måndag, september 29, 2008

Vård med klass

[UPPDATERAD]

Vem som får mammografi är en klassfråga, skriver idag Kommunals Ylva Thörn tillsammans med företrädare för Cancerfonden och Rosa Bandet i DN idag.

Visst, berätta nåt mer som vi inte redan vet. Den som har energin och kunskapen att måna om sin hälsa, följer de nya rönen i media, passar tider och ställer krav får alltid snabbare och bättre vård än den som inte gör det. Det gäller ju all vård.

Ett annat exempel är att lågutbildade äldre tar fler och omodernare mediciner, som SVT Rapport berättade om igår.

Men när det gäller mammografin finns dessutom en geografisk ojämlikhet som är helt åt skogen. I Stockholm ska man numera kallas till mammografi från 40 års ålder (men jag har då aldrig kallats!?) medan man i t ex Malmö lär få vänta tills man fyllt 50. DET är vansinnigt. Den kvinna som då är litet "om sig och kring sig" kan ju allltid hävda att hon är orolig och bli kallad i förtid, medan den som snällt väntar på sin tur löper en förhöjd risk att drabbas av en oupptäckt knöl i bröstet.

Så rådet från måndagsmorgonsura Johanna blir: Om det nu är enda sättet, så ställ er upp och skrik kvinnor, äldre som yngre. Ni har förmodligen gjort er plikt länge nog, nu är det er tur att kräva er rätt!

Sedan kan jag bara inte låta bli att tipsa om ett smilbandsdragande inlägg på badlands Hyena. Läs och le!

[UPPDATERAD]
SR rapporterar om hur Landstingen slarvar med Socialstyrelsens nya mål att kalla även yngre kvinnor till mammografi, trots kunskapen om hur många fler som kan räddas på det sättet.
DN rapporterar om ytterligare en undersökning om hur klyftorna ökar i den svenska sjukvården.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Carina sa...

Det är ingen klassfråga vem som får mammografi! Skillnaden ligger i att vissa grupper enligt artikelförfattarna inte går till mammografiundersökning när de får en kallelse.

Det är oerhört korkat att inte gå på mammografiundersökning, men människor måste betraktas som myndiga att göra sina egna val?

Om man inte förstår vad som står i kallelsen till mammografiundersökning, så måste man själv ta ansvar för att få den översatt eller förklarad. Det är ett individuellt personligt ansvar för den som blir kallad - det är inte landstingets ansvar.

Johanna Graf sa...

Ja, jag tycker väl snarare att huvudproblemet är att det råder ojämlikhet mellan Landstingen.

Morfar Lasse sa...

Jag tror att det är en fråga om upplysning eller rättare sagt en brist på information. Avsaknaden av "tjat och påminnelse".

Den första borde komma oftare och via centrala medier som TV och personlig direktreklam.

Den senare måste komma ifrån vårdinstanserna. De måste sätta kostnaderna för ett "påminnelsebrev" i relation till vården av en bröstcancer patient.

Sedan råder det inget tvivel om att vården måste få resusrer, som står i relation till uppdraget. Vilket direkt skull innebära att alla quinnor skulle kunna kallas vid exakt samma ålder i hela riket.

Anonym sa...

Hur kan precis allt vara "klassfråga" när ni regerat det här landet nästan oinskränkt i snart 70 år?
Och dessutom snott det Svenska folket på nästan varenda krona dom tjänat..

Vad sysslar ni med och var har alla pengar tagit vägen?

Perny sa...

Just det med mammografi pratade vi om i går. Jag hade fått för mig att man skulle bli kallad från det att man är trettio eftersom dom går ut med det i teve att ju oftare man kollar upp ju större chans är det att man tar det i tid. Jag har inte hört ett knyst om detta, inga kallelser eller liknande så jag har tänkt höra av mig.

Om dom går ut med hur viktigt det är i media och att de tar sitt ansvar bla bla bla så är det inte mer än rätt att dom också visar det genom att kalla en. När jag ringer om sådana frågor så måste jag nästan vara sjuk för att överhuvudtaget bli tagen på allvar.