torsdag, juni 10, 2010

Vad gör en stad attraktiv?


Vet ni vad folk tittar mest på när de väljer var de ska bo? Om de kan välja alltså? Nära till jobbet? Nja, ungefär 2 av 10 svarar det. Nära till naturen? Ungefär lika många. Men hela 65 procent svarar att mötesplatser är viktigt. Mötesplatser, vad är det för flummigt ord? Typ ett Folkets Hus eller? Nej, det är alla ställen där det kan uppstå möten mellan människor; hemmet förstås, det egna eller vännernas, men också ett mysigt café eller restaurang, en lekpark, ett torgstånd, en grillplats, en glänta med ett parkbänkar. Jag vet inte, de kanske längtar efter och saknar alla dessa små tanter, som hade tid att stanna och prata på väg till Sommarvägens livs?

Frågan vad som gör en stad attraktiv är oerhört intressant att fundera på, särskilt om man vill bygga och skapa tillväxt. Min hemstad Solna hyrde för ett par år sen in en svindyr konsult som skulle lära ut hur man stärker stadens varumärke. Var det AIK? Karolinska Institutet? De kungliga slotten? Nej, svarade en inbjuden hjärnforskare, det är mötesplatser för hjärnor som gör en stad framgångsrik. Ni bygger en massa hus här i Solna, och har en massa företag, men ni har glömt att satsa på mötesplatser! Ridå.

Lilla tättbebyggda Solna försöker slå rekord i byggande och förtätning. Inget fel på att förtäta; det är smart att kommunerna närmast city gör det. För mig får husen görna vara höga också. Men det är nåt som saknas... Visioner! Solnas (m)ajoritet har inga visioner, de bara säljer, och sen får byggföretagen planera för sina (sälj)visioner. Då blir det ofta, tätt, väldigt tätt, och sällan fördyrande saker som parker, samlingslokaler, plats att leka på, en basketplan eller en grillplats. Det som byggs, det byggs för att säljas. Dyrt. Och då uppstår nästa hinder för möten; det flyttar bara in folk av samma sort.

Mötesplatser kan nämligen vara både inkluderande och exkluderande. Till exempel upplevs bostadsområden med dålig kollektivtrafikförsörjning som tillstängda och där kan det utvecklas subkulturer som exkluderar andra grupper. Som de monotona villamattorna i förorten. Som miljonprogramsområdena när de är som sämst.

Även om det bor och jobbar en massa människor i Solna - "Sveriges företagsvänligaste kommun" - så händer ingenting förrän folk börjar prata med varandra. Det gäller att satsa på kluster av företag, särskilt medan de är små och i början av sin utveckling, och det gäller att satsa på platser där samtal uppstår. Även ytliga kontakter och möten mellan människor bidrar till att utveckla tilliten och acceptansen för det som är annorlunda.

Mindre företag har större behov av offentliga mötesplatser. Ett exempel på en miljö anpassad för småföretag är Telefonplan. Där finns Konstfack med sitt Transit, med företagskuvös och kontorshotell där nyutexaminerade studenter kan utveckla sina idéer och nystartade företag sitta tillsammans. Runt Telefonplan har fastighetsägaren medvetet satsat på att inhysa gym, caféer, gemensamma matsalar och restauranger som uppmuntrar till informella möten. Resultatet: Flera små nyetablerade designföretag lockas dit, som i sin tur lockar andra, som i sin tur lockar fler roliga butiker och caféer osv. Och så möts människorna, och så föds nya idéer till tjänster och produkter. Och folk trivs, och vill flytta dit.

Det är inte bara företagen, utan hela samhället som tjänar på att stärka den sociala sammanhållningen genom att skapa utbyte och kontakt mellan olika grupper av människor. Detta sociala kapital kan stärkas genom en kombination av insatser.

Jag glömde: det byggs visst för möten; kommersiella möten. Och det är inte fel. Men det får inte BARA bli sådana mötesplatser. Det känns otroligt fattigt att Sona Centrum är det enda ställe där man möter folk. Biskopen Caroline Krook utbrast en gång på en debatt på biblioteket Solna Centrum: - Är det här tingeltangeltemplet det enda stället folk har att mötas på i Solna?!

Hjärnforskaren som jag berättade om instämde alltså i biskopens dom: Det hjälper inte att bara förtäta, ni har ju inga mötesplatser för hjärnor!

Vadå möten mellan hjärnor? Det är väl inga problem i dagens it-samhälle? Jo, faktiskt. Viss typ av "kodifierade" kunskap är lätt att sprida via nätet, till exempel i läroböcker och instruktionsmanualer. Den är lätt att sprida och använda, men skapar därför inte heller några konkurrensfördelar för användarna. Okodifierad kunskap eller tyst kunskap däremot, kan inte spridas lika enkelt som kodifierad kunskap. Den växer fram interaktivt och är alltså beroende av nära kontakter mellan människor med kompletterande kunskaper. Det är den sortens kunskapsöverföring som leder till nya innovationer och bidrar till en ökad tillväxt.

Se där, hur det som moderaterna tror är onödiga kringkostnader som ska minimeras så mycket som möjligt, eller överlåtas på marknaden, är en förutsättning för tillväxt i vår region!

6 kommentarer:

Bernhard Huber sa...

Klockren analys. Jag håller med till 100%. Förutom Solna Centrum finns det ingen mötesplats. Och Solna Centrum kommer att dö när Mall of Scandinavia tar över som Sveriges största tingeltangeltempel. Här behövs verkligen en annan politik.

Victor Capel sa...

Det finns en helt underbar mötesplats i Solna, nämligen Råsunda Fotbollsstadion samt de krogar och resturanger som ligger i närheten. Det är en mötesplats som är svår att slå, klasser bättre än det sterila, kalla, blåsiga globenområdet. Livfullare än omgivningarna runt Stockholms Stadion.

Ett ställe där 15-20000 människor möts vecka efter vecka, år efter år. Där man hittar nya vänner, återupptäcker gamla och alltid känner sig hemma.

Men det är klart, det ska ju rivas är det sagt. Trist. Till förmån för en ny arena som sätter den egna sfären högst, med rymliga säten, inga köer till toaletter eller kiosker och med "tv-skärmar överallt så att man kan se matchen medans man konsumerar".

Frågan är ställd, var på en sån här arena ska folk träffas? Var ska man mötas? Alla tusentals människor som inte bara går för "evenemanget" fotboll, utan för att träffa sina vänner, för att umgås, för att vara det sociala djur som Gud och naturen skapat oss för att vara?

Varför har man satt ett likhetstecken mellan kvalitet på upplevelse och atomisering? Varför spenderar man miljarder på ett bygge när man uppenbarligen inte har koll på vad som folk faktiskt uppskattar på en arena, i en stad?

Mycket underligt.

Äh, nu ska jag gå och socialisera med vänner över en öl istället. Men det blir tyvärr i Sundbyberg.

rune sa...

Helt rätt, se till interiör och exteriör och BRA mötesplatser. Kommunikation som jag jobbar med är grunden för ALLT..
ciao

Johanna Graf sa...

Tack alla för fina kommentarer, här och på Facebook! Jag ha mera tankar om detta, t ex vad gäller Solna Victor1, SÅ JAG ÅTERKOMMER!

Spiff sa...

Ja inte är det socialdemokratisk politik i.a.f...
Sorry, men mer tvång och politikermakt i kombination med att alla får mindre över när världens högsta skatter har dragits, bidrar INTE till mer initiativkraft och trivsel.
Kanske du också kan erkänna även när priset du anser det får "kosta" skall betalas...
Var ärlig istället! Lögner kommer alltid ikapp en, fråga Mona.

Victor Capel sa...

Johanna, jag är ju relativt ung. Jag är är dock så pass gammal att jag har upplevt solna när det fanns en fritidsgård i varje stadsdel.

Nu när jag inte längre är ordförande i Black Army så kan jag ju avslöja rakt av att jag aldrig någonsin varit guds bästa barn, och gjort en hel del saker jag verkligen ångrar idag. Det hela är allmäna handlingar och vill någon se vad jag gjort så är det helt ok för mig.

Men med den erfarenheten i ryggen så kan jag idag visa en enorm tacksamhet mot Glenn Jonsson, Kicki, Mats Sale, Alfa Jahulla, Ibou och alla andra fritidsledare som fann där från 0800 till 2200 på Råsundaskolan när jag försökte spela tuff gangster på tidigt 90-tal. Förutom att ta ner mig på jorden rätt kraftigt så hade dom en personlig kontakt som jag ser tydligt inte finns idag.

Solna Ungdomskafé är bra´, absolut. Men det ersätter aldrig Stadiongården, Nordan, Qulan eller Torpet. Det ersätter inte närheten, personkännedomen och det ersätter inte den omsorg som dom som jobbade där hade för sina dagliga gäster.

Visst, jag hatade att dom lade sig i mina affärer när jag var 14-15, men skulle dom inte gjort det så är jag fast övertygad om att saker skulle gå väldigt mycket sämre för mig.

Du har barn som är ett par år yngre än mig, jag är ju faktiskt inte mer än 28 än, men tro mig när jag säger att Solna är väldigt drogtätt, väldigt lätt för en 15-åring, eller för den delen en 20-åring att åka dit på ganska tunga drogmissbruk. Jag var på väg dig, men de fritidsgårdar, och framförallt den personalen som fanns där, räddade mig från sämre öden.


Jag har gått på 4 begravningar de senaste 3 åren. Samtliga bra vänner, samtliga drogrelatearade. Tyvärr. Vi har ett jätteproblem med det här i Solna. Det har dessutom accelererat ordentligt de senaste 4-5 åren. Samtidigt som vi har dragit ner på ungdomen...

Det, helt ärligt, knäcker mitt hjärta. Vi har ju haft vissa samtal om andra saker förut, men här känner jag att jag verkligen vill hjälpa till. Jag tror att du har mitt nummer, ring gärna mig, så kan vi ta ett samtal om det här. Det hela hänger ihop, mötesplatser med ansvartagande vuxna minskar drogmissbruk, minskar kostnader, minskar brottslighet och alla vinner. Men det känns, i dagens Solna, väldigt lågprioriterat. Tyvärr. ´

Som sagt, ring när du har ett par minuter över. Jag tar mig tid.

MVH

V