fredag, december 31, 2010

Sveket mot Stockholmarna

När stockholmarna röstade ja till trängselskatt så gjorde vi det med det ett viktigt
förbehåll: Skatteintäkterna skulle gå tillbaka till Stockholm genom statliga
investeringar i vägar och spår. Texten på valsedeln löd: "Miljöavgifter/trängselskatt
innebär att avgifter tas ut i biltrafiken i syfte att minska köer och förbättra miljön.
Intäkterna återförs till Stockholmsregionen för investeringar i kollektivtrafik och
vägar
."

667 miljonerkronor*. Så mycket mer har staten fått in från oss länsbor än vad vi fått tillbaks i form av ny kollektivtrafik, vägar eller spår sen starten 2008.

Det här sveket mot Stockholmarna gör att viktiga projekt försenas eller får taskiga billighetslösningar, som med Tvärbanan genom Solna, och sist men inte minst att trängselskattens folkliga legitimitet skadas.

Nej, ska man ha nån form av miljöavgifter, är det bäst att kommunerna själva får hålla i pengarna. Vilken tur då att de får det imorgon den 1 januari, då den nya grundlagen** träder i kraft. Då blir det alltså möjligt för Solna, Stockholm och andra överkörda kommuner, att införa egna avgifter för trängsel eller genomfart. HÄR är Solnasossarnas förslag om genomfartsavgifter!

Det var härligt med en vit jul, men jag önskar mig ett litet grönare Solna 2011!

*Enligt regeringens egenredovisning i budgetpropositionen för år 2011 rör det sig om totalt 667 miljoner kronor som ännu inte återförts till Stockholmsregionen.
** För att möjliggöra för kommuner att meddela föreskrifter om trängselskatt föreslår regeringen i propositionen En reformerad grundlag (prop. 2009/10:80, s. 225 ff.) att de konstitutionella hindren för detta ska tas bort.

3 kommentarer:

Spiff sa...

"Det här sveket mot Stockholmarna"...???
Spelar det någon större roll när skatteutjämningen kostar ännu fler miljarder?
Vad jag egentligen menar är. Borde det inte tas ett helhetsgrepp om alla märkliga kostnader och transfereringar vi håller på med?
Vad är poängen med att angripa en om det finns fler som kostar ännu mer?
Men nu är ju jag inte politiker...

Johanna Graf sa...

De flesta partier, eller rättare sagt ALLA sju riksdagspartier som fanns före valet 2010, har röstat FÖR den inkomstutjämning i skattesystemet mellan kommuner som vi har idag. Så om du är emot den får du nog starta ett eget parti.
Spiff som politiker, det kanske vore nåt:-)?

Spiff sa...

Kanske det, vem vet?

Men allvar Johanna, jag har nämnt det förut. Det är inte pengarna i sig, nivåerna kan man diskutera, utan den otroligt "gälla" tonen som ofta kommer just från ditt parti!

Diskutera gärna sakfrågan, även jag håller med om principen, men folk bryr sig knappast om de ens är medvetna om det.

Ett tips... Det är därför Reinfeldt är statsminister. Han begrep att "tusen spänn mer i plånboken", betyder mer är alla politikers "miljoners miljarder" som ändå bara blir rubriker. Och med all rätt, det är min tid och min kropp som arbetar för pengarna...

Kasta inte. Fånga...