tisdag, maj 26, 2009

I företagsvänliga Solna är ingenting omöjligt

Detta är morgonen efter att Solnas borgerliga majoritet klubbat igenom bostadshus med 35 lägenheter fem meter från vattnet, mitt på strandpromenaden i Huvudsta. 

Ja, ni hörde rätt. Det låter helt sanslöst, men det är sant. Hade man i Stockholm fått för sig att bygga lägenheter lvid Årstaviken, i Tantolunden, hade det varit politiskt självmord. Big time.

Nu är ju Solnaborna inte direkt tysta, det har kommit in nästan 5 000 protester från upprörda medborgare. Men det är nog mest "Skärholmsbor och Sundbybergare" som kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen uttryckte det igår. Själv hade han minsann bara mött glada, tillväxtivrande (moderata) positiva röster. Vi i oppositionen fick höra att vi "var emot all förändring" och äventyrade kommunens ekonomi genom att vilja lösa in marken av det tvätteri som idag äger den och omvandla den till parkmark, som den enligt detaljplanen faktiskt ska vara. 

Men vadå, att bygga bostäder av ett gammalt tvätteri är väl inget fel? Det blir ju iallafall snyggare hus? Tja, allt är ju relativt, men det största felet är ju att man ö h t byggde en jävla industri på en strandtomt för hundra år sedan. Det felet skulle vi kunna rätta till nu, och göra överkörda, miljöförstörda och bullriga Solna en liten, liten smula grönare och snyggare. Vore det omöjligt för rika, solida Solna, som samtidigt satsar 2-300 miljoner av Solnabornas kapital på en Nationalarena?  Men nej, majoriteten som skriver att de ska bygga i "kollektivtrafiknära lägen" väljer att ersätta tvätteriet längst inne i Bällstaviken med 35 lägenheter, som kommer öka trafiken längs strandpromenaden, och det på alla upptänkliga tider på dygnet, framförallt naturligtvis på helgerna då de flesta promenerar där! Och har man väl anträtt en väg, gjort ett undantag, börjat bebygga en strand, då visar erfarenheten att det lätt blir mer. Det företagsvänliga Solna är mums filibabba för exploatörer: "Det skulle ju lätt gå att bygga ytterligare ett hundratal lägenheter i detta attraktiva läge". 
Och Solnas borgerliga majoritet har ju inte direkt tvekat att sälja mark förut, när landets lägsta kommunalskatt inte räckt till det nödvändigaste. 

Kvällens mest vulgära argument? Tja, vad sägs om "det är bra att vi omvandlar parkmark till bostadsmark, då blir det mycket ljusare och tryggare längs strandpromenaden". Fint! Sälj och bebygg varenda återstående grönplätt, asfaltera Hagaparken och sätt upp strålkastare i hela Djurgården, så blir det tryggt och snyggt! Och den här då, apropå den totala arrogansen och nonchalansen inför alla protester mot bygget: "Vi lyssnar på BRA synpunkter". 
OK, decides WHO? 
I maktfullkomlighetens och arrogansens människoovänliga Solna är det grått och tungt att vakna upp med en vårförkylning denna dag. Framtida generationer kommer att skaka på huvudet och undra vad sjutton de höll på med, de styrande politikerna vid 2000-talets början. 

Nej, nu ska jag gå och förtidsrösta. Klimatsmart, om det nu behöver tilläggas.

5 kommentarer:

Morfar Lasse sa...

Existerar inte strandskyddet för Solna kommun?

Johanna Graf sa...

Nej, det är upphävt här...

Theresa sa...

Jag är chockad över att detta har klubbats igenom. Jag flyttade till Jungfrudansen, ovanför tvätteriet, för att jag första gången då jag gick längs med strandpromenaden tyckte den var underskön. Jag läste just i Solnabladet och fick för första gången klart för mig just hur stor den planerade förstörelsen kommer att bli. Mig veterligen har ingen demonstation hållits och jag känner att en sån skulle platsa nu! Den borgerliga majoriteten har ju inte brytt sig om de tusentals namnunderskrifter i protest som de fått, så frågan är om de även skulle kunna blunda för en riktig demonstation utanför stadshuset.....eller är det kört?

Johanna Graf sa...

En sådan skulle väl i så fall ha hållits inför beslutet i måndags. Då stod de borgerliga ledamöterna och raljerade över att det minsann inte synts några protester utanför stadshuset inför sammanträdet.

Anonym sa...

Kan sånna här klubbade beslut rivas upp eller är det helt spikat att detta hemska blir av? Mitt hopp är att byggplanerna inte har hunnit komma igång innan vi fått en annan majoritet än moderaternas, i Solna.

Tänker på låten där Joni Mitchell sjunger "They paved paradise, put up a parking lot".