måndag, april 09, 2012

I rymden kan ingen höra dig skrika

Igår natt passerade vi Casablanca. Fast bara på behörigt avstånd från kusten. Något har vi ju lärt oss efter alla konstiga möten med pirater och nästan-inördeskrig. Synd, för jag har alltid drömt om att få se den staden. Tänk att få bo där som gammal, och sitta på ett tak och dricka mintthé och titta på stjärnorna.
Nåja, jag får i alla fall se massor av stjärnor nu. Det finns en iPad-app med en inbyggd kompass - Star Walk - som man kan hålla upp mot stjärnhimlen och så ser man direkt på skärmen vad stjärnorna heter. Jag kan sitta och vinkla den åt olika håll i evigheter.
Evigheter, ja. Tiden har fått en ny dimension här ute på Atlanten. Den går både fortare och långsammare. När den beräknade ankomsttiden till Gibraltar försenas med en dag är det inget att uppröras över, vi har motvind med fyrametersvågor och, ja, shit happens. Hade vi fått sitta och vänta på en flygplats i ett dygn hade vi förmodligen blivit skogstokiga. På samma sätt gör det heller inget om ett bullbak tar en halv dag. Bullarna blev ju jättegoda, med svenskt pärlsocker på och allt. Och var det verkligen tre och en halv månad sedan vi lämnade Sydafrika? Vi har alltså tillbringat hela det här året på Atlanten, med bara tvådagarsstopp på öar längs vägen. Ja, jag fuskade ju veckan mellan Kap Verde och Kanarieöarna, då jag flög hem och vittnade i korruptionsrättegången runt arenabygget och överlämnade stafettpinnen till min efterträdare som oppositionsråd i Solna, men ändå…
Ikväll väntas vi dock lämna Atlanten och segla in i Medelhavet. I Gibraltar ska vi tanka och kanske ta en titt på aporna uppe på den höga klippan. Om vi kommer över sundet. Just nu ser Gibraltar sund ut som en scen från dödsstjärnan i Star Wars, med stora skepp som korsar över hela navigationsskärmen. Långt ifrån ofarligt för en liten segelbåt som vår, så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man navigerar ibland dem. Litet som att spela Space Invaders faktiskt!

1 kommentar:

Anders Nilsson sa...

Så vackert skrivet.