tisdag, maj 12, 2009

Enighet är bra

Det verkar som om nästan alla är eniga nu: Regeringen för en dålig krispolitik. Det är jättebra att så gott som alla bedömare är enade om det, för då kanske finansministern och statsministern snart börja fatta. Men det är bråttom nu. Fler och fler jobb försvinner och en sak är säker: det har vi INTE råd med. 

Listan över eniga kritiker av regeringens brist på krisinsikt och jobbpolitik är lång: 

Professor Lars Calmfors och regeringens finanspolitiska råd
Detta råd - som har utsetts av regeringen men ska göra en oberoende bedömning - dömer i stort sett på alla punkter ut Anders Borgs ekonomiska politik. Rådet menar att regeringens jobbskatteavdrag är ganska verkningslöst som konjunkturstimulans, medan en tillfällig höjning av a-kassan eller en tillfällig skattesänkning för pensionärerna kraftfullt ökar efterfrågan.

En av rådet medlemmar, Martin Flodén, kommenterar i sin blogg det uttalande kommunminister Mats Odell gjorde i SvD i söndags ("Många företag går dåligt och många enskilda drabbas hårt av arbetslöshet. Det är inte realistiskt att kommunsektorn ska gå helt torrskodd genom detta fruktansvärda oväder som nu drar fram"): 
"Detta är helt feltänkt. Grunden för en god konjunkturpolitik är att den offentliga sektorn inte ska strama åt under en lågkonjunktur (i grundkursen i makroekonomi får man lära sig att de offentliga utgifterna bör öka i en nedgång). Trots att skatteintäkterna nu faller kraftigt har vi inte en offentlig-finansiell kris. Vi har, särskilt i en internationell jämförelse, mycket starka offentliga finanser. Det finns därför inget behov av åtstramning i kommunerna ...."

Professorerna Tapio Salonen och Bengt Starrin efterlyser bättre arbetsmarknadspolitik i DN-artikeln om de växande klyftorna i söndags 

Även den amerikanske finansmannen George Soros och Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman har nyligen skarpt kritiserat de europeiska regeringarna för att de saknar insikt om allvaret i den ekonomiska krisen och för att ta i för litet för att bekämpa den. I Krugmans bok om krisen, som nyligen kommit ut på svenska, hävdar han att det är livsfarligt att möta djupa recessioner med sparsamhet, och han gör det med så goda argument att boken bör göra de svenska läsarna livrädda för sin egen regering. (Läs mer i Aftonbladets artikel "Att spara är att slösa på människor")

Tycker ni att listan börjar bli tjatig? Det kommer mer! Regeringen har tidigare också fått kritik av 
Riksgälden, 
Konjunkturinsitutet, 
Svenskt Näringsliv, 
Företagarna, 
Sveriges Kommuner och Landsting, 
bankerna och 
Moderata Ungdomsförbundet.

Enighet är bra. United we stand, divided we fall. Låt oss agera!

11 kommentarer:

Peter sa...

Samtidigt i Sundbyberg:

Äldrevården är redan sämst i landet. Men inte nog med det. Man måste spara ytterligare 30 miljoner till 2011. Samtidigt som man lägger 7,2 miljoner på en baseballarena, 30 miljoner på ett friluftsbad & 65 miljoner på en konsthall (Stiftelsen lånar, men kommunen går i borgen och ger ett driftsbidrag för 3 miljoner årligen)

Så går det när man låter sossar styra en kommun. Låt aldrig detta hända i Solna!

kaprate kid sa...

För Solna fungerar ju strålande som det är idag...

Unknown sa...

http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/ett-mordforsok.html

Anonym sa...

Har sossarna någonsin fått beröm av annat än kommunister och bidragstagare?!

Regeringen känns som frisk luft mot en unken socialdemokrati som bara tuffar på i gamla hjulspår.

Morfar Lasse sa...

För mycket länge sedan gick jag en utbildning i "statskunskap och konjukturstimulans". Det är fantastiskt lite av den sittande alliansens politik, som står i relation till vad jag fick lära mig.

Vill man stimulera en konjuktur, måste man öka omsättning. Det kan man bara göra genom att sätt kapittal i rörelse. Man måste alltså direkt öka köpkraften, inte öka sparandet eller avdragen efter genomförd konsumtion. Pengarna till konsumtion finns ju inte!

Spiff sa...

Jag tycker regeringen gör ett riktigt bra jobb, och för en gångs skull känns det att det är proffs som har hand om Sveriges ekonomin.
Med sossarna var det alltid lite mer av "politik" i allt...

Det kändes mer som "duman light" när någon klåpare (aldrig ekonomiutbildad)till sosse, pompöst skulle förklara för det okunniga folket, hur VI (partiet) nu skulle ställa precis ALLT till rätta, oavsett världskonjunkturen och den (halvt) onda marknaden...

Dessutom börjar ett folk uppväxt med skygglappar i en nästintill enparti-stat, nu öppna ögonen och inse att vi är en del av något större.
Norden, Europa och världen...

Heja!

kaprate kid sa...

Jag måste säga att jag sätter större tilltro till Riksgäldens, Svenskt Näringslivs, Företagarnas och Konjunkturinstitutets ekonomiska kompetens än regeringens.

Och att sittande regering skulle politisera ekonomin i mindre utsträckning är befängt.

"Duman light" Jeez, samma, trötta gamla alla-till-vänster-är-kommunister-dravel.

Pajaskonster.

Johanna Graf sa...

Till Peter ang Sundbybergs 7-miljonerssatsning på baseballarenan: Du skriver att du hoppas att det a ldrig hände ri Solna att man sponsrar en arena framför barn och äldre. Sorry, jag åste redan grusa dina förhoppningar. Solna kommunfullmäktige har tagit beslut om att satsa 218 miljoner kronor i det nya Nationalarenaprojektet. Samtidigt ska tvingas nu barn- och utbildnignsnämnden skära miljoner på skolor och förskolor. Detta trots ett skriftligt löfte som den moderatledda majoriteten publicerade i Lokaltidningen Mitt i Solna så sent som i januari i år. Häpp!

Och Spiff, även om du är trevlig så har jag svårt att ta dig riktigt på allvar när du skriver att du tycker den moderatledda regeringen hanterar ekonomin professionellt! Vad är det du vet som vi andra, inklusive världens främsta ekonomiska bedömare missat?? Du dissar alltså analyser från i princip varenda kvalificerad bedömare av finans- och penningpolitk? Professor, ekonom,utredare,finansman, nobelpristagare - det är bara lojala lögnare anställda av Kreml, eller?

Anonym sa...

Spiff skrev "jag tycker".

Det är väl inte särskilt väluppfostrat att klanka på någon annans åsikter?

Att DU inte håller med, har vi nog alla anat...

JAG håller med Spiff. Sossarna har bränt sina skepp under många år med makten. Dom känns ganska "trötta" nu!

P.S Dessutom skall dom dela regeringsmakten med gamla kommunister!? Hur känns det Kaprate?

Nisse

kaprate kid sa...

Jag ser hellre en regering där (v) ingår än en borgerlig regering. Så mycket kan jag säga.

För övrigt kan jag tycka att det är ganska lustigt hur högerextrema grymheter och illdåd bedöms utifrån ansvarig person medan kommunistiska diton bedöms utifrån ideologi.
Hitler - Bad man.
Stalin - Bad ideology.

Men det är ju jag som ju är en sån där samhällsfarlig såsse-kommie.

Gäsp.

Spiff sa...

Det är just det som ÄR ert problem KK...