måndag, april 12, 2010

Varning för populism!

Det gamla paret skiljs åt på ålderns höst då de tvingas bo på olika äldreboenden, rapporterar media. Och politiken går igång som dräglande hundar. Folkpartiets enkät som visar att bara tre kommuner svara "Ja, alltid" på frågan om par alltid får bo ihop och de flesta kommuner svarar "Ja, ibland". Omänskligt! Skandal! Själva har partiledare Björklund minsann en "parboendegaranti " i sitt valprogram, jajamän! Också kristdemokraterna skriker upprört och äldreministern rycker genast ut till det gamla parets försvar.

Populism, säger jag och flera andra. Men jag måste erkänna att även jag reagerade med ryggmärgen då jag först kom i kontakt med frågan. Jag var på studiebesök med Solnas medicinskt ansvariga sjuksköterska, då vi på ett ganska nybyggt äldreboende kom in i ett s k "parrum", som de tänkte bygga om till enkelrum, igen. Varför det?! Jo, svarade personalen, det är så få gamla som vill bo med sin multisjuka man eller fru på ett boende ihop med andra multisjuka och dementa. Speciellt som de flesta av dem redan kört slut på sig med att vårda den andra hemma. När maken äntligen kommer in på hemmet drar de en suck av lättnad och ser med visst dåligt samvete fram mot litet andrum och egen tid.

Och eftersom de flesta som får en vårdplats är i livets absoluta slutskede, så är det tyvärr så krasst att de flesta på våra äldreboenden bor där bara några månader, upp till ett år. Och vad händer då med den friskare maken/makan? Ska denna bo kvar bland de andra döende människorna, och dessutom ta upp en plats som nån sjukare och äldre behöver bättre?

Frågan är som ni förstår inte helt lätt. Därför blir det så väldigt olyckligt när politiker kastar sig på mikrofonerna med gråtmilda och populistiska löften om detta och annat. Speciellt under ett valår.

Som Lena Melin skriver i Aftonbladet; när Alliansen i riksdagen skulle rösta om att lagen behövde förtydligas så att det slogs fast att makar skulle ha rätt att leva tillsammans även under de sista åren av sina liv, oavsett kommun eller vårdbehov, så hamnade förslaget i papperskorgen. Avslag på grått papper. Det blev inte ens omröstning.

Inte ens Kd, som kom med förslaget röstade för. Kom ihåg det när ni idag hör deras äldreminister Maria Larsson gå ut och prata om att det behövs en lag som ger äldre par rätt att bo ihop på livets höst! Till exempel när hon besöker Solna stadsbibliotek den 6 maj. När Stig Malm hörde om detta sade han på sitt karaktäristiska vis: - Undrar om de hade tänkt betala vad det kostar också? I Solna säger de nej till en massa gamla som vill ha en plats på äldreboende. De där rikspolitikerna som inte betalar ett nickel till kommunerna, tänk om de istället försökte gå ut och förklara för folk hur komplicerade frågor hänger ihop. Sånt här ökar bara på politikerföraktet.

Men populismvarningen utfärdas även till mitt eget parti. Vi ska akta oss noga för att måla upp den ljusnande framtid som vi gjorde i slutet av den förra borgerliga katastrofregeringens tid 1994. Folk blir så fruktansvärt besvikna och desillusionerade när denna "change" sedan inte inträffar i brådrasket. Vi måste till exempel fortsätta vara noga med att betona att den orättvisa beskattningen av pensionärer inte kommer kunna avskaffas direkt utan måste ske steg för steg.

Falska löften, svikna förhoppningar och hurtfriska verklighetsbilder som inte stämmer är livsfarligt, det vet inte minst den stackars finansministern Anders Borg (M) idag. Som nytillträdd finansminister förkunnade han med en MUF:ares ideologiskt febriga blick ur den nyliberala ekonomiboken lånade läran om att sänkta skatter skulle ge flera jobb. Om ett, högst två år skulle vi se resultatet. Nu har det gått fyra, och arbetslösheten har bitit sig fast i ett Sverige som klarar krisen SÄMRE än övriga Europa. Citatboken Anders Borg - Det bästa jag har sagt, behöver nog en nyutgåva snart! Och inkomstklyftorna ökar. T o m Moderat-Pravda Dagens Nyheter har generositeten sig att skriva om det.

SPF skriver bra om partiernas röstfiske bland pensionärerna. Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Bra skrivet! En fråga bara: Varför kan inte skatteutjämning ske tidigt mellan pensionär och icke-pensionär? Sjukförsäkringen måste dock förändras så att sjuka får möjlighet att vara sjuka utan blåslampa! Detta måste ske snabbt!