torsdag, mars 01, 2012

Vad saknas i livet?

- Vad saknar du mest där ute till havs? Den frågan får jag ofta av vänner som mailar mig, och jag kan inte svara. Förutom det uppenbara, att få en son-kram, (om än sällsynt även i land), så är det inte mycket.
Internet förstås, speciellt i början. Van som jag blivit vid att alltid kunna kolla upp en filmtitel, spela en låt eller kolla fakta om något man diskuterat´r, känns det oerhört frustrerande att famla efter iPhonen eller reflexmässigt trycka på webläsaren på datorn för att sedan upptäcka att, nej, det går ju inte. Första hamnarna vi anlöpte rusade jag iland med telefonen viftande över huvudet för att om möjligt leta upp en WiFi-punkt. Det måste ha sett väldigt roligt ut. Eller fånigt, rättare sagt. Nu har jag börjat anteckna saker jag ska kolla upp, läsa eller hämta på nätet, men när jag sedan sitter där på något Internetcafé, undrar jag ofta vad det var som kändes så livsviktigt med det.
Att kunna gå i kylskåpet och dricka ett stort glas juice kanske. Att hitta på ett projekt och genast kunna genomföra det, med alla affärer inom räckhåll. Brödummin. Kardemumma. Riktig vaniljsås istället för den "custard" som liknar var och smakar ingenting. Lyxen att kunna äta färska grönsaker istället för att försöka hitta en omöglig bit på de som finns kvar ombord. Äta en hel skål med mandariner. Att få känna sig litet kall. Fast så fort jag blir kall blir jag jättegnällig. Sedan jag anlände i 38 graders värme i Darwin, Australien har jag bara frusit en gång, och det var vid de mest södra breddgraderna på Indiska Oceanen - och då visade det sig vara 20 grader!
TV-nyheterna. Jag visste inte ens att Victoria fött barn. Fast jag hade å andra sidan missat att hon var gravid, och det måste hon ju ha varit redan när jag lämnade Sverige för tre månader sedan.
Löjliga saker som knäckebröd och Kalles kaviar. Jag tyckte alltid att människor överdrev när de bad om sådana grejor när man hälsade på dem utomlands, men nu har jag blivit likadan.
Men mest av allt saknar jag nog att kunna röra på mig. Som jag skrev om för några dagar sedan, har några av besättningsmedlemmarna föresatt sig att träna på däck varje dag. Förutom armhävningar, sit ups och "plankan", är det dock svårt att hitta på övningar som inte kräver verktyg. Båtshaken, en tamp och ett par oljedunkar funkar till viss del, men jag skulle vilja ha ett löpband. Det borde ju inte vara helt omöjligt att konstruera en skjutbar lucka i durken som gömde ett band under? När man kan bygga segelbåtar med hot tubs på fördäck så… En javla pool pa dack kanns onekligen litet onödigt nar man har hela Atlanten runt sig. Den ar stilla och varm idag. När värmen redan klockan nio på morgonen kryper upp emot 28 grader knyter vi ett rep efter båten som vi hänger och svalkar oss i. Två små tonfiskar hänger också med och simmar i samma fart som båten.
Vad saknas i livet? Just nu ingenting.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ska det här vara en blogg av en socialdemokrat? Fy faaan, vilket jävla hån mot arbetsklassen! Ett lyxliv i lyxbåt. Nu förstår jag var alla mina surt betalda skattepengar går till! Försnillade av en som kallar sig socialdemokrat!

Anonym sa...

Men snälla rara,det var det mest magsura jag tagit del av på länge.
Krya på dig.

Stockholms Centralombudsman sa...

Kan man inte ställa sig mot masten och has-gå så att man blir stark och motionerad?

Johanna Graf sa...

Ja, litet Michael Jackson-gång liksom?

Vad beträffar lyxlivet ombord, så är "Anonym" välkommen att segla med en b´vecka och se hur det är. företrädesvis på Indiska Oceanen under cyklonsäsong. Jag kan tillägga att bilden på personen i jacuzzin på däck är från en reklambroschyr, INTE från båten jag seglar.