onsdag, juni 27, 2007

Alla indianer i kanoten

Är det fler än jag som ständigt går omkring med känslan av att vara en stor bluff som när som helst kommer att avslöjas?

Alla andra verkar vara smartare, få mer gjort, lata sig mindre än jag? Har hört att det är en åkomma som alla prestationsångestmänniskor bär på. Kanske är det därför jag så ofta dras till de där testerna i tidningar som utropar "Är du intelligent?" "Kolla hur smart du är" och sånt.


För ett tag sedan gjorde jag en test på BBC´s hemsida som hette What sex is your brain? och kom fram till att jag var en riktig hönshjärna. Fy fan, vad knäckt jag var.
För ett par dagar sedan fick jag syn på en IQ-test på Illustrerad Vetenskaps hemsida. Trots att jag var förkyld och hängig och det var sent på kvällen kunde jag inte låta bli. I en halvtimma satt jag där och knåpade med siffror och fyrkanter utan synbart samband och YEEEEESSSSS - jag är smartare än 98 procent av befolkningen. Jag har ändrat mig. Jag älskar tester. Nu ska jag genast ringa Mensa och ansöka om medlemskap.

Klicka på Nemi-serien ovan, så ser du vad det står i bubblorna!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer:

John sa...

Mensatestet är kul. Men jag vill ta det igen, nådde inte riktigt ända fram. Borde starta en förening för nästanmensamänniskor...

Eva sa...

På Mensas danska hemsida finns en längre variant, men akta, man kan bli beroende.

Men nu få du förklara för oss som visserligen klarade trianglarna men inte fattar nåt ändå - vaddå indianer i kanoten? Getter hemma? Eller??
Läs den här om terapeutiska behov uppstår och ring mig när du är talbar igen! Honung Whisky!

http://evarundkvist.blogspot.com/2007/02/beknnelser.html

BBDH sa...

Ok jag var också tvungen att testa. Kom på 132 och smartare än 98 procent. Nu vill jag inte förta varken din eller min glädje (dessutom tror jag inte det är någon annan än en väl självkritisk Johanna som kan betvivla hennes kapacitet) men finns det inte en inbyggd feelgood factor i testerna? Det är roligare - och mer säljande - med tester som ger bra resultat än omvänt. Eller är det bara jag som håller på att försöka nedvärdera min egen förmåga???

Johanna Graf sa...

John: Tror det är bättre att göra om testet. Man har ju en tendens att bli mer och mer intelligent ju fler gånger man över, precis som på högskoleprovet!

Eva: Ja, getter, pommes frites, whatever. Fast jag gillar bäst uttrycket "inte den skarpaste kniven i lådan". Det är så härligt förklenande!

Bbdh: Absolut, jag tror tyvärr du har helt rätt...

lilla mamman sa...

ha ha ha!
jag är oxå sjukt rädd för att någon ska komma på mig som bluffare. kanske borde göra ngt test, och lyckas såklart, så man kan sätta det på väggen som bevis!
kram!

PS. hoppas du läste mitt inlägg där jag skrev just "inte den skarpaste kniven i lådan ;D

Anonym sa...

Fick 156 på ett amerikanskt online-test, 115 på ett ur en gammal svensk bok, 118 på ett riktigt mensatest och 138 på Illustrerad vetenskaps IQ-test. Ska man ta genomsnittet då eller?

John sa...

Johanna: Högskoleprovet spikade jag (2,0), så det vill jag verkligen inte göra igen... hehe