onsdag, juni 04, 2008

Utförsäkrade till utanförskap

Igår röstade riksdagen fram de nya, hårdare reglerna för sjukskrivning. Genom ett klubbslag hamnar nu ytterligare 40 000 svenskar i det berömda utanförskapet.
Raskt jobbat, regeringen!

På väg in i Solna stadshus möter jag G, en gammal bekant från tiden som småbarnsförälder. Hon har jobbat som dagmamma i 30 år. Varje dag mötte man henne på trottoarerna i Råsunda, skjutandes en tvillingvagn som verkade enorm i förhållande till hennes egna späda kropp. Men hon älskade sitt arbete och tog ständigt sig an nya Råsundabarn. Nu var hon sjukskriven på halvtid efter en hjärntumör (!) och hade varit tvungen att byta ut jobbet som dagmamma mot barnskötarjobb på en förskola. Det var inte lika fritt och roligt, men det värsta var nog Försäkringskassan, som ständigt gav avslag på hennes ansökningar om fortsatt deltidssjukskrivning. Hon orkade inte, kroppen var slut efter 30 års arbete med lyftande och kånkade av små barn, men de tyckte hon skulle klara heltid.
Glömde jag att nämna att G är 59 år?

Kaktusblomman, med egna smärtsamma ( i dubbel bemärkelse) erfarenheter av sjukdom och rehab, skriver på sin blogg följande tänkvärda rader:
"Alliansregeringen kommer snart att med hjälp av myter om bidragsfusket och skärpning av sjukpenningregler ha ökat det sk. utanförskapet, istället för att minska det. Att ständigt få höra vilken parasit man är och förlora sitt arbete för att man inte klarar det ökar känslan av utanförskapet. Att dessutom drabbas ekonomiskt gör inte det hela bättre. Den som verkligen är sjuk och inte KAN arbeta får ett helvete! Det som väntar är ständiga utredningar från Försäkringskassan och läkarbesök för att styrka sjukdomen/skadan. Den som blir misstänkliggjord och får gå till Sociala känner sig verkligen utanför......"

Högbergs tankar skriver om undersökningen som SKL, Sveriges kommuner och landsting, har gjort tillsammans med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och som visar på att kostnaderna för socialbidrag kommer skena i höjden. Och SKL:s ordförande är själv moderat, så han kan väl knappast beskyllas för att överdriva eller svartmåla.

Resursbloggen påpekar att alla är drabbade, inte bara de som råkar vara sjuka idag. Förändringarna av sjukförsäkringen borde egentligen vara att betrakta som en olaglig konfiskering av de försäkringspremier som vi alla försäkrade betalat in genom avsättningar från lönen, skriver hon. Till oss som fortfarandeär friska ger hon rådet att ta pauser, ofta. "Stanna i fikarummet. Prata med varandra om livet, våga bjud på dig själv. Utnyttja era friskvårdstimmar. ... Se till att du har frihet och gemenskap i arbetet, det är viktigt för att orka i längden". Och till dem som fortfarande är sjuka; "ja, vad ska jag råda dig till? Ge inte upp! Efter regn kommer sol! Framför allt skäms inte för din situation. Det är inte ditt fel. Ta hand om dig själv och dina medvandrare".

Det här med vinnare och förlorare ja, vilka är egentligen vad?

Jag tycker det blev så solklart när nån kvälltidning skulle intervjua en familj som verkligen var vinnare på regeringens budget. De bodde bra på Lilla essingen i Stockholm i bostadsrätt eller villa, var sambor eller gifta med barn, tjänade bra osv. Men när de fick frågan om vad de tyckte om alla de skattesänkningar de nu skulle få, svarade de: Tja, jo, men det känns inget bra om våra förbättringar ska bekostas av dem som har det sämre än oss.

Svenskarna vill behålla sin svenska modell, med välfärdsförsäkringar som vi betalar gemensamt efter förmåga och får under de perioder i livet då vi bäst behöver dem, när vi är små, sjuka eller gamla. Svenskarna vill ha ett människovärdigt Sverige. Det känns skönt.

2010 är det val igen. Fram till dess är det väl mest till att hoppas på bröd från himmelen, eller Panis Angelicus, som här sjungs änglalikt vackert av Chloe Agnew. Om det nu kan vara till någon tröst.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om
, , , , , , , , , , , , ,

24 kommentarer:

Anonym sa...

att få bröd via himlen är väldig symboliserande för vad du verkar stå för. Någon form av politik som baseras på att vi tycker synd om folk.

Anonym sa...

denna länk är bättre:
http://www.youtube.com/watch?v=gUh1SlrtEG0&feature=related

Morfar Lasse sa...

Ytterligare ett beslut av "alliansen", som begränsar medborgaren i Sverige att vara människa. Fantastiskt Rensvält!

Vad beträffar byte av musiklänk, håller jag på Johannas. Den är änglalikt vacker!
Ifall någon annan anser sig vilja söka efter ett vackrare framförande, så har youtube material för hela kvällen eller åtminstone 120 minuters njutande.

m00n sa...

Förstår inte riktigt varför det här skulle vara en färg fråga blå eller röd.

Enl mig är det en folk fråga. Hur mycket empati tycker folket att dom har råd med?
Helt klart är att en ny tjänste sektor kommer öppna sig. Inte för att sjuka och handikappade vill fuska men för att inte bli av med det dom kämpat för så som en bil tex. Trots att dom inte uppfyller dem handikapps kraven som krävs inte skulle ta sig någonstans och den friheten det innebär att kunna ta sig utanför hemmets väggar. Ändå kommer försöka göra allt för att få behålla en sån förmån. Då samla tom burkar på natten redan är upptaget som yrke av fattig pensionärerna. Så kommer det nu finnas en ny aktör på marknaden med sämre eller lika bra avtals rätt som dem papperslösa. Då socialbidrags normen inte räcker till att ge ens barn det mest grundläggande som krävs för att dem ska slippa bli mobbade och utfrysta och ge barnen nåt extra finns absolut inget utrymme för. Att det snart kommer finnas mäjlighet att köpa tex sexuella tjänster av enbenta eller dem med andra handikapp kommer ske. Har ni otur kanske ni i framtiden kommer anlita en psyksjuk svart dagmamma med ett aggresivt förflutet.
Frågan är bara hur långt det ska få gå innan någon ändring kommer ske.
Det enda som behövs är att bli frisk förlarad i en minut så är du av med din sjuk penning grundade inkomst och är nollad hos försäkringskassan och måste vända dig till soss.
Socialbidraget är inte utformat för att vara något man kan leva på någon längre tid.
Att ge sina barn nån framtid på går inte eller förutsättningar för en framtid kanske man ska säga.
i den kommunen jag bor i har dom nu infört en fast norm på 150 kw el per månad klarar du inte den gränsen fär du vara utan el. Var kom dom på den iden? jo biståndsenheten tittade på konumentverkets förbruknings beräkning. Det dem missade var att den visar den förbrukningen folk har under 6 timmar när dem inte sover eller arbetar. Dem som sitter hemma 24 timmar om dygnet pga handikapp el sjukdom måste antingen slå av strömmen under 10 timmar då folk är på jobbet eller försöka sprida ut dem timmarna under dygnet. Då beräkningen bara gåller en varm måltid så är en varm måltid det enda du får. i konsumentverkets norm beräkning står också att inget extra så som datorer eller tvättmaskiner eller diskmaskiner är medräknat i normen.Så om du bor i Årsta-Johanneshovs-Vantörs stadsdel och saknar en lem eller flera kroppsdelar så får du ändå ge upp såna grundläggande saker. Efter ha fått elen avstängd en månad förra året kan ja intyga att detta är sant. Trissta är att det är på väg att hända igen. Hade ja kunnat ens gjort något arbete om än svart så hade det varit bättre än den psykiska påverkan det var att behöva leva i mörker. Fast än har ja inte nåt så lågt att jag säljer mig. Men att försöka bli brottsling börjar låta lockande mat tre ggr om dan, hur mycket el man vill , kläder, sjukvård,tandvård och gratis medicin och nya kompisar och spela poker med på kvällarna låter inte längre så illa.

Anonym sa...

Nu gäller det jävlar i mig att vi alla gemensamt står upp vid nästa val 2010 och ser till att denna omänskliga omfördelningspolitik stoppas. Grattis till er som på den sidan som tjänat på denna orättfärdiga politik via fastighetsavgiften m.m. ni har haft era fyra år, nu får ni vänta länge på nästa experimentperiod, vi kan inte ha Borgs värnplikt i åtta år, han får ta sin Rensvält och vila upp sig...

m00n sa...

Känns inte som det skulle göra någon som helst skillnad om vi så stog gemensamt på en och samma fot.
Skillnaden som kan tänkas bli är ändock marginell. Då jag vart överkörd av en smitare redan -91 så känns det som jag vet vad jag talar om. Det var inte bättre förr och biståndet lär vara desamma vilken färg som än sitter vid makten. Att bara gnälla på den andra utan att presentera en någorlunda plan själv kommer inte lösa något. Och socialbidragets storlek är inte större vare sig det kommer från en blå eller röd hand.
Det som behövs är en riktigt stor och dyr insats för den skadade eller sjuka människan så fort det går helst redan på väg in på sjukhuset och lägg gärna till en advokat som kan se till att dom försäkringar den drabbade har fungerar. Även om det skulle vara väldigt dyrt i början skulle den investeringen betala sig. Då många skulle komma tillbaks till arbetslivet fort och inte ha flera år av ekonomiskt kaos och oviss framtid som hitills bara lämnat folk med skulder och socialbidrag.
Många sjuka skulle ha kunnat räddats tillbaka till ett värdigtliv om dom fått tex 100.000:- För att slippa bli skuldsatta innan dem ens hunnit hem från sjukhuset. Den ersättningen skulle också kunna vara tänkt för friskvård så som naprapat/kiropraktor eller vad som nu kan krävas. Min tanke är alltså inte att det skulle vara nån kalasar kassa. Men den pengen skulle säkert spara in dom miljonerna det blir att ha den sjuke gåendes hemma åt efter år i ovisshet,ekonomiskt kaos och psykisk ohälsa. Det var lika omänskligt igår som idag även om färgen på handen som delar ut allmosan skilt.

Anonym sa...

Men herregud!!

Kan det inte istället vara så, att sossarnas slapphet med kontroll och regler, har skapat ett samhälle med en massa bidrags-fuskare och lata människor, som utnyttjar systemet så att pengarna inte räcker till till dom som verkligen behöver dom?

Vem vill gå upp i ottan, lämna ungar på dagis, pendla ett par timmar till ett halvtrist jobb, med taskig lön, som efter alla skatter inte ger mycket över, komma hem sent trött och grinig till frustrerade ungar, när bidragen ger lika mycket?! Och dom får vara "lediga" istället..

Kom igen!!

Hur länge skall ni ljuga för er själva?

Folk fuskar!

/M sa...

Men Herregud Anonym!

Hur kan en vuxen människa fortfarande gå på fuskdiskursen utan att bli omyndigförklarad? Det finns felaktiga utbetalningar som beror på misstag och rent fusk i alla transfereringssystem. Men ju mindre det finns att tjäna på det för individen, desto mindre är fusket.

Vill man tjäna pengar på att jaga fusk som en häxgeneral skall man jaga skattebrottslingar som tjänar miljoner på sitt fusk. Vill man demontera välfärdssamhället skall man peka finger, skrika fusk och så misstänksamhet och avund mellan vanliga människor.

Fuskdiskursen är en pervers pr-kampanj. De ökade kostnaderna i sjukförsäkringssystemet beror på arbetsmiljöpolitiska frågor, inte på käppar, morötter och fusk.

Jubeldiot.

mats sa...

Mer om fusket: Skattefelet beräknas till 133 miljarder enligt skatteverket själva. Bidragsfusket, i den mån det existerar, uppskattas också myndigheten till en bråkdel av ovanstående summa. Trots det så diskuteras "bidragsfusket" - det är bakvända världen. Om vi bara kunde få in hälften skattefelet har vi ju lika mycket pengar som idag går till "Ekonomisk trygghet för familjer och barn - 66.7 miljarder" pkt 12 i Statens budget för 2008. Hur mycket skulle det kosta för att få ordning skattefelet? Jag kan tänka mig att spendera en miljard för att få in 133, nettovinsten blir ju rätt bra. Det skulle ju bland annat kunna finansiera en kraftfull förbättring av vårt trygghetsystem istället för att som nu: göra ont värre.

Anonym sa...

Men världens mesta trygghetssystem för världens mesta trygghetsnarkomaner kan inte vara än mer prioriterat när man redan är "värst"!?

Om folk fuskar? Ca 50% av min frus släkt(norrlänningar..) har varit "sjukskrivna" större delen av sina arbetsföra liv..
Om dom ÄR sjuka? Nej! Dom är fullt kapabla till allt det vi andra gör. Det lönar sig inte att arbeta! Och med sjukskrivning kan man ha sovmorgon jämt. Man behöver inte ha två bilar för att pendla till jobbet. Man kan ta "semester" när man vill, och åka till landet när vädret är fint..

Öppna ögonen folk!!

Spiff sa...

Mats! Det största "skattefelet" i Sverige kan knappast var att ta in ännu mer skatt av världens högst beskattade folk!!
Sen kan jag hålla med om principen att man skall göra rätt för sig.
Men med dom sjuka nivåer vi har, skapar man nog en hel del "fel" åt alla möjliga håll..

Den frivilliga skatte-nivån, d.v.s det folk tycker är rimligt och är villiga att betala skatt lär ligga runt 30%, däröver blir det inte fullt lika frivilligt..

Hans Kilsved sa...

Hej Johanna,

Jag tycker att labourregeringen i England gör en bra sak. De har gjort en storsatsning på personlig rådgivning till de som varit sjukskrivna länge (Pathways to Work). Det bygger på en positiv människosyn. För att hitta tillbaka till arbetslivet kan det behövas både hjälp att se vad man faktiskt klarar, hjälp att hitta nytt jobb och stöd under första tiden på nya jobbet. Jag läste ett pressmeddelande i förra veckan att de hjälpt 64 000 långtidssjuka till nytt arbete. Med rätt jobb känner man sig friskare. Många blir faktiska sjukare av att vara sjukskrivna.

mats sa...

Mer om "skattefelet".
Enligt skatteverket så varierar skattefelet från rent oavsiktliga misstag till utstuderat skattefusk i den absolut högsta skolan. För den som vill veta mer om skattefelet så gå in på skatteverkets hemsida, där finns definitioner. Om vi i Sverige skulle få in alla pengar som skall in enligt regelverket så skulle skattetrycket sänkas. Återigen 133 miljarder saknas pga ovanstående. Statens inkomster pga skatter beräknas i år till cirka 810 miljarder. I den bästa av världar så skulle vi kunna ha 0 i skattefel och därmed minska skattetrycket cirka 15%. Då skulle ju den "sjuka nivån" bli lite friskare.

Sen är det ju väldigt tråkigt att höra om anonyms frus släktingar, att de inte har ett arbetsmoralmonster och en prestationsnisse som driver dem till att arbeta hårt och flitigt eller åtminstone ha ett eget driv att låta bli att parasitera på vårt välfärdssytem. Det har diskuterats på annat håll under det här året om det inte vore dags att damma av lösdriverilagen som var i bruk för hundra år sedan. Det kanske vore lösningen för dessa släktingar??

m00n sa...

Bäste fröken Anonym
Du framstår inte direkt som nån konstruktiv person mer tjatig.
Men det kanske är tanken du tjatar bort allt fusk ?
Om dina släktingar i norrland fuskar tycker ja att du ska tjata lite på dom istället du kommer säkert ha mer framgång där också.
För du kan knappast mena att dem som har det sämst måste få det värre bara för att ni i eran släkt inte kan sköta er ?

Morfar Lasse sa...

Jag vill bara göra en liten notis.
-Det är inte klokt vad rätt Mats har!

Sedan måste jag erkänna att alla som klagar högst alltid är anonyma, så ingen vet hur mycket eller ofta de sagt något klokt oxå.

nicklas eriksson sa...

Konstigt att alla nyliberalerna är anonyma. Är det något ni inte känner att ni kan stå för..?

Anonym sa...

"Om vi i Sverige skulle få in alla pengar som skall in enligt regelverket så skulle skattetrycket sänkas.."

Du menar "skulle kunna sänkas". Men det kräver ju politiker som litar på att folk kan ta ansvar för sig själva, sina pengar och sina beslut..

Med en såsse-regim efter 2010!? Yeah right..

Mattias sa...

Att hävda att skattetrycket kan sänkas om ingen skattefuskar är felvänt tänk. Folk skattefuskar för att skattetrycket är för högt och de lär inte sluta fuska så länge som man inte ens får behålla halva lönen (och mindre än en tredjedel av inkomstökningen om man passerar gränsen för den "tillfälliga" straffskatten på lite högre inkomster)

Att hävda att bättre kontroll av skatterna skulle leda till si och så många miljarder är bara en lek med siffror. Om det skulle vara omöjligt att skattefuska så skulle inte staten få in dessa pengar; istället skulle dessa pengar inte genereras alls.

Däremot skiljer sig fusk med transferingssystemen i och med att det är riktiga pengar. Minskar fusket där så sparar man pengar.

Givetvis är det så att de flesta som har olika bidrag inte fuskar och vill göra rätt för sig, men att vifta bort problemet är att underminera solidariteten eftersom många blir förbannade när en del av skattepengarna går till fuskare. Det är ingen som blir ledsen över att betala skatt för att någon som slitit ut ryggen ska ha ett drägligt liv, men vi är många som blir irriterade när skattepengar går till personer som bara pillar sig i naveln.

Därför blir det alltid en avvägningsfråga. Att vi har en karensdag drabbar många ekonomiskt men det minskar samtidigt svinnet. Alla de sjukdagar som handlade om att man var bakis, var less på sitt jobb, osv, försvann i ett nafs när karensdagen infördes. Samtidigt drabbades ensamstående föräldrar, och då särskilt sådana som genom skiftarbete hade färre arbetsdagar per månad än en kontorsarbetare som jobbar må-fr, 9-5.

Sedan kan det vara värt att komma ihåg att med alliansen så har den långtidssjukskrivne 75%. Med socialdemokraterna har samma person 64%. Så innan man kommer med snyftvalser om hur synd det är folk så bar man kanske ha i åtanke vilket parti det är som faktiskt sparkar på de som ligger. Det partiet är socialdemokraterna.

Anonym sa...

Jag håller med dig Johanna Graf! Vi sjuka är inte hemma för att vi kan arbeta med något, utan för att vi inte kan! De pratar om fusk, men går bara efter statistik, istället för att kolla upp sanningen! Många blir sjuka av det hårda samhället. Istället för att göra något åt det så att fler slipper bli så sjuka, ska vi tvingas ut i samhället igen och bli ännu sjukare, eller leva på socialbidrag! Flera års rehab. ges inte! Det som skulle behövas för ev. återgång i arbete!

CalleFridén sa...

Nej, skattefusk förekommer alldeles oavsett skattetryck. Att tro att det skulle minska om man sänker det samlade skattetrycket är en logisk konstruktion av samma art som att ingen skulle stjäla bilar om alla var olåsta. Och givetvis en önskedröm för nyliberala.
I verkligheten är skattefuskandet ett enormt problem i länder som har mycket låga skattesatser.

m00n sa...

Det samlade skattefusket kommer sannolikt öka.
Nu när man måste stoppa pengarna i egen ficka utifall man blir sjuk.
En ny svart tjänstesektor kommer också växa fram med handikappade och sjuka. Som på grund av tex psykisk störning inte borde vara barnpassare åt dina barn men måste för att äta eller trots att dem har en dödligt smittande sjukdom ändå serverar kaffe på nåt fik för att deras barn ska få pennor och papper. etc etc

Mattias sa...

Calle: Det finns alltid en optimal skattenivå, dvs där staten får in maximalt med pengar. Ökar man skatten ovanför den nivån får man fortfarande inte in mer i skatt.

Den optimala nivån har vi för länge sedan passerat. Det gör att varje skatteökning (oavsett om det är en skattehöjning eller ökad kontroll) kommer att leda till att medborgarna kommer att leta efter sätt att betala mindre skatt. Så länge man inte bryter mot lagen kan inte staten göra någonting åt detta. Ett sätt att minska skatten är att helt enkelt jobba mindre; får man inte behålla tillräckligt mycket när man anstränger sig så slutar folk att anstränga sig.

Slutligen passar jag på att återupprepa mig själv:

Sedan kan det vara värt att komma ihåg att med alliansen så har den långtidssjukskrivne 75%. Med socialdemokraterna har samma person 64%. Så innan man kommer med snyftvalser om hur synd det är om folk så bör man kanske ha i åtanke vilket parti det är som faktiskt sparkar på de som ligger. Det partiet är socialdemokraterna.

Spiff sa...

"Nej, skattefusk förekommer alldeles oavsett skattetryck"

Det finns väl betydligt mindre incitament till fusk om nivån var verklighets-förankrad hos folk!

Svenska skatter är sjukt höga, högst i världen, och det är inte sund ekonomi, det borde ni begripa!
OM vi kunde sänka den till en "hygglig" nivå, säg 40% skulle vi fortfarande vara bland s.k högskatte-länder..

Perspektiv någon?!

Anonym sa...

Jag undrar vilket kontrakt "cynismtänkarna" skrev på den dagen deras själ seglade ner från himlen och landande i "pansarkropparna"?

Alla som än så länge står på benen kanske injeceras i smyg något superämne som regeringen delar ut till de försökskaniner som ska bevisa att det finns en Ståljimmy och Pansarberta i vårt samhälle som eftersträvar effektivisering och att producera, producera och producera, där känslor inte får existera, och sjukdom endast finns i fantasin.

Det vi inte ser med ögat det finns inte. Det finns inga uteliggare för dessa "sjasar" vi iväg från city så att alla utlandsturister tror att Sverige fortfarande är välfärd.

Beslutsfattare som ändrat systemet och bedriver en häxjakt på sjuka somnar naturligtvis sött på huvudkudden efter en ansträngd dag då man lyckats klubba ytterligare en ny lag att göra det ännu sämre för de svaga, där man inte har en aning om hur det är att leva på ca 6000 kr efter skatt för att en sliten deltidsabetande mamma dumt nog gick ner på halvtid då barnen var små för att staten inte skulle beöva betala barnomsorg.

Fortfarande drömmer jag om en politikerlön på över 50000 kr/mån så jag har råd att hjälpa dessa nödstälda, då slipper alla stackars höginkomsttagare betala så förbannat mycket skatt till sjuka, och istället ha råd med ytterligare en lyxbåt där man kan åka jorden runt och njuta av god mat, underbart...

Det är synd om de rika för att de måste se den fattige..

Anna E