lördag, mars 03, 2012

Allting är relativt del ll

Hörde att det blivit vår i Sverige. Känns konstigt. Jag har ju inte ens upplevt den svenska vintern i år. Här ute pa havet är det andra bullar. Heta sådana.
I motsats till överfarten på Indiska oceanen, där det blev kallar för varje dag och breddgrad vi kom söderut, blir det på Sydatlanten varmare för varje breddgrad norrut vi kommer. Fem dagar kvar till ekvatorn och värmen är redan så påtaglig att jag helst vill befinna mig på båtens badplattform hela dagen, liggande med en hink i handen som jag öser vatten över kroppen med varannan minut. Idag är det 32 grader, även inomhus,(eller heter det inombåts?). Alla ambitiösa sysslor får vänta tills vi kommer över ekvatorn och mot kallare klimat igen.
Förutom att putsning av rostfria saker på däck (som bara heter rostfritt men inte är det) ter sig onödigt för att det ända ser likadant ut efter bara en vecka till på öppet saltmättat hav, ter det sig nu även omänskligt i den obarmhärtiga vitgnistrande solvärmen.
Istället ligger vi platt och bara lyssnar på löjlig musik och dryftar stolliga diskussionsämnen. Vilken av de här tio svenska eurovisionsschlagerlåtarna skulle vunnit i ditt land? Jag vet inte om det faktum att Carolas "Främling" vinner bland den icke-svenska delen av besättningen tyder på solsting eller på att det är en given eurohit. Samma sak när samtalet kommer in på frågan om vilket bakverk man mest liknar till sin karaktär. Jag får helt enkelt inga röster alls på att vara lik något bakverk, utan kallas för citronläsk. Det är nog bara för att juryn är varm och törstig.
Fasen vad tiden går fort när man har tråkigt. Imorgon är det redan pizzadag igen. Man skapar sig små rutiner, minsann.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Johanna, jag hoppas att du gör en bok av den här resan. Jag vill ha ett signerat exemplar. Ta detta som en bindande beställning.
/Sören

Johanna Graf sa...

Ha ha, vi får väl se om någon vill ge ut den:-)!