onsdag, maj 11, 2011

De heliga krigarna

På söndag är det val igen. Jo, det är sant! Det är ett litet val, mest känt för att Reinfeldt vägrar delta i en debatt mot Håkan Juholt, men icke desto mindre ska faktiskt invånarna i Vöstra Götaland och Örebro vandra iväg och rösta igen redan på söndag. Man får bara hoppas att de orkar lämna picknickfilten en halvtimme för att delta i demokratin igen. Annars lär det bli än mer odemokratiskt än anledningarna till att valet hålls överhuvudtaget.

I EN valkrets i Örebro kommun måste valet göras om därför att Socialdemokraterna haft ett valtält för nära förtidsröstningslokalen på biblioteket, samtidigt som resultatet blev väldigt jämnt. Frågan är om det blir mer demokratiskt nu, då valdeltagandet lär sjunka rejält. Det är förstås jätteilla att en förtidsröst glömdes kvar i Halmstad och aldrig kom fram till valurnan i den aktuella valkretsen i Örebro.

Va? EN röst? Men det spelar väl ingen roll? Jo, faktiskt. Iallafall om det hade varit en röst på folkpartiet, som var en röst ifrån ytterligare ett mandat. Nu säger visserligen den kvinna som lämnade in den där förtidsrösten att hon hade röstat på vänsterpartiet, vilket valmyndigheten gärna får kolla. Men säker kan man ju aldrig vara. Därför görs valet nu om. Oklarheterna i vallokalen då? Det låter ju inget bra alls? Nej, det är det inte heller. Folk sägs ha delat ut valsedlar för socialdemokraterna som redan var nedstoppade i valkuverten och haft partijackor på sig inne i vallokalen.

OK, med tanke på alla annan påverkan vi dagligen utsattes för i valet kan det låta obetydligt, men det där med valhemligheten och det fria handlandet är heligt. Punkt.

Jag har mitt kontor i Solna stadshus, vilket under förtidsröstningen som pågick i stadshusets reception under några veckor före valet innebar att jag var tvungen att ta av mig partijackan och knöla ihop den under armen så att rosen inte syntes, varje dag, flera gånger om dagen. Att sedan reklam-TV:n på väggen i receptionen oavbrutet malde ut den moderata KS-ordförandens röst där han förklarade varför det var toppenbra att bygga en eventarena i Solna, det får stå för (m)ajoriteten. Och att samma KS-ordförande vandrade omkring helt obesvärad i en vallokal i Blåkulla, Hagalund med partijackan på sig och en bunt moderatbroschyrer i handen, det får han själv stå för.

Överhuvudtaget tycker jag att valet, och speciellt förtidsröstningen, verkar ha gått mer slarvigt och nonchalant till än föregående år. Det är illa, eftersom det förstör folks förtroende för hela det demokratiska systemet. Men jag tror inte vi i Solna hade vunnit på att överklaga valresultatet. Och det hade naturligtvis inte ändrat valutgången, vilket det kan göra i Örebro, där det blev så jämnt. Men frågan är om demokratin och förtroendet för samhället stärks? Omval tenderar att straffa de stora partierna och stärka de små, vilket kanske i o f s är precis vad Fp räknat med. Men de riskerar lika mycket en framgång för SD, som idag är vågmästare i Örebro.

Men för några är det kul, som de som hunnit fylla 18 år sedan i september! Andra har passat på att ändra ståndpunkt i frågor som de märkt att folk tycker är viktiga: (M) vill t ex inte längre sänka kommunalskatten, och C vill inte längre sälja ut kommunens hyresrätter. Det tycker de inte är konstigt; nu har de lyssnat på Örebroarnas åsikter. Och (M) och (S) har under en övergångstid samstyrt i god anda. Ur den synvinkeln borde man kanske ha omval litet oftare? Men nej, det känns inte bra att väljarna i en enda valkrets för avgöra valet för hela kommunen.

Visst, om Folkpartiet hade fått ytterligare en röst hade partiet fått det sista ­mandatet i valkretsen, det är klart att det känns surt när valmyndigehten tappar bort förtidsröster, även om det nu var en röst på (V). Men det motiverar banne mig inte ett sådant här beteende: Folkpartiet delar nu ut flygblad där Socialdemokraternas politik liknas vid Sverigedemokraternas, och där Socialdemokraterna anklagas för valfusk.När man i ett flygblad som delas ut i ett område där mångas svenskakunskaper är låga, hjälper det inte om man i radio efteråt erkänner att man ljugit. Det känns litet märkligt att Folkpartiet, som borde ha dataintrånget hos (S) i smärtsamt färskt minne och som med den oskyldiges klara och höga röst propagerat för att Sverige borde kalla in INTERNATIONELLA VALOBSERVATÖRER till omvalet i Örebro, nu går ut och ägnar sig åt den värsta sortens mudslinging och guilt-by-association-taktik. Ursäkta engelskan, men den kommer väl av att sådant fulspel hittills mest förekommit i USA.

Nu har ju Fp en skicklig läromästare i Moderaterna som är de "små vita lögnernas mästare" när det gäller att tänja på sanningen och hitta siffror som inte existerar i verkligheten. I Solna är vi t ex vana vid de flygblad Alliansen sprider dagen innan varje val, där de skriver att S, V och Mp tänker höja skatten med flera kronor. Det fattar förstås alla insatta väljare är en ren lögn, men återigen - om du inte är så insatt - kan misstankens frö sås och några röster vinnas. I moderaternas fall är det väl ungefär vad man kan vänta sig. I Folkpartiets fall känns det mer skenheligt. För att citera professorn i europeiska studier Tony Judt: "Liberalism är som en snyggt designad överrock, den döljer mer än den visar".

Nej, Örbro behöver en stark och handlingskraftig regering, gärna i koalition över blockgränserna eftersom det nu verkar vara så väldigt jämnt, som kan ta itu med våldsbrott och annat som är så oändligt mycket viktigare än partikäbbel som folk varken förstår eller delar!

Läs även andra bloggares, bla Mad World, och Martin Moberg, och Eva-Lena Jansson, och Johan Westerholms åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Staffan Lindström sa...

Hej Johanna, vi delar inte uppfattning om vad som är ett litet val. Västra Götalandsregionen har 1,2 miljoner röstberättigade och Sveriges tredje största parlament.
Regionen omsätter ca 45 miljarder, varav ca 35 på sjukvård.
Dessutom är det en socialdemokratiskt styrd region som nu riskerar att gå samma öde som Stockolms län till mötes.
Tyvärr verkar många huvudstadsboende personer, t.ex. redaktionerna på nationella mediebolag dela din uppfattning om valets obetydlighet. För ungefär var sjätte svensk har det stor betydelse.

Johanna Graf sa...

Förlåt Staffan, självklart är det inget litet val alls, det var mesti betydelsen medborgarnas ögon jag skrev så. Jag uppmörksammar det iallafall, i motsats tilld e flesta bloggare, märkte jag när jag letade andra att länka till!

Karl-Erik sa...

Suck! Efter att hela förra veckoslutet fraterniserat med uteslutande kreativa och vettiga människor på SPX måste du prompt påminna mig om att den andra sorten ("verklighetens folk") fortfarande existerar och frodas. Träligt som man skulle säga i Närke... Jag gör genast associationer till Björn Elmbrandts lysande ledare på Dagens Arena 2011-05-09. ;-P

Spiff sa...

Är det inte lite märkligt ändå att det nästan uteslutande är vänstern som ordnar "röstskolor" eller på andra lite diffusa sätt vill "hjälpa" en del medborgare till "rätt" valsedel?!?

Om man respekterade demokratin och folkets val höll man sig för god att ens försöka påverka med annat än argument och information.

Johanna Graf sa...

Röstskola eller andra insatser för att höja valdeltagandet är, schysst utförda naturligtvis, bra och viktiga. Det är kanske mer förvånande att moderaterna är så ovilliga att utföra sådant demokratiarbete? Eller inte, eftersom de generellt anses förlora på det...

Spiff sa...

Jo. En opartisk app kanske ;)

Johanna Graf sa...

Nja, en app till iPhonen kanske kan vara bra för bortskämda och oupplysta kids, men är nog knappast det som gör att den nyinvandrade hotellstäderskan eller den turkiska farmodern går och röstar...