onsdag, februari 03, 2010

Människovärdet vi kräva tillbaka!


Hur många var det egentligen som fuskade? Dagens Arena skriver om Björn Johnsons bok Kampen om sjukfrånvaron, som avslöjar hur högerns kampanj om hur "skenande kostnader för sjukförsäkringen" berodde på "fusk" och att "arbetslösa kamouflerades som sjuka" vann mediabilden, trots att det var en myt.

Ur boken:

Statistik från 1996-2002 visar att antalet individer som sjukskrev sig inte ökade.

Om svenskens moral försämrats borde fler ha måndagssjukskrivit sig, men så skedde inte.

Norrlänningar påstås sjukskriva sig mer än andra, men deras sjukfrånvaro har minskat.

Den dåvarande s-regeringen anställde, hårt pressad av medias bild av "fusket" 300 nya kontrollanter

De lyckades lagföra 378 fuskare.

Varför exploderade då kostnaderna? Det var sjukskrivningsperioderna som blev längre.

Mest troligt för att den rehabilitering som tidigare funnits kollapsade, på grund av att kommunerna hade för dålig ekonomi för att alla välfärdsarbetare med utslitna leder skulle kunna ges andra arbeten.

Så långt Dagens Arena, alltid lika skarpa i analysen. De ger mig ofta mindervärdeskomplex. Jag tycker mest att jag skriver trams, ofta i all hast vid frukostbordet. Men då och då går jag litet stolt till jobbet och frågar min politiska sekreterare vad han tycker om dagens blogginlägg, nöjd med nån svängig formulering. Då ler han ofta artigt, men jag fattar: Han kommer inte ens ihåg vad jag skrev om!

Men så andra dagar - konstigt nog ofta sådana där dagar när jag tycker världen är ond och alla jag möter fula, feta och elaka - då kommer plötsligt kommentarerna, på bloggen, på Facebook och i korridoren:
- Gud vad bra du skrev idag, jag skrattade/jag grät! Så var det igår, när jag i inlägget Solna kan bättre! skrev om Jerry som mist sin kontaktperson. Många talade om för mig att de kände fler, många fler som vägts och befunnits för lätta i Reinfeldts elitsamhälle. Även Dagens Arena skriver om de ny isvindarna som blåser kring människor med funktionshinder:

Att vi inte längre är medborgare med grundläggande sociala rättigheter syns också i den skärpning som skett av de behovsprövade bidragen. Nu nekas till exempel funktionshindrade assistans, trots att de inte kan äta själva. De tvingas fylla i ett 91-sidigt (!) frågeformulär från Försäkringskassan för att eventuellt få en personlig assistent.

Det ska läsas som att medborgarna numera är att betrakta som fuskare och svindlare tills motsatsen bevisats. Det är en mycket stor samhällsförändring.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

De nya relgerna har gjort att FK sysslar med vinstmaximering på ett redan mycket kraftigt överskott. Jag väntar bara på den stora lanseringen av konkurrensutsättningen och utförsäljningen av FK. Jag ber dig knäböjandes att göra vad du kan för att återupprätta människovärdet om det blir regeringsbyte! Du verkar ha hjärtat på rätta stället!

Spiff sa...

Vi betalar redan världens högsta skatter, vilket skadar företag och därmed jobben (för att inte tala om individerna...)!!
Räcker inte det bör vi byta politiker!

Sanningen stavas nog snarare INKOMPETENS och SLÖSERI orsakat av en alltför lättsam syn på mitt och ditt, samt en kvardröjande naivitet och socialism (alla andra har begripit att det inte fungerar...).

Vakna upp och ta ert ansvar och börja göra nytta istället för att kivas om småskit, alltmedan våra pengar förslösas på en det ena, än det andra meningslösa "satsningen"!

Ta det här e.x "Norrlänningar påstås sjukskriva sig mer än andra, men deras sjukfrånvaro har minskat."

Meningen är tagen ur sitt samanhang och säger ingenting om sakers verkliga tillstånd!

OK, den har minskat! Men från vilka nivåer?
Är de mer sjukskrivna än andra?

Sluta med tramset! Svenskar ÄR betydligt mer sjukskrivna än jämförbara länder utan att för den skull vara "sjuka".
Vi arbetar för lite i förhållande till vår utgiftskostym.(punkt) och det kan vi inte fortsätta med!

Spiff sa...

Läste just på Arbetsmiljöverkets sida att "arbetsskadorna" har minskat med 60% (SEXTIO PROCENT...) på ett par år!

Och du tror fortfarande att det inte fuskas?
Varför? För att det gick! För att man kunde och för att det var accepterat och sanktionerat att vara "utbränd" eller tyckte att "chefen var dum"...

Naiva eller bara socialism?