fredag, januari 15, 2010

Litet politisk konsumentupplysning, tack!

Den tuffa utfrågningen som utlovats blev en uppfostrad tillställning, stod det i rubriken på DN.

Jag är förmodligen naiv, men för en sekund inbillade jag mig att DN till slut fått upp ögonen för medias närmast hov-liknande behandling av Reinfeldt. Alltsomoftast får han stå ensam och oemotsagd i TV-studion. Vill han inte ha debatt, så blir det ingen debatt. Är det jobbiga händelser, som han inte vill kommentera, skickas nån underhuggare ut för attt kommentera. Den normalt kritiska granskning som en regering måste vara beredd på har i det närmaste uteblivit. Men rubriken visar sig handla om nåt helt annat - tillsätningen av kommissionärer i EU - och jag förbannar mig min godtrogenhet. DN har ju politiskt (mörkblå)färgade artiklar t o m på nyhetsplats nuförtiden.

Men börjar det inte bli dags för en rejäl konsumentupplysning nu? Hur kan övriga moderata ministrar, riksdagsmän och för den delen partier i Alliansen tillåta att arkitekterna bakom jävelskaperna glider igenom på en räkmacka?

När resten av regeringen pressas i frågan om behandlingen av sjuka, beklagar Reinfeldt att han tyvärr varit för upptagen av EU-ordförandeskapet för att delta i debatten. Istället får stora stygga vargen heta Christina Husmark-Persson. Tills hon tröttna, och skickar ut Gunnar Axén, riksdagsman och ordförande i socialförsäkringsutskottet. Som i sin tur har en dräng, nämlien Försäkringskassan. Men chefen där förklarar helt frankt att så där ser de nya reglerna ut, det är inte han som bestämt dem.
Media är för all del personfokuserad, men av någon anledning mest på kvinnorna och deras svagheter, verkliga eller konstruerade. Mosa-Mona-kampanjen är framtagen av grabbarna på Schönfeldts gränd och deras PR-vänner, det är ingen hemlighet. Men att media hakar på istället för att syna korten? Det är som om högertidningarnas ledarsidor lever kvar i det gamla Sverige, då allt som hette makt var liktydigt med socialdemokraterna. Hallå! Det är snart fyra år sedan!

Men det är inte så enkelt att man bara kommenterar Mona Sahlins innersta egenskaper, rökvanor, ledarstil och färg på kläderna. Även en annan färgstark kvinna får genomgå mediamangeln, och det är Maud Olofsson. Jag tycker hon är klantig och påfrestande, men jag skulle ta mig fan aldrig drömma om att basera min kritik mot borgerlighetens Sverige på mina upplevelser av hennes röst. Handlar det om SAAB, Vattenfall, elpriser, grisar, klimatet, vargar eller kärnkraften, då kan jag däremot ha åsikter i sak.
Nej, skärpning media. Nu ser jag fram emot en saklig, konsumentanpasad granskning av regeringens politik. Hela regeringen. Och Reinfeldt, nu är du hemma och kan delta i den där debatten du säger dig ha längtat efter. Du kan börja med att svara på hur du ser på de nya sjukreglerna. och det faktum att Sveriges pensionärer är de enda i västvärlden som beskattas högre än löntagare. Och att t o m OECD numera förordar den nordiska välfärdsmodellen, i ett läge då du är i full färd med att införa den anglosaxiska? Och att TCO med förödande skärpa bevisat att din broderorganisation Svensk Näringsliv har fel när de säger att LAS missgynnar ungdomar? Och framförallt, hur det kan komma sig att inte en endaste liten effekt av skattesänkningar har visat sig i ett inflöde av nya jobb? (Maud är för all del också välkommen att svara!)

Eller är det så att moderaterna tänker hålla Reinfeldt inne i på slottet tills sista veckan innan valet och då spela ut statsministerkort, som i Norge? TV ställer säkert upp med guldstolar och hovsam reporter.

Centern får 3,1 procent i den mätning som Expressen publicerar, som DN och Svd berättar om. Opinionsmätningarna visade att 350.000 väljare har lämnat alliansen efter den motiverade och viktiga debatten om försämringarna av sjukförsäkringen. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

9 kommentarer:

Ruben sa...

Tröttsamt bladder. Att du inte gillar det andra laget är väl inte så oväntat men försök formulera dig lite mer kort och slagkraftigt så orkar man kanske läsa hela ditt inlägg utan att tappa orken.

Karin Dahl-Strandin sa...

Nej! Bra rutet! Håller med! Jag saknar alla följdfrågor som journalisterna borde ställa när någon företrädare för alliansen "uppträder" i TV.

Bengt Nilsson, sosse sa...

Jag förstår att det känns svårt för Ruben att få se sanningen om Reinfeldt så exemplariskt väldefinierat underbyggd som i Graafs blogg-artikel ovan.
För att hsn Ruben sen i gammal höger-stil försöka antingen förlöjliga (nedvärdera) artikeln eller föra över frågorna till ett annat mindre känsligt område!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

Anonym sa...

Skriver också BRA RUTET! Kan du inte försöka publicera det som en insändare eller skicka den som ett brev till olika tidningsredaktioner eller TV-diton? Vi är nog många som lider av den erbarmliga journalistiken som finns i SVT. Tror den har större påverkan än DN´s. Att en sådan politiskt okunnig journalist som Anna Hedenmo ska vara med i partiledardebatterna finner jag vara mycket mycket sorgligt.

Spiff sa...

Men hallå!

Sverige har bland världens högsta medellivslängder, både för kvinnor och män.
Vi har bland världens friskaste luft och miljö.
Vi har längst gående arbetsskyddslagstiftning.
Vi har kort arbetstid, frikostiga sjukförmåner och laglig rätt att jobba deltid, ta semester och sköta barn.

Ändå är vi mest sjukskrivna och förtidspensionerade i hela världen!

Varför?

Calle Fridén sa...

Spiff! För att vi ansträngt oss för att ta fram siffror på det. Hur tror du situationen skulle se ut i Mali eller Burma om man ens hade statistik där? Att de lever glada och oanfrätta av sitt stenhårda kroppsarbete tills de dör vid 49 eller nåt?
Vi tillåter människor att vara sjuka. Tycker du att det är fel?

Lars-Erick Forsgren sa...

Johanna! Om du nu verkligen gillar debatt - inte bara att vara partimegafon - då skulle det vara lämpligt att ha en del andra i din bloggroll än sossar.
Nu ser jag flera intressanta sossar i din lista, men personligen vill jag se mera av givande och tagande i bloggdebatten. Megafoner får vi nog av i pressen!

F.ö. kan det ligga ett litet ord av sanning i din bloggpost ovan. Mera konsumentupplysning. Men det finns inga objektiva i politiska sammanhang. Inte ens jag är det, eftersom jag har en fast grundideologi. Dock ligger i den att vara kritiskt analyserande, inte att vara dogmatisk.

Och i min demoskop-kommentar gör jag en värdering varför det ser ut som det gör i opinionsläget! Läs gärna den.

Ingen kommer undan.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/hur-kan-man-bli-forvanad-over.html

Spiff sa...

"Vi tillåter människor att vara sjuka. Tycker du att det är fel?"...

Man häpnar! Och här tror jag vi har kärnan till den "Svenska sjukan".
Naiva och aningslösa människor, som tycker det är OK att ösa ut miljarder av skattebetalarnas pengar på, i många fall fullt friska människor som har "rätt" till bidrag eller pension fast de är fullt friska. Visst några som verkligen ÄR sjuka, hamnar (tillfälligt) snett i en omställning. Men fakta kvarstår...
Vi är mest sjukskrivna i hela världen fast vi mår bäst.
Förklara det!

P.S T.e.x min förra svärmor har varit "pesionär" sedan hon lämnade gymnasiet, men är fullt kapabel att göra allt det vi andra gör dagligen. Och hon är långt ifrån ensam...

Naiv var ordet!

Spiff sa...

"vi ansträngt oss för att ta fram siffror på det. Hur tror du situationen skulle se ut i Mali eller Burma"

Wow... Vi jämför oss verkligen med eliten här!!!!