måndag, april 06, 2009

Ge mig en extra hjärna!


Flickor i högstadiet är redan utbrända och ett företag erbjuder reservhjärna om den du har inte räcker till.
En genomsnittlig tjänsteman måste klara att skifta fokus var tredje minut, läser jag i DN. Medan jag funderar på vilka klockor i huset som fortfarande inte är omställda till sommartid, lagar frukost och memorerar att den turkiska yoghurten är slut.
En hel affärsrörelse har vuxit upp, byggd på människors behov av kontroll, effektivitet och produktivitet. GTD, Getting Things Done, heter den. Nu senast är det ett datorprogram som genom att lagra information via talstyrning, sms, foton av dina kom-ihåg-listor lovar att bli den extrahjärna du så väl behöver.

Men behöver vi mer hjärna? Minnesforskarna är inte imponerade. Snarare än att samla på oss ännu mer information borde vi istället lära oss att prioritera.
Härmed prioriterar jag bort att läsa om stress. Det är så stressande. Istället ska jag prioritera... Vad det nu var? Shit, nu glömde jag bort det igen!
Men allvarligt. Vad beror det på att vi för några år sedan läste artiklar om lyckade, framgångsrika människor och tittade på program som gav tips om matlagning och snickrande, medan vi nu föredrar att se på hur dåligt folk har fixat sina hem, sina barn och sin ekonomi? Är det för att vi inte klarar att se våra egna misslyckanden inför oöverstigliga krav? "Vad skönt att det finns någon som är sämre på det här jävla livspusslet än jag", liksom?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag har använt mig av delar av det som David Allen beskriver i sin bok Getting Things Done och tycker det känns som du fått det bakvänt.

Poängen med att få in informationen i ett system är ju att det inte gör något när du glömmer bort vilka saker du har att prioritera mellan, det är bara att gå och titta i systemet. För många är det systemet ett helt vanligt anteckningsblock.

Kanske kan man få lite lugn och ro när man inte ständigt går omkring och oroar sig över allt man glömt bort?

Johanna Graf sa...

Jo, absout, du har helt rätt. Jag bara larvade mig. Skriver ständigt listor själv. Då ser jag åtminstone vad jag har missat att göra under dagen:-)

Anonym sa...

Tjaa..

80 år av lurendrejeri(läs socialism..) har skapat ett verklighetsfrämmande och bortskämt folk kanske?

Vi är som fågelungar, gapar och skriker men vill inte arbeta och prestera alls..

kaprate kid sa...

Som tur är verkar den svenska socialismen inte ha påverkat dig nämnbart, med tanke på hur centralt kunskap och utbildning är och har varit i arbetarrörelsen...