lördag, april 14, 2012

Stormmåne och morotskaka

Plötsligt känns nåt fel, annorlunda. Det är mitt i natten, men jag är plötsligt klarvaken. Vi flyger fram. Båten känns som om den glider fram på smör, surfar, halkar i vågsvallen bakifrån. Kan det vara stormen nordost om Barcelona som redan är här? Den skulle ju inte vara här förrän natten mellan lördag och söndag, när vi rundar udden vid gränsen mellan Spanien och Frankrike? Snälla, inte mer skit nu, jag orkar inte! Sen kliver jag upp.
Jag tittar på månen, som är alldeles orange; definitivt stormmåne. Ja, ja, shit happens och det händer uppenbarligen oss och denna båt oftare än andra, det har vi ju sett prov på ända sedan Australiens västkust. Mer nytillkomna besättningsmedlemmar tycker det går nästan otäckt snabbt nedför vågsvallen, medan vi "gamlingar" skrockar cyniskt som gamla fiskargubbar på ljugarbänken: -"HA! 11 knop, det är ingenting. Då skulle du känt suget i magen då vi surfade i nära dubbla hastigheten i vågorna på Indiska Oceanen…"
Nåja, bäst att surra det som går ändå. Och eftersom det är hart när omöjligt att laga mat och äta i storm, vet vi inte när nästa måltid kan bli av, så vi passar på att proppa i oss nästan hela långpannan med den där sanslöst saftiga och krämiga morotskakan. Särskilt som den ändå for i golvet i en kraftig sidovåg nyss och blev en enda röra.
Den avnjuts säkert ännu bättre i en syrenberså i vår-Sverige, så här är receptet:
Morotskaka i långpanna
Enkel, saftig och god morotskaka som innehåller både kanel och om man vill kardemumma. Mums!
4 st ägg
4 dl socker
200 gram smält smör
6 dl rivna morötter
4 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Glasyr:
200 gram Philadelfiaost
150 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och mjöl väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist ner de rivna morötterna.
Smörj och bröa långpannan, häll i smeten och strö om du vill på litet extra kanel och kardemumma.Grädda i 175 grader mitt i ugnen c:a 12-15 minuter. (Beror litet på hur stor långpannan är.) Låt sedan kakan svalna.
Till glasyren är det bara att blanda ihop allt för hand. Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker. Bred krämen över kakan och skär upp den i lagom stora rutor. Servera och bli beroende!
Källa: Goblinn

1 kommentar:

Anonym sa...

"vår-Sverige" får man nog leta efter. Här i Stockholm fick vi under natten och morgonen nästan 2 dm snö!