torsdag, maj 19, 2011

Ta ingen skit!

Skoltoaletter. Ett hett diskussionsämne, framförallt bland dem som tvingas använda dem, men igår även på barn- o utbildningsnämnden i Solna. Denna gång efter att föräldrarna på Råsundaskolan skrivit ett argt brev. Ytterligare ett, ska jag väl säga.

Vi Solnasossar har ju redan gjort en skräckfilm om dem, föräldrar har startat en hemsida med ögonvittnesskildringar, innan valet lovade (M)ajoriteten att rusta upp skolorna, men ingenting har hänt. Igår lovades det igen, man skulle göra en "turné bland skolorna för att inventera upprustningsbehovet" Har vi hört det förut? Slösa inte tid på det, fråga vem som helst som satt sin fot i en skola på senare år, de vet att det behövs renoveras överallt!

Men diskussionen tog även den underliga vändningen till att handla om föräldrarnas pedagogiska ansvar att lära barnen att använda toaletten rätt.

Jag tror inte det så mycket handlar om vett och etikett som om ifall toaletterna är välstädade, fräscha och det finns toapapper, tvål och vatten, lås som går att låsa och handdukar att torka händerna på. I vår egen granskning saknades detta på en oroväckande hög andel av toaletterna. Skicket på toaletter och övriga skollokaler är den enskilt största betydelsefaktorn för hur man beter sig i dem, det visar all erfarenhet, både i skolans värld och för miljön i t ex våra bostadsområden.

Om skolorna, som i Solnas fall är byggda på 50-60-talen och inte blivit annat än akutreparerade sedan dess, så inverkar det stort på hur man beter sig i dem. Det är slöseri med skattepengar att inte satsa på skolan, såväl lokaler som elever och lärare. Som föräldrarna skriver i sitt brev: Den rådande planen för renovering av Solnas skoltoaletter är bedrövlig och ekonomiskt ett slöseri med våra skattemedel. Att utifrån budgetbegränsningar välja att renovera enstaka toaletter i Solnas skolor utifrån ordningen mest akut först är inte rationellt, varken ekonomiskt eller praktiskt.

Nu undrar vi bara: När får vi se folkpartiets i Solna vallöfte uppfyllas?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: