måndag, mars 16, 2009

Rapport från gubbhyllan

Enligt partisekreterare Per Schlingmann ska hälften av kandidaterna på Moderaternas listor i valet 2010 ska vara en kvinna. Då har de har en lång väg att gå i vårt län... Sigtuna och Solna är de värsta gubbhyllorna. Det rapporterar Stockholmstidningen idag.

Menar moderaterna allvar med sin ambition att äntligen nå samma mål som de andra partierna , varannan damernas, eller herrarnas om man så vill, så har de ett hårt jobb framför sig, inte minst i min hemkommun Solna.

28 % - inte ens var tredje ledamot - i kommunfullmäktige är kvinnor. I kommunstyrelsen är det ännu värre - alla de ordinarie ledamöterna är män. De har inte en enda nämndordförande som är kvinna, och naturligtvis inga kommunalråd.

Moderaterna har ett desperat behov av fler aktiva kvinnor. Men hur ska de lyckas?

De kommer från en partikultur där man inte är så van vid jämställt umgänge. Då kanske det är provocerande att möta unga kvinnor som vägrar förminska sig själva, som tar för sig och inte omgärdar sina framställningar med kvinnliga attribut. Det märks inte minst i debatterna i kommunfullmäktige. Där haglar härskarteknikerna från såväl unga som äldre män när kvinnliga ledamöter tar sig ton.

Det är hög tid att synliggöra de här teknikerna och diskutera dem, så att inte fler unga kvinnor skräms bort. Det behöver vi verkligen göra i Solna. Jag har varit aktiv i kommunfullmäktige sedan mitten på 90-talet och jag kan på mina fingrar räkna de tillfällen då jag sett kvinnliga moderater gå upp i talarstolen. Det gäller inga av de andra partierna. Flera gånger har jag sett unga moderattjejer komma in som ersättare i kommunfullmäktige, men de blir sällan långvariga. Två av tre nya kvinnliga kandidater på moderaternas Kf-lista har t ex hoppat av efter halva den här mandatperioden.

När jag själv kom in i politiken som småbarnsmamma i mitten av 90-talet var det delvis som ett resultat av en krismedveten socialdemokratisk kommunledning, som insåg att de blev tvungna att satsa på en specialutbildnign för att få fler tjejer att stanna i politiken. Det var välbehövligt då, men förhoppningsvis har den omdaning som då skedde, som resulterade i att vi nu har kvinnor både på posterna som ordförande och oppositionsråd, lett till en ändrad stämning.

Något som talar för att den tesen stämmer är att andelen moderata kvinnor är avsevärt högre i kommuner där partiet leds av en kvinna. I Ingela Gardner Sundströms Österåker är nästan hälften av moderaterna i fullmäktige och kommunstyrelse kvinnor. I Eva Lennströms Järfälla är alla M-ledamöter i kommunstyrelsen och båda kommunalråden kvinnor.
Heja er moderatkvinnor!

Men man kan iallafall konstatera att det går snabbt med jämställdheten i (M). I oktober 2007 rapporterade SvD att (M) hade 40 kvinnor som nytt mål. Ambitionen har alltså ökat med 10 procentenheter på bara ett drygt år!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

I Sigtuna kommun har socialdemokraterna haft varvade listor sedan 1970-talet...

Anonym sa...

Gäsp..

Morfar Lasse sa...

Vore det inte bättre, om de sa att endast varannan fick vara man?

Nu ställer ju alla icke tänkande direkt frågan, är inte gubben klok? Jo, det är faktiskt det han är. Skillnaden ligger i utformningen av målsättningen.

- 50 procent kvinnor, är en sak. De säger ingenting om valbarhet eller var på listan de ska finnas.
- Varannan man säger direkt att man börjar med en person, man eller kvinna, och forsätter succesivt med en av motsatt kön. En varvad lista.

Personligen skulle jag önska att man inom partierna, även la in ett mål om föryngring. Det skulle kunna öka intresset bland "den svikande" ungdomen.

Anders Johansson sa...

Jag tycker oppositionsrådets i Sigtuna kommun (M):s (förövrigt importerad från Solna)kommentar till den exempelösa ojämställdheten hos (M) i Sigtuna med all önskavärd tydlighet visar gubbväldet: "Moderaterna i Sigtuna har, genom att ta in mig som yngre utifrån, sagt att vi behöver en ny typ av ledarskap. Hade jag varit kvinna hade det varit ännu bättre. Men jag får väl jobba på mna kvinliga sidor."

Så allvarligt tog man på den strukturella underordningen