torsdag, april 02, 2009

Det vi inte gör blir dyrare än det vi gör - om regeringens Nalle Puh-läge

Det finns en gammal sanning som säger att det vi inte gör ofta blir dyrare än det vi faktiskt gör. När ska regeringen Reinfeldt förstå den?

Konjunkturinstitutet KI kom i veckan med en oerhört dyster rapport. Om man inte visste bättre kunde man nästan misstänka KI för att vara vänstermegafon inhyrd av sossarna för att göra PR för Thomas Östros förslag till politik för fler jobb. För den borgerliga regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt avvisar totalt Konjunkturinstitutets starka rekommendationer om kraftiga ekonomiska stimulanser för att möta jobbkrisen. ”En ansvarsfull regering kan inte föra en sådan politik” säger Reinfeldt med hänvisning till KI:s förslag. Och det är ganska kraftiga ord. De rekommendationer KI ger är alltså – för att använda statsministerns språkbruk – ansvarslösa. Detta skriver Johan Sjölander på sitt vanliga vassa, roliga och träffande vis.

Hur kan man först sänka skatter för 80 miljarder och sedan säga att man inte har råd att rädda jobben och välfärden med motiveringen att man tar ansvar för statsfinanserna?? Jag trodde i min enfald att alla visste att arbetslöshet är statsfinansiellt tokdyr. Anne-Marie Lindgren förklarar i sin veckokrönika hur inga statsfinanser i världen håller för en arbetslöshet som går upp emot 12-13 procent av arbetskraften.

När samhället tvingas lägga stora resurser på reparera, ställa tillrätta och kompensera allt det som de trista siffororna för med sig, och behoven växer varje år samtidigt som de medför att resurserna vi har att använda till detta krymper, står vi snart inför ett problem som inte går att lösa med aldrig så hård prioritering.

Ett riktigt Nalle Puh-läge för Anders Borg, kan man lugnt konstatera.

(Nalle Puh fastnade som bekant i sin ingång i trädet när han ätit för mycket honung, och kunde varken komma in eller ut.)

3 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Hallå där: Nalle Puh fastnade faktiskt i ingången till Kanins håla, efter han varit inne där och ätit upp att gott Kanin hade hemma.

Johanna Graf sa...

Oups! Kan bara skylla på att jag blivit så gammal att det gått sådär en triljon år sedan mamma läste sagan för mig.

S R LARSON sa...

Ditt eget parti vill hoja skatterna med fem miljarder kronor. Det kallar jag stimulans, det. Ju mindre pengar folk har i sina fickor, desto mer spenderar de. Snygg sosse-ekonomisk logik.