onsdag, juni 06, 2007

När blir man etnisk svensk?

Finns det något som heter "etnisk svensk"? När blir man i så fall det?De frågorna har jag grubblat över rätt länge nu. När jag frågar människor får jag alltid olika svar.
Jag trodde att alla på jorden var ättlingar till Lucy, kvinnan som hittades i Afrika för ett tag sedan. Själv är jag av tyskt ursprung sedan 1800-talet. Är jag etnisk svensk? Är 2:a generationens invandrare etniska svenskar? Eller 3:e? Eller 4:e?

Somliga svarar att det grundläggande är personens egna identifikation, andra att det handlar om att man delar en gemensam historia, kultur och traditioner. Men var övergår en färg till en annan i regnbågen?
Det är inte så enkelt att man "blir" etniskt svensk, engelsman eller somalier bara för att man bor eller till och med är född där. Om man sa att alla som bor i Iran är “iranier” skulle nog en hel del kurder protestera.

Jag önskar att det vore så enkelt att man blev etniskt svensk när man själv ville det. Men så är det inte.

Nationaldemokraterna, som vill starta ett "etniskt svenskt" dagis i Södertälje, har sina alldeles egna defintioner. De talar alltid menar utomeuropeer, när de talar om stopp för invandring. Om det inte gäller europeiska muslimer förstås.
Kanske är det bra med sådana ceremonier som den jag var inbjuden till idag. Solna välkomnade de Solnabor som blivit svenska medborgare under året med en enkel men fin ceremoni i Ulriksdals slottspark. Det var rätt häftigt när 60 pers från ungefär 40 olika länder sjöng "Du gamla du fria".

Nästan ännu häftigare var att Eritreanska föreningen i Solna anordnade Nationaldagsfest i Hagalund med flaggor, nationalsång, mösspåtagning för alla nybakade studenter, grillmat och cool musik och dans.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du kan ju t ex fråga min farfar som blev över 96 år och brukade jorden på sin bondgård hela sitt liv sedan barnsben och hans far och farfar på samma stora gård innan dess.Om deras historier om allt i detta land som kommit och gått på gott och ont.

Har man inget ursprung att vara stolt över så är man förmodligen en vilsen själ tyvärr.Något som många invandrare tycks uppleva då de många gånger anammat sitt ursprung utan förtryck eller krigshot för att bli så kallade världsmedborgare.

Men det är ju modernt nu för tiden att påstå sig tillhöra allt och inget.Undrar då bara varför fler och fler slår sig fria och bildar egna småstater i världen för att de känner sig som ett folk !?.

De har förmodligen inte fattat vitsen med att vara en fristående världsmedborgare bland alla gamla förlegade stofiler som är stolta över vad de är och har bakom sig i ett och samma land.

SideShow Surfer

Anonym sa...

När jag som barn flyttade till en grannsocken i Dalarna, så fick vi veta att vi var "utsocknes" tills efter 3 generationer. Att bli svensk.....? Hoppas att det är svar på frågan.