fredag, april 27, 2012

Smaken är som baken – delad

Min nya båt – bilen – har nu hunnit till Tyskland, och nåt så udda som ett kinesiskt penzion und gaststätte. Tämigen frvirrande när en Biergarten stinker sötsur sås, måste jag säga. Annars helt OK som övernattning, med undantag för att de kinesiska ägarna totalt verkar ha glömt sin goda thékultur till förmån för tyska örtteer. Frukostbuffén är full av krauterthe, kamomillenthé och något som mest liknar varm saft. Yuck. När jag frågar efter ett normalt svart eller grönt thé lyser dock ägaren upp och trollar fram en fin kanna äkta kinesiskt the och serverar det kokhett i små vackra koppar. Fullt betyg för det!

Det här med smak...
Man märker verkligen skillnad på olika länder man besökt många livsmedelsaffärer på flera kontinenter på kort tid. I Australien var det läsk, öl, biff och vitlöksbröd (!) som upptog en oproportionerligt stor andel av hyllorna i affärerna. I Sydafrika var det också kött, och olika grillsåser. De är tokiga i sina grillfester, både Sydafrikaner och Aussies, det är bara namnen som skiljer sig åt; braai i SA och barbecue i Oz.

På St Helena var det ingenting som upptog hyllorna. De var för det mesta tomma, förutom när the Royal Mail ship RMS St Helena anlände en gång i månaden med post och matvaror.

På Kap Verde var det litet samma sak, även om skeppstrafiken är mer frekvent har man har just ingen inhemsk produktion förutom en del frukt och grönsaker, så där var det torrvaror, t ex flingor som upptog stor del av hyllmetrarna. Bäst handlar man på gatan, där folk ställt upp sina kylboxar längs trottoaren. Ett par bananer där, ett bröd där, ett kilo finfina tomater någon annan stans.

Resten av länderna är knappast någon överraskning: I Spanien var det skinka, i Frankrike ostar, i Belgien skaldjur och här i Tyskland korv. Och äckliga théer då.

Nej, dags att stänaga av datorn och den tyskdubbade rapvideon på TV:n och lämna hotellet för en ny härlig dag med frei fahrt på autobahn.


Inga kommentarer: