faktiskt försöker skaffa sig mer kunskap. Problemet är att många politiker och de rådgivare de omger sig med ofta vänder sig till fel personer för input. Det är generellt dumt att lyssna på råd från människor som gladeligen skulle propagera för spädbarnsoffer vid varje fullmåne om någon bara betalade dem tillräckligt för att lobba för det. Lobbyister är inte människor som delar med sig av sanningen för att de är så snälla. De är människor som delar med sig av den “sanning” som passar deras arbetsgivare bäst för att de får bra betalt för att göra det. Politiker borde kunna se skillnaden, men ganska ofta kan de inte det. Och när de inte kan det blir de ett lätt byte."
Jag håller med. Det är därför jag blir rädd när Solnas styrande politiker låter en synbar slump avgöra vem man rear ut mark till och därmed tappar planeringsverktygen för viktig samhällsnytta. När det inte är möten med de kommersiella lobbyisterna, så är det de interna intressenterna, vars bakomliggande motiv de också kraftigt borde ifrågasätta. Allt för ofta vill de interna rådgivarna åt en plats vid köttgrytorna, allt för ofta talar de med brun tunga för att de vill försvara sin position och sina arvoden. Är man beroende av politiska vänner eller uppdrag för sin försörjning saknar man fuck-off-kapital. Det är livsfarligt.

Lyd istället Anna Trobergs råd, och sök kunskap på rätt ställe. I fallet med Solna stad och förskolebygget; sluta lyssna på ett enskilt företag som vill bygga, börja istället med dem som köpt bostad på Ulriksdalsfältet och fråga dem vilket dagis DE vill ha! Kanske är det ett ur-och-skur-dagis som inte behöver så stora lokaler? Gå sedan ut på hemsidan och efterlys idéer om byggen från alla intresserade företag. Sedan kan ni sätta pris och sälja om ni vill. Eller kanske kommer ni på att det är billigare att bygga själva, eftersom Solna är en kommun med pengar på banken, inte vet jag.

I fallet med socialdemokraterna och förändringen, kanske det vore en god idé att hellre lyssna på nuvarande och framförallt de potentiella väljare vi så väl behöver, och inte på 26 distriktsordförande med händerna djupt nerkörda i köttgrytorna...?

När jag säger att ett parti med färre medlemmar än antalet licentierade svenska innebandyspelare inte kan ha en alltigenom intern förändringsprocess och andas litet försiktigt om provval, blir några upprörda: -Vi måste väl för sjutton få ha en intern process, vill du att media ska få avgöra vem som blir partiledare?

Ja herregud, om vi hade provval skulle ju hela SvD:sledarredaktion kunna rösta på Sven-Erik Österberg bara för att sabba...?

Berit Andnor, ordförande i valberedningen sa nyligen "Det här är ingen idolomröstning". Nej, Berit, det är ingen omröstning alls, det är en internstrid som ska avslutas med en kröningstillställning efter en tid av intern maktkamp samtidigt som vi kör litet låtsasdemokrati med Facebookdiskussioner för en krympande medlemsskara.

När jag jämför de interna diskussionerna, medlemsdiskussionerna på Facebook och de cafésamtal jag har varje vecka som sedan fortsätter med dagliga samtal på nätet med allt från tonårstjejer i miljonprogrammet till stora företagsledare i Europa, så ser jag till min sorg en stor diskrepans. Interndebattörerna håller på sina favoriter, som ingen utanför partiet vet vilka de är, eller bara suckar över.

Nu säger jag inte att mannen på gatan ska avgöra vem som ska bli partiledare, bara att vi inte kan ha en alltigenom intern process. För att återigen citera Anna Troberg; "det är när vi slår våra kloka huvuden ihop som den verkliga magin sker".

HÄR ger Ulf Bjereld och Björn Fries bra svar på Andnors tal om Idol-tävling. Expressen skriver om att ingen av de föreslagna kandiaterna har ett särskilt starkt stöd hos folk, Aftonbladet skriver att partidistrikten lutar åt Per Nuder men att Österberg är den verkliga lågoddsaren eftersom det är partidistrikten som avgör. Övriga skribenter i ämnet är Olas tankar och DN och SvD och Sandro Wennberg och Peter Andersson och Krassman och Martin Moberg och Jinge och Röda Berget och Peter Högberg Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver;
"Inte för att det skulle byggas ett privat dagis. Det där med driftformer är ointressant, bara kvaliteten är bra."

Det låter vackert och bra, men det har betydelse vem som äger! Jag tar mig friheten att kopiera ett svar ifrån Olof Malmberg, som han har skrivit på en annan blogg - Olof skriver så mycket bättre än jag.

Olof skriver;


"Det är ju en viss skillnad att kontrollera en verksamhet där man själv är behörig att bestämma över den, och att kontrollera en verksamhet som man inte har beslutanderätt över annat genom en civil- eller förvaltningsrättsliga processer. Editionsföreläggande enligt 38 kap rättegångsbalken är inte ett så effektivt informationsmedel.

Förövrigt kan noteras att det marknadsmässiga sätter att lösa tre-parts förhållanden (en betalar, en producerar, en konsumerar) verkar vara det som råder inom mitt yrkesområde, försäkring. Försäkringsbolagen reserverar sig i princip rätten att styra ersättningsformen: Återställande, ersättande eller kontant ersättning. Försäkringsbolaget har vidare rätt att anvisa utförare med mera. Samma tendens ses i USA där sjukförsäkringsbolag har egna sjukhus som man måste använda, just för att få kontroll då produktions-konsument relationen annars blir extremt kostnadsdrivande, och medföra uppenbara bedrägeririsker.
Om ett försäkringsbolag misstänker bedrägeri t ex vid en brand, kan man därför återuppföra en byggnad trots att det innebär värdeförstöring, för att inte bedragaren ska göra en kontant vinst."

Hela hans svar går att läsa här;
http://lenasommestad.wordpress.com/2011/01/19/vad-ar-vanster-i-samhallsdebatten/#comments

/Henrik

Anonym sa...

"Hela havet stormar" om inte Nuder blir vald säger SvD (förm skrivet igår)...

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/osterberg-eller-hela-havet-stormar_5890011.svd

Jag är benägen att hålla med.