måndag, juni 16, 2008

Mitt sommarlov, vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli

Den blomstertid nu kommer - men vad händer med barnen som blir kvar i stan?

Under semestern blottas de ekonomiska skillnaderna mellan barnen – vissa ligger alltid efter med betalningen till klasskassan, kan aldrig hänga med kompisarna till fiket eller vara med i fotbollsklubben. Samtidigt har de kommunala erbjudandena om kollo, fritidshem eller fritidsgårdar skurits ned eller helt dragits in, vilket är ett stort problem för barn i ekonomiskt utsatta familjer. För många barn är det en befrielse att kunna komma tillbaka till skolan efter lovet.


I ett pressmeddelande från föreningen Majblomman står det:
Många kommuner väljer att rusta ned omsorgen om barn under sommarlovet. Fyra av tio av kommuner/stadsdelar satsar mindre än tidigare eller inte alls på avgiftsfria eller subventionerade sommarlovsaktiviteter.

I Solna upphandlar man just nu fritidsparkerna och fritidsklubbarna. I direktiven står att de som lägger anbud INTE ska erbjuda öppet i juli, på helgerna, före kl 13.00 på dagarna osv. Varför? Om en entreprenör kan ge ett sådant bud inom gällande ram är det väl toppen? Men kommunen kanske VILL ha fler nedklottrade parkbänkar, pangade gatlyktor och uppeldade papperskorgar?

Även Solnas motsvarighet till Fryshuset; konsert- och replokalen Black Sheep, har beordrats stänga under sommaren. Vilka ungdomar är så priviligierade att de har hela det tio veckor långa sommarlovet fyllt av semesterresor och sommarjobb?. En knapp sjättedel av alla skolungdomar som sökte de ynka 50 sommarjobben som kommunen anordnade erbjöds ett sådant.

Sol ute, men mental istid i skallen på dem som bestämmer.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

mats sa...

Sannerligen en dyster beskrivning av sakernas tillstånd. Den enda l juspunkten som jag kan observera är att det kan finnas en potential att anställa några klotterbekämpare och papperkorgsbrandbekämpare under sommarlovet.....