måndag, mars 12, 2012

Har man inget Internet,är det livsviktigt att ha vänner

Vad säger man? TACK!
"Vad hade jag gjort utan er?", brukar man sedan lägga till litet klädsamt.
Den här gången menar jag det dock. Bokstavligt.
Vad hade hänt om jag inte hade fått alla de mail med information om situationen i Guinea Bissau, som jag fick efter att ha skickat ut en vädjan på bloggen då vi befann oss utan vind och bränsle utanför kusten till detta obekanta land? Det vågar jag inte ens tänka på. Jag bara skrattar hysteriskt när jag läser.
Fast det var söndag kväll, den veckodag då bloggar får minst antal besök, strömmade det in mail med viktig info. Livsviktig faktiskt, märkte vi när jag läste upp informationen för resten av besättningen. Faktum är att kaptenen gick ut och ändrade kurs mot Kap Verde innan jag hade hunnit läsa mer än ett fåtal. Varför förstår ni säkert efter att ha läst några utdrag här nedan*.
Nu går vi mot Ilha De Santiago alternativt Sal. Vi kommer inte hinna till Kanarieöarna i tid till mitt flyg till Stockholm och muträttegången den 22/3. Den biljetten får anses förverkad. Men jag får försöka leta upp något flyg Sal-Lissabon, Lissabon-Stockholm eller möjligen om det finns någon flyglinje mellan Kap Verde och Kanareiöarna?
OK, jag ska inte besvära er med att be om fler tjänster, utan återigen TACK alla Internetvänner och i verkliga livet. Ni är verkligen livsviktiga! Det här är landet där vi tänkte gå in och tanka:
· Guinea Bissau är ett våldsamt och kriminellt land, en äkta narkotikastat. Ett av världens fem fattigaste länder, med störst inkomstklyftor, vilket bidrar till våldsfrekvensen. (För ett par år sedan hade man en negativ BNP per capita!) Vita europeer är särskilt utsatta "and will be singled out by natives seeking to enact racial crime". (Visste fan inte hur jag skulle översätta den meningen utan att den lätt helt galen!!!)
· Betecknas av FN som en av världens främsta införselportar av narkotika till Europa. Chefen för flygvapnet anses vara landets största knarkbaron.
· Politiska spänningar utbröt för tre veckor sedan efter att chefen för flottan attackerat militärchefens högkvarter. Efter att den gamla presidenten dött nyligen kommer val att hållas nästa helg, den 18 mars. Oroligheter mellan folk och polis och även mellan polis och militär har rapporterats i samband med demonstrationer nyligen, inkluderande tårgas, stenkastning och bränder. Följ noga lokala nyhetsrapporteringar innan beslut att åka dit.
· Med anledning av det rådande säkerhetsläget avråder UD från resor som inte är absolut nödvändiga. Vanliga försäkringar kan inskränkas p g a detta. Meddela närmaste ambassad om du finns i området.
· Odetonerade landminor ligger kvar över hela landet, trots försäkringar om motsatsen.
· Se upp för vilda djur och okörbara vägar.
· Oljetransporter har stoppats flera gånger de senaste åren.
· Öarna utanför kusten används som bas för knarksmugglingen, där flygplan droppar laster som plockas upp av snabba motorbåtar.
Jäpp, det var precis bland de öarna vi hoppades finna en schysst sjömack!
Om vi inte haft satellittelefon ombord, som man kan maila blogginlägg med, och om inte ni hade läst bloggen och haft tillgång till blixtsnabb information via Internet, då hade vi varit på väg dit nu. Vi befinner oss fortfarande på landets territorialvatten, så man får väl meddela ambassaden då, och se upp för lågtflygande plan och snabba motorbåtar. Och hålla de vitaste besättningsmedlemmarna under däck.

1 kommentar:

Torsten Gyhlenius sa...

Ja, avslutningen på Din fantastiska resa kan bli den farligaste delen av allt!