lördag, juli 21, 2007

Ingen bok för alla


Sedan bokmomsen sänktes har bokförsäljningen ökat rejält. Det trycks 25 procent fler böcker nu än innan, pocketvolymerna har t o m fördubblats. Vi köper fler böcker än nånsin, det låter ju jättebra. Tyvärr visar det sig också, enligt en promemoria från Kulturdepartementet, att den sänkta bokmomsen inte bidragit till en breddad läsning, som också omfattar dem som inte tidigare läste böcker. Det är alltså bara sådana som mig, som ständigt läser, lånar och köper böcker som gynnats. De läsovana, de som sällan eller aldrig får för sig att ta upp en bok, har inte påverkats av reformen.

Hur gör man då för att få fler att läsa? Och varför är förresten det så viktigt?

Förra skolborgarrådet i Stockholm, Erik Nilsson, sa en gång litet provocerande att eleverna egentligen får 16 betyg i ämnet svenska. Alla skolämnen påverkas så enormt mycket av hur man behärskar språket och läsningen. Jag instämmer fullständigt.

Jag tror att mina egna rätt lättvunna 4:or och 5:or berodde på läsningen. Dels kom jag från ett hem med många böcker och hade inte det räckt så fanns det helgöppna bibliotek i varenda stadsdel som välkomnade med sagostunder, barnteater, skrivartävlingar och tonårshörnor. På bibblan i centrum fanns en populär barnbiliotekarie som hette Anna. Hon var inte dum. Hon byggde upp en kuddhörna med musik i hörlurar. Där satt alla de som bara kom in för att värma sig och slå ihjäl litet fritid. Sedan placerade hon alla serieböcker precis intill. När tonårskillarna (för det var oftast killar) börjat bläddra och läsa i ett Lucky Luke-album, kom hon fram och visade en annan serie, och sedan en lättläst bok. Och sedan en till. Ja, ni fattar.

Nu drar regeringen in stödet till lättlästa böcker och inget av de stora förlagen lär väl sitta på sina marknadsavdelningar och diskutera sitt sociala ansvar att ge ut lockande lättlästa böcker för skoltrötta tonårskillar. Pocketmarknaden växer ju, och folk köper. Vissa av oss alltså. Resten får väl skylla sig själva. Bara de tar av kepsen i klassrummet ordnar det sig säkert.
Idag bär det av in till Göteborg för inköp av den i natt släppta sjunde Harry Potter-boken. Yngste sonen är så ivrig att få veta hur det går att han mer än gärna tragglar sig igenom den engelska versionen. J K Rowling, god bless you, du har gjort mer för barns läsande än alla lärare, bibliotekarier och läsreformer i världen!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: