fredag, oktober 12, 2007

Sömnlöshet är lärorikt

Har av någon anledning vaknat väldigt tidigt på morgnarna den senaste tiden. Fördelen är att man lär sig en massa nya saker. Om morgon-TV till exempel. För mig, som annars bara brukar titta på TV på kvällen, öppnas en ny värld. Det är tydligt att marknadsundersökarna vet att medelåldern på tittarna som är vakna vid sex på morgonen är, hur ska jag säga .... en aning över medelåldern...
I reklampauserna avlöser de varandra - inslagen om olika hälsopreparat mot ledstelhet och begravningsbyråer. Bra att veta, men själv hade jag nog mer gått igång på en reklamfilm för supersömnpiller.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Calle Fridén sa...

Vad är tidigt på morronen? Vardagar är jag uppe före halv fem, men det kan knappast sägas vara frivilligt. När jag är ledig har jag dock fått en tilltagande, och irriterande, ovana att vakna vid sådär halv sju. Farsan min påstår det är medelåldern (lögn!), men faktum är att vi drar sömn annorlunda som vuxna än som fortfarande växande.
En annan orsak kan ju vara att man faktiskt inte är trött. En vuxen persons sömnbehov varierar mellan 5-12 timmar per dygn, och behöver inte alls vara konstant under hela livet. Det kan fluktuera friskt. Att man som småbarnsförälder sover illa är väl ingen nyhet. Däremot är det säkert en och annan som missat att man också sover illa som tonårsförälder. Även om man sover tillåter man sig inte att komma in i djupsömnen, eftersom man är vaksam på ljud, telefonsamtal, rasslet av nycklar sent en kväll etc.
Kort och gott kan det sammanfattas som stress. Det finns diverse huskurer att tillgå, men vettigare är ju att fundera på OM man är stressad, och av vad, och vad man kan göra åt det. Har man jobbiga beslut att ta kan det vara värt ett nattvak eller två för att få det ur världen.
All tillgänglig forskning visar att sömnstörningar har ett direkt samband med det vakna livet. Och man ska göra något åt det - om inte annat för att det är så jävla risig TV på nätterna....

Johanna Graf sa...

Kloka ord, som jag tar till mig!