fredag, september 18, 2009

Ett år kvar till valet - Hur mår partierna?

Jaha, så har man fått agera sanningssägare igen. Enligt en Aftonbladet-enkät till en bloggrepresentant från varje riksdagsparti så är det TOPPEN att vara allt utom sosse just nu.

Bloggarna från v, mp, c, fp, kd och m svarar alla i kör "Det är toppen!", medan jag svarar att "Det kunde varit bättre". Undrar om alla verkligen är helt sanningsenliga, eller om de svarar vad som förväntas av dem? Jag hoppas verkligen att det INTE förväntas av mig att jag ska vara partipropagandamegafon. Jag tycker verkligen att det är mycket som behöver göras i mitt parti just nu. Därför är jag glad att vi snart har partikongress och ska ägna dag och natt att diskutera just förnyelsen och var vi står i flera viktiga framtidsfrågor.


På moderaternas partikongress behandlades 70 motioner.
Till s-kongressen har inkommit 1 170 motioner. Sug på den ett tag.


I de fyra allianspartiernas kampanj "Samtal om Sverige" nådde de 1500 personer.

I socialdemokraternas rådslag innan kongressen har 450 000 pers deltagit.


Det vittnar om en oerhörd vitalitet, men det betyder givetvis också att det blir hetsiga diskussioner ibland. Men jag skulle vara bra mycket mer bekymrad om det var så tyst som hos alliansregeringen och moderaterna.

Men, som jag sagt förut, det är viktigt att vi lägger energin på att diskutera rätt saker. Skatt och driftformer är teknikaliteter. Folk påverkas inte så himla mycket av en kommunalskatt som skiljer +-25 öre. Varken privat eller i välfärden. Vår kommunala budget ligger på 2,5 miljarder kronor. Moderaternas och socialdemokraternas budgetförslag har bara diffat på högst 50 miljoner kronor de senaste åren. Det är snudd på felräkningspengar i sammanhanget.
Vi måste sätta fokus på de viktiga frågorna. Alla 1 170 motioner är inte viktiga. Det är inte vettigt att nästan 40 procent av alla skolmotioner handlar om driftformer. Skolans största problem är knappast bristen på konkurrensneutralitet mellan kommunala och fristående skolor. Jag tycker vi ska sätta stenhårt fokus på kvalitet. T ex kvalitetsredovisa olika skolor eller hemtjänstföretag så att det blir lätt att välja rätt.

1. Vilken är just nu den största stridsfrågan inom Socialdemokratin?
- Det är mycket intern diskussion just nu, vilket förstås dels är naturligt innan en partikongress, dels är väldigt bra och nyttigt mot bakgrund av att vi fick sparken av väljarna i förra valet. Om det INTE fanns nån intern debatt i det läget skulle jag bli väldigt bekymrad. Men debatterar man rätt saker? Tja, jag tror personligen inte att koncentrationen bör ligga så mycket på målgrupper, stad kontra landsbygd, och vilka verktyg vi ska använda för att nå målen och visionerna. Det kan man diskutera SEDAN, när man slagit fast vilka som är de största problemen med samhällsutvecklingen i Sverige idag. Här fastnar vi lätt i nån slags påstådd konflikt mellan att rikta sig mot medelklass och arbetarklass. Socialdemokratins styrka har i 100 år varit att vi förmått hålla ihop ett samhälle där vi både stärker och uppmuntrar de framgångsrika och de som i olika skeden av livet är svaga. Man kan ju dessutom vara både svag och stark i olika skeden av livet.

2. Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?
- Man vinner inte val på en särfråga, utan på en stämning, en känsla. Om man förmedlar en problembild som folk känner igen sig i och inger förtroende i sin vilja och kraft att göra nåt åt dessa problem, då får man förtroende. (Nån kanske invänder att Piratpartiet driver en särfråga, men jag tror ärligt talat inte det är internetintegritet som avgör deras popularitet, att det är den fråga som gör människor sömnlösa på nätterna, utan att de förmedlar en känsla av frihetssträvan och uppror mot etablissemanget.). Man vinner inte val på en lista med åtgärder, skattenivåer eller lagregleringar av vinster till privata skol- eller vårdföretag. Sådant vill folk såklart att det ska vara ordning och reda på, men åtgärderna och verktygen kan vi inte diskutera förrän vi är överens om problembilden. I slutändan tror jag ändå inte att det är plånboksfrågor som avgör, utan en magkänsla om vad som känns rätt och äkta.

3. Hur är det att just nu vara socialdemokrat?
- Kunde ha varit bättre. Se svaret på fråga 1. Det behövs en diskussion om de riktiga värderingsfrågorna, inte om nivån på skatter, vinster eller målgrupper. Lyckas vi diskutera långsiktiga visioner på kongressen kommer jag känna mig upplyft igen.

4. Ge ett gott råd till partiledaren, så här ett år kvar till valet.
- Var argare på orättvisorna än på Fredrik Reinfeldt.
Skit i all makeover, var dig själv.


Anders Widén, sosse och författare, skriver på sin blogg:
Det är mycket som behöver göras om i partiet. Men det har givetvis cementerats en hel del maktstrukturer under de gångna 120 åren... Jag tror att Mona hade och har otroligt stora och ärliga ambitioner att göra denna förändring. Men jag tror också att hon har ett rent helvete med den uppgiften. Hon vill en ny ledarstil och ledarstruktur, men den gamla har fortfarande makt och klamrar sig bestämt fast.


Det ligger en del i det.


3 kommentarer:

Anonym sa...

"Piratpartiet driver en särfråga, men jag tror ärligt talat inte det är internetintegritet som avgör deras popularitet, att det är den fråga som gör människor sömnlösa på nätterna."

Det som gör mig (40+ fd M-röstande) sömnlös är alla lagar, i övervakningens tecken, som både Alliansen och Sossar prompt och utan några argument som håller för granskning, vill och har drivit igenom.

Dina sa...

Väldigt bra saker som du sa. Jag håller med dig om att det är en stämning och översiktsbild om vad vi vill som ska visas för väljarna. Jag har ett tag propagerat för att man ska skriva historier om hur en persons liv kan vara tack vare vår politik. Till exempel lätt att få bostad, lättare att komma in på läkarutbildning när det är stor brist på läkare osv...

Vi sågs i tisdags om du minns mig.

Johanna Graf sa...

Hej Diana, visst minns jag dig. Tack för att du läser bloggen, och att du tyckte jag skrev nåt bra. Jag håller med dig om att man ska försöka exemplifiera med hur människor har det, då blir det mycket lättare att förstå och ta till sig än en massa procentsatser och krontal.