tisdag, januari 24, 2012

Har just haft en nära-döden-upplevelse

Har just haft en nära-döden-upplevelse med en spinnaker som bestämde sig för att go bezerk. Vinden vände och ökade sedan litet för snabbt för att någon skulle hinna upptäcka det. Det är tamigtusan livsfarligt med en vacker, solig och lugn dag efter ett par dagar med halv storm. Alla är trötta och ligger muskelvärkande och dåsar och så - Pang, skiftar vinden, spinnakern kollapsar samtidigt som den börjar gå bärsärkagång över fockstag och genuastag, snurrar in sig totalt på ett par minuter. Ett 110 kvadratmeter stort segel som vinden får tag i är rätt mäktigt.
Konsten var att få den tillbaka-snurrad utan att själv dras med ner i spat. Det gick till slut, men efteråt var händerna skinnflådda på samtliga besättningsmedemmar och ingen kände direkt för att göra middag. Det fick bli bröd och thé istället. Brödet blev litet konstigt, för det hade stått på jäsning när seglet snurrade upp sig i den tilltagande vinden. Men allt är gott när man just hållit på att slitas överbord av ett skenande segel. Sedan tittade vi på The Blue Lagoon. Shit! Vad det är för en konstig drift som får oss att titta på filmer som "The perfect storm", "Cast away", "The white squall", "Dead calm", "Two that survived", "Ghost ship", när vi är ute på världens längsta oceanöverfart? Tokjävlar...
Här är brödreceptet iallafall:
Sötebröd
1 kg vetemjöl
2 dl socker
2 ägg
2 påsar torrjäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
Solrosolja
Mixa allt i en degblandare i 10 minuter. Tillsätt mer mjöl eller vatten tills degen är slät och inte längre fastnar i bunkens kanter. Olja degen på ytan. Låt jäsa tills den svällt till dubbel storlek, ungefär 1 timme. Dela degen i 5 degormar, som du sedan flätar till en snygg fläta enligt följande princip: Lägg ormen längst till vänster över orm 3, från vänster räknat. Lägg sedan orm 2 över det som nu blivit orm 3. Lägg sedan ormen längst till höger (nr 5) över orm nr 2. Börja om från början igen, och fortsätt tills du har en maffig fläta av deg. Låt jäsa igen, i ungefär en halvtimme. Vill du ha ett snyggt och blanktbröd så pensla på ett uppvispat ägg innan du stoppar in det i ugnen på 180 grader i c:a en halvtimme.
Sött och gott, nästan som vetebröd!

1 kommentar:

Anonym sa...

Allt smakar gott efter fysisk hårt arbete.
Det borde väl inte vara okänt för medlemmar i arbetarpartiet?