måndag, september 28, 2009

Våga prata ideologi

Vi behöver en ny frihetsberättelse! Så säger många socialdemokrater man pratar med just nu. Problemet är ingen riktigt förmår formulera den där berättelsen i några enkla ord. Ibland kan det enkla vara det riktigt svåra.
Socialdemokratin har länge varit en klockren frihetsrörelse. Från början med stormkliv och oerhört konkreta resultat i ökat välstånd, senare, i takt med de växande förväntningarnas missnöje, med små steg; litet mer, litet bättre. Men samtidigt växte klyftorna, hårdnade samhällsklimatet, ökade den psykiska ohälsan och människors missnöje. Jultomtepartiets tid var över. En del reformer gav resultat, men långt ifrån alla och definitivt inte i paritet till de resurser som lades ned. Nya problem krävde nya lösningar, och pengar och system var inte längre svaret på allt.

Betydde det då att vi borde överge ideologin om att ökad jämlikhet ger ökad tillväxt och bättre sammanhållning och tillit i samhället? Tja, en hel del svenskar var uppenbarligen beredda att pröva nåt nytt, vilket valresultatet 2006 tydligt visade. Och det var då många socialdemokrater började prata om vikten av att formulera vår grundläggande idé som den frihetsberättelse den faktiskt är. Då gäller det att enkelt kunna beskriva varför både sjukpensionären och IT-miljardären blir friare i ett samhälle där vi delar varandras bördor. Varför den enas frihet aldrig får bli den andres ofrihet, för då blir ingen riktigt fri. Varför en god bredd ger en bättre elit.

Bra tänkt, men gjorde vi det? Nej, vi började skälla på regeringen Reinfeldt. Passiva! För litet! För sent! Istället för att rikta in oss på att beskriva de växande klyftorna och varför de var osunda för Sverige.

Jag tror inte att någon politiker ärligt sitter och säger att "vi vill ha mindre jämlikhet, ökade orättvisor och mindre solidaritet människor emellan". Jag tror att alla politiker vill skapa bättre välstånd, om än med olika idéer och utgångspunkter. Men hur har det gått? Vilka verktyg har visat sig funka? DET bör vi granska, så korrekt som möjligt.

Är arbetslösheten en följd av den internatinella lågkonjunkturen som det inte varit möjligt att mildra? Ligger Sverige i paritet med de andra EU-länderna? Har alla medborgare fått proportionerligt lika del av skattesänkningarna? Leder skattesänkningar till fler jobb? Har utanförskapet minskat eller ökat sedan förra valet? Har företagsklimatet blivit bättre eller sämre? Läs den här faktasamlingen från bl a Riksdagens utredningstjänst, EU:s Eurostat, Konjunkturinstitutet (KI). Den är bra som konsumentupplysning. Är det smart eller inte med en sammanhållen skola för alla barn? Läs Skolverkets senaste rapport.

De allra flesta svenskar är med på idén att skapa ökad jämlikhet och tillväxt i Sverige. Men 2006 trodde väljarna att det blå laget skulle vara bättre på det. 2010 får de själva avgöra om den politiken lyckats. Men framför allt kommer de då värdera vilket parti som verkar ha bäst idéer för att öka sammanhållningen så att fler blir fria och Sverige ett bättre land att leva i.
Det ska jag ägna mig åt med stor kraft och iver den närmaste framtiden, inte minstpå partikongressen i oktober. Men nu ska jag sitta av ett förmodligen rätt visionslöst Kommunfullmäktige i Solna. Hoppas det är slut innan AIK-DIF-matchen är slut, så man lyckas ta sig hem helskinnad!


16 kommentarer:

Anonym sa...

Vi söker bekräftelse i de krafter som en gång fick oss till makten. Deras liv har för länge sedan gått från att bära tegel på vingliga spångar och storkok av tvätt i källare till Volvo V70, kaffelatte och semester i Kao Lak. Patiet hänger på och jag var en gång för femton år sedan så nyliberal att jag, idag, ångrar mig.

Det hela blir lite som MacDonkens tafatta försök att möta nyfunna trender och vanor med att servera - Pizza och Pita(!) Jag vet ingen som går på Donken för att de är sugna på pizza och jag vet ingen som röstar på (s) för att de vill ha lägre förmögenhetsskatt.

Antingen är man världsledande på hamburgare, som Donken, ketchup, som Heinz, och på att ge alla människor, oavsett bakgrund, chans, potential och ett anständigt liv som (s) - eller så är man något annat.

Det kan svida lite att vara något av de ovanstående när trenderna blåser hit och dit, men med tiden tenderar de flesta att återvända till det fundamentala. Partikamraternas arbete består i att göra det viktigt - that's it. really.

Peter W

Anonym sa...

du är lysande. Frihetstyrelse ja, mindre fokus på andra och tillbaka till det samhälle vi lever i nu och de utmaningar som behöver nya verktyg. Hans Dahlgren

Spiff sa...

"Socialdemokratin har länge varit en klockren frihetsrörelse"

Yeah right!

Med världens högsta skatter, dyr mat, dyrt boende och arbetskraft, låga löner, liten andel företag och ett epitet som "forbuds Sverige" i våra grannländer...

Vakna upp till 2000-talet nu!

Anonym sa...

Spiff:
Vi kan ha världens högsta skatter - och dubbla dem därtill - bara upplevelsen av värdet av dem gör dem legitima.

Vi kan bygga världens dyraste bil (Bugatti(?) och ändå få köpare till den - av samma skäl.

Skatterna blev för höga då upplevelsen av värdet inte motsvarade det du, och jag, betalade. Vi tyckte det var bättre att dela ut våra kontanta medel själva. Såklart.

Staten - inte i form av "du och jag" (ett jävla floskel om du frågar mig) utan i kraft av Mrs Muscle, eller Moder Svea, skulle kunna ställa enormt mycket högre krav på v a d skattekronorna går till och vad vi får ut av dem.

Skolmaten, som faktiskt Berth Karlsson påpekade i TV), upphandlas av - upphandlare(!) som inte vågar snäsa till budgettyngda kommuner eller storbolagsansvariga. Skulle de ha myndighetsbefogenhet, dvs vara som flygkaptener eller läkare, skulle de tvinga fram lokalodlad och hemlagad mat. Mtansvariga består, till huvuddelen, idag av nedtryckta låglönetanter som hukar sig fram genom halvfabrikat till nästa lön.
Hög skatt är jävligt bra om man får jävligt bra resultat av den. Så enkelt är det.

Peter W

Spiff sa...

Skitsnack!

Det finns en tydlig skiljelinje Peter, och den kallar jag frihet.

Och fri är ingen med ett skattetryck på över 70%.

Och vad får man när man dubblar 70%...

P.S Skolmat är ingen självklarhet, ingen mänsklig rättighet heller, men definitivt väldigt dyrt för stat och kommun. Jämför Norge och Tyskland t.ex. (bara som perspektiv...)

En riktigt pervers gräns går vid 50% tycker jag, en annan vid att vara absolut sämst i världen...

Anonym sa...

Spiff:

Olyckligt att du torpederar dina egna argument med att använda adjektivet Skitsnack. Inget av mina argument är av den karaktären även om du inte håller med. Väl underbyggda tillika då värde inte är ett faktiskt tal (jmfr ljusets hastighet eller absoluta 0-punkten) utan högst relativt (Aaker et al 1998 t ex).

Frihet är inte, synonymt eller sammankopplat, till skattetryck i någon ordlista, lexikon eller uppslagsverk. Det är din egna definition.
Teoretiskt kan man tänka sig att ha 0 i skatt och vara högst ofri (t ex efter en katastrof) och 100 i skattesats och vara helt fri (du får precis allt du pekar på och kan resa och bo var som helst).

Allt jag påstod var att många reagerade över att vi fick så dåliga resultat av vårt skattetryck. Idag är det ännu värre och jag, precis som du antar jag(?) inte begriper varför jag betalar skatt då jag saknar både sjukförsäkring, vettig pension eller ens a-kassa. Men det är inte skattens fel i sig - det är att skatten inte levererar något, eller för lågt, upplevt värde till mig.

Häri ligger faktiskt ett av argumenten för (s) framtid som jag ser det - ge folk rejäl och kvantifierbar valuta för skattekronorna i stället för att montera ned välfärden till förmån för kortsiktig tillgång till konsumtionskapital.

Peter W

Nils sa...

Peter W

Världen måste vara bra fyrkantig för dig! Måste allt definieras i ett uppslagsverk(från rörelsen då..) för att var på riktigt i din värld?

Spiff har rätt, tänk fritt, tänk frihet och sluta hyckla. Sveriges skatter ÄR sjuka och skrämmer bort företag och kapital och därmed jobb...

Anonym sa...

Nils:
På vilket sätt är min värld mer fyrkantig än din? För att jag polemiserade, eller för att mitt skrivna språk är av annan art än "Skitsnack" eller kanske, rent av, för att jag kan tala om bakgrunden till mina åsikter.
Skriv var, och med egna ord, hyckleriet bestod i mitt tidigare inlägg så ska jag bemöta det. I övrigt känns ditt inlägg hopplöst tomt och enfaldigt. Dessvärre.

Peter W

Niclas Lindberg sa...

Bra tråd du tar upp.

För mig är socialdemokratin en frihetsrörelse som syftar till att befria människan från det som hindrar var och en att genom sina egna val leva sina liv och förverkliga sina drömmar. Frihet är att få ha tilltro till sina egna åsikter och tankat och få bestämma själv. En del av denna frihet måste kunna vara att själv få ha avgörandet i viktiga val, t ex i vilken skola ens barn ska gå. Jag förvånas över att så många verkar ta så lätt på människors vilja till frihet och rätt att själva bestämma och så snabbt sätter det i motsatsförhållande till solidaritet och vilja till omsorg om andra. Som det står i partiprogrammet; “Frihet handlar både om individuella fri- och rättigheter och om sådana samhälleliga strukturer, som ger individen faktiska möjligheter att växa och utvecklas..” Som jag ser det tror socialdemokratin att det går att förena individuella fri- och rättigheter med solidaritet men att det behövs strukturer som möjliggör det. Hotet är inte människors frihet och att det finns alternativ (som så klart måste kunna gå med vinst eftersom det är en förutsättning) utan om vi misslyckas med att skapa strukturer som ger alla samma möjligheter.

Jag tycker att partiprogrammet på ett bra sätt fångar upp utvecklingen:
“Arbetarrörelsen växte naturligen ur människors egna hårdhänta upplevelser av fattigdom, förödmjukelser och orättvisor. Under andra hälften av 19oo-talet byggdes de sociala trygghetssystemen upp och gav alla medborgare ekonomisk trygghet vid sjukdom, arbetslöshet och ålderdom. Skolan byggdes ut för att ge alla barn möjlighet till utbildning, oberoende av föräldrarnas inkomster. Sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg blev rättigheter för alla. Välfärdsreformerna ökade människors rörelsefrihet. Tillsammans med kollektivavtal och arbetsrättslagstiftning stärkte reformerna de arbetandes makt över det egna livet Arbetarrörelsen har förändrat Sverige. Socialdemokratins Sverige är ett land där fler människor har möjlighet att göra sina egna livsval Det är välfärdssamhällets barn och barnbarn, präglade både av den självständighet som växt ur den ekonomiska tryggheten och möjligheterna att välja sin framtid, och av den vilja till solidaritet, som skapat dessa deras egna möjligheter. Som fria, starka och självständiga individer ställer de ökande krav på valfrihet och eget inflytande, samtidigt som de håller fast vid idéerna om solidariska lösningar och solidariskt ansvar för gemensamma behov som skola, vård och omsorg.”

Socialdemokratin måste ta sitt frihetsuppdrag på större allvar och omfamna människors vilja och förmåga till delaktighet och egna val i stället för att betrakta det som att det skapar problem. Vi har som parti en god ideologisk grund att stå på. Socialdemokratin har alltid varit en frihetsrörelse och jag är övertygad om att vi kan omfamna den moderna människans vilja att veta bäst själv samtidigt som hon är beredd till gemensamma lösningar och solidaritet. Det är upp till oss att forma framtidens lösningar istället för att vilja göra på stället marsch och säga att allt var bra som det var.

Lobo sa...

Sossarna är antitesen för frihet.
Socialdemokrater vill styra och bestämma över landet och individer genom lagar och regler samt skyhöga skatter, för att därefter dela ut bidrag till det som är "rätt" eller "adekvat" enligt partiet. Det här fungerar inte i praktiken, lika lite som kommunismen fungerade. Och inget "ordbajsande" i världen kan ändra på det...

Niclas Lindberg sa...

Icke sa Nicke.....däremot är det sant att man åt både höger och vänster försöker belacka socialdemokratin för än den ena än det andra.

Spiff sa...

Ja! Och varför då Niclas?
De vet ju inte vilket ben de skall stå på!
Är man vänster, och mot "kapitalism" ett system som alla andra västländer har, eller är man emot en totalitär socialistisk utopi a´la´Ohly...
Ena dan hyllar man Pol Pot, den andra säger man sig värna Volvo och Saabs kamp för att överleva i en konkurrensutsatt värld.
Skall Svenska företag få konkurrera på lika villkor, eller skall MP få införa straffskatter på allt?
Vad vill dom egentligen?

captain morgan sa...

Intressant att Spiff, Nils och Lobo samtliga låter som att de rasat in rakt från Flashbacks forum. Med den typen av "argument" för högerpolitik behöver högern inga fiender.

Peter W, det är helt korrekt att fler och fler börjat fråga sig vad man egentligen får för skattekronorna. Ingenting tycks bli bättre medan riksdagsledamöterna höjer sina löner - klart att det blir politisk förtroendekris då. Vad sossarna behöver är att ta tillbaka initiativet och vara tydliga med vad det är de vill. Om de nu vill något?

Spiff sa...

Höj skatterna så vinner ni aldrig Stockholm igen, och Sverige kommer för alltid bli starkt polariserat.
Närande storstad som brandskattas samt en tärande, bidragsberoende landsort med "pysselsättning"..

Lars Lindblad sa...

Av människor efter förmåga. Till människor efter behov.

Inte begär - behov.

Spiff sa...

Men Larsa, när 40% av befolkningen snart anser sig ha "behov" av det andra sliter ihop till då?
Och när dessa även anser att en Thailands-semester ingår i "behoven", eller vägrar flytta från "byn" trots att jobben försvunnit...

Eller när människor "med annan bakgrund" som p.g.a religion/tradition/kultur tycker att kvinnor skall vara hemma och föda många barn och sedan ta hand om dem hela livet, också har "behov" av de skattekronor den allt mindre delen av befolkningen som faktiskt arbetar, slavar ihop till staten?

Problemet är lite lika som för "offantlig sektor" som inte får ihop debet och kredit, eftersom precis "alla" snart har ett eller annat "behov" som vi inte längre kan stävja...

Det går inte ihop!

Och världens högsta skatter är ett enormt underbetyg till våra politiker anser jag...