torsdag, juni 28, 2007

Peta in en pinne i brasan


En mamma i sonens klass ringde. Hon hade hört finansminister Borg på TV. Nu skulle skatten sänkas med 200 kronor i månaden. Hon suckade trött. - Nu blir det ännu mindre pengar att laga skoltaket för.

Vadå för skoltak? Jo, i barnens skola läcker taket på sex ställen varje gång det regnar. Det finns inga pengar att reparera det för. På skolavslutningen var jag otaktisk nog att ställa mig rakt under ett av hålen. Det droppade i mitt huvud under hela "Du ska inte tro det blir sommar..."

Jag förstår klassmammans reaktion. Hon jobbar på kontor, har hyfsad lön, är gift och bor i villa. Redan innan fastighetsskattens avskaffande tillät familjens ekonomi både nya kläder och en och annan semesterresa. Däremot är hon och hennes man rejält bekymrade över kvaliteten i den kommunala servicen. Mamman sitter i skolrådet och diskuterar nya sparbeting varenda termin. Pappan är idrottstränare och rasar över de usla omklädningsrummen och möglet i duscharna på IP. De skiter i 200 spänn i månaden. De skrattade åt Solna kommuns skattesänkning på 20 öre. De vill att saker ska funka. De vill ha kvalitet.

Däremot är de rejält oroade för den stigande räntan. Precis som så många andra familjer köpte de hus när räntan var låg. Men hur stor höjning klarar de? Om de får litet extra pengar i plånboken är jag rätt säker på att de tänker spara pengarna för sämre tider. De kan också hamna på minus, beroende på om de tillhör herr Borgs prioriterade målgrupper eller ej. Det finns ju också alla de där andra, de som ska betala våra skattesänkningar...

"Du ska inte tro det blir flera jobb,
ifall inte nån sätter fart,
på folket och gör litet jobbigt,
så där så det hoppar och far.

Hoppar och far gör det förvisso, men åt vilket håll? Jag börjar bli rejält orolig. Den här regeringen börjar mer och mer likna ungen som hittat kakburken och proppar i sig innehållet så fort han kan innan mamma kommer in i köket och upptäcker honom. Skynda, skynda, snart bara tre år kvar!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Bra skrivet!

Anonym sa...

Jag säger bara: dum, dummare, dummast!!!! Vem som det syftas på får ni lista ut själv...

Folkomrostning Nu! sa...

Sverige har valdens hogsta skatter och kan inte laga taket i en skola. Ar det nagon annan som ser hur konstig den bilden ser ut? Det ar dags att granska statens och kommunernas utgifter med ett mikroskop.

Varfor finns det ingen annan som kraver det? Om ingen kraver redovisning av kostnaderna sa finns det ju ingen som bryr sej, da ska dom inte klaga om pengarna inte racker.

Anonym sa...

Vi har världens högsta skatter och får ändå hela tiden höra: det finns inga pengar inom kommunerna, det finns inga pengar till de gamla, det finns inga pengar till vården, det finns inga pengar till skolan osv.

Jag förstår att inte skattepengarna räcker då vi levt i ett bidragssamhälle skapat av socialdemokratiskt styre! Tacka sjutton för att pengarna tar slut när det bara flyter ut ur kommunernas kassor. Har man någonsin krävt kvitto på allt vad skattemedlen går till??

Nej, dra åt svångremmen, kanske bättre att Svensson faktiskt får betala för det han/hon behöver på så vis får var och en se över sitt eget hus...

Giv sa...

Du kanske borde PRIVATISERA skolorna, sjukvården samt allt annat förutom rättsväsendet istället för att sitta och klaga på den ineffektiva staten som aldrig förbättrar sina tjänster och stjäler pengar från folket.

http://www.slepasa.se/