onsdag, februari 24, 2010

En otankad kropp kan leda till en tom tanke

Så står det på yoghurtpaketet på frukostbordet, och jag kan bara hålla med. Men det beror inte på yoghurtbrist, och min taskiga sömncykel tror jag inte ens den bästa näringsexpert på Arla kan rå på. Ska man tolka Havamal så är det ju helt rätt att hålla sig vaken och alert:

"Liggande ulv får ej ofta ett lår, ej sovande kvinna en seger"


Men det börjar bli litet jobbigt att vakna varje natt efter max 5 timmar sömn. Tillslut blir man inte så... vad ska jag säga ... snabbtänkt.

Nu har jag prövat:
1. Göra ingenting. ("Litet vakentid på natten är väl inget att hetsa upp sig över, man kan ju ligga och tänka ut uppfinningar till exempel!")
2. Läsa en tråkig eller krävande bok (Robert M Pirzig har aldrig känts lättare att förstå, så nej, det hjälpte inte!)
3. Rogivande té (Vad är det för rogivande i att försöka somna om med en urinblåsa stor som en basketboll?)
4. Sömntabletter (Melatonin: Gör att man somnar bra, men det är inte det som är problemet, utan att jag vaknar åt helvete för tidigt. Propavan: Min barndoms tandläkarskräck kom tillbaka i färskt minne när hela kroppen kändes bedövad i ett dygn efteråt och käkarna hängde som på en imbecill. Två ord: Aldrig. Mer.)
5. Lägga mig sent.
6. Lägga mig tidigt. (Spelar ingen roll, MAX 5 timmar hur jag än gör.) På bilden nedan av sömncykeln som min käcka lilla iPhone-applikation Sleep Cycle registrerar, syns med obarmhärtig tydlighet hur taskigt jag sover.
7. Slå mig i skallen med en stekpanna (Har jag inte prövat. Jag har ingen stekpanna, den försvann i en flytt nyligen. Ska kanske köpa en ny idag, så kan jag jag rapportera om hur det gick med det försöket imorgon:-)

I natt vaknade jag kl 4 av att jag var så förbannad på jägarlobbyn, som nu verkar känna sån medvind från regeringen efter tillståndet att utrota vargstammen att de nu gör framstötar om att införa skyddsjakt på svanar och tranor. Tranorna för att de "blivit för många" och svanarna för att de har "ett aggressivt revirbeteende". Shit, undrar vilka det är som har mest aggressivt revirbeteende här?!


Nu ska jag gå till jobbet och tänka fler tomma tankar. Är det någon som har fler tips är de välkomna i kommentarsfältet nedan!

"Sleepless in Solna"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan man leva utan stekpanna?

Calle Fridén sa...

Törs knappt säga det, men lite rejält kroppsarbete i nån form är rent förödande för vakenheten. Annars kan man läsa kommunala handlingar, men det lär du väl ha testat

Johanna Graf sa...

Om man som jag väldigt gärna undviker att laga mat, är det rätt skönt...
Calle, jag ringer dig i natt när jag vaknar och frågar om det är nåt dike du behöver få grävt!

Anonym sa...

provat med terapi ?

Johanna Graf sa...

Finns det särskild terapi mot sömnlöshet?

birgitta graf sa...

Psykiatrikerna , varva ner.H.Smedje och J-O Larsson i DN idag , torsd.:
Stäng av datorn och teven på kvällen, släck ner belysningen.

Tantaluran sa...

Handlar det inte om att se på sömnen på annat sätt? När jag inte kan sova så tar jag täcket och lägger mig i soffan. Ser på TV (gärna naturprogram om illrar, grävlingar eller kryp i Amzonas). Somnar jag så somnar jag. Somnar jag inte så har jag i alla fall vilat. Testa får du se!

Anonym sa...

Melatonin i kapsel, och låg dos Nitrazepam har fungerat för mig i drygt tio år, utan dos höjning på nitrazepamet. Circadinet är inte bra då man (jag )blir trött dagen efter om jag inte mosar dem så att melatoninet utsöndras snabbare.

Har alltid röstat på Moderaterna men rådet är från hjärtat Och hjärnan och utan egoism:)
l-hs