tisdag, september 02, 2008

Valfrihet - för vem och på vilkas bekostnad?

Vårdnadsbidraget har inte blivit någon hit. I Stockholm har bara 260 föräldrar ansökt om det. Men inom denna lilla grupp finns intressanta skillnader i livsvillkor. SvD har tittat närmare på vilka slags föräldrar som sökt bidraget och varför. Är det stressade mammor och pappor som nu fått en unik chans att spendera mer tid med sina barn än de annars skulle haft möjlighet till?

Nej, inte direkt... Väldigt schabloniserat skulle man kunna beskriva det så här:

På södermalm har föräldrarna fria arbetstider, pluggar eller jobbar hemma*. Är de två föräldrar med fria yrken kan de ofta flexa så att den ena är hemma medan den andra jobbar. Inga problem. Nu får de, utöver, gager, royalties, projektpengar och konsultarvoden dessutom ett vårdnadsbidrag. Kul, men bara under begränsad tid, för snart vill de ju ha förskoleplats. Det här är bara en lösning för ett par månader.

I Rinkeby däremot, har mammorna varken jobb eller egen firma. De flesta har aldrig ens haft ett jobb. De är hemma med barnen, som de alltid varit och kommer vara i flera syskonkullar till, särskilt nu när vårdnadsbidraget finns. Hade incitamenten sett annorlunda ut, hade det bara funnits en saftig jämställdhetsbonus och en generös vuxenutbildning, så kanske, kanske de hade tagit steget att ge sig ut utanför hemmets väggar, men nu har de sökt vårdnadsbidrag för ett år eller mer.

Inte i något av fallen, Söderexemplet eller Rinkebyexemplet, får alltså barnen mer tid med sina föräldrar (läs mammor) än de skulle fått ändå.

Valfrihet? Nej, snarare sponsring av behållande av livsstil för ett fåtal.

Till alla de som vill ha mer tid medsina barn, men tycker att vårdnadsbidraget inte är den väg de vill gå, rekommenderar jag läsning av den här artikeln.

*Man har rätt till vårdnadsbidrag oavsett om man jobbar, studerar eller är hemma. Vad man gör spelar ingen roll, huvudsaken är att man inte utnyttjar en förskoleplats. Det är liksom själva huvudgrejen; gör vad du vill, bara du håller ungen borta från förskolan. En förskoleplats kostar kommunen 100 000:- om året, ett vårdnadsbidrag 36 000:-...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,

Inga kommentarer: