onsdag, november 23, 2016

En torr men livsviktig bloggpost

I somras var jag nära döden, men hade en ofattbar tur. Det är inte det jag tänkte skriva om, utan vad som hände sedan.
Vår släkts sommarställe ligger längst ute på en klippa på en ö på västkusten. Den här augustiveckan var det kuling i flera dagar, och till sist slets en jordledning av från en elstolpe nära våra stugor.

När jordningen försvinner går strömmen bananas och 'flyter' helt fritt genom husets alla apparater och kan t o m få kontakt med diskbänken. Tar du då i den, så...ja.

Men nog om det. Ingen blev skadad, men elektriska apparater började ryka och gick sönder. Du kan märka att detta är på väg att hända genom att lamporna börjar skina onaturligt starkt eller svagt, eller växlar däremellan. GÅ DÅ OMDELBART OCH STÄNG AV HUVUDSTRÖMBRYTAREN.
För säkerhets skull, rör inte vid knappen med handen utan använd ett verktyg av trä eller plast.
Jag drog bara ut sladden på min rykande dator ur väggen, som tur var fick jag ingen el i mig. Först när även ugnen började ryka, fattade jag att nåt allvarligt var på väg att hända och ringde elbolaget, som sade åt mig att stänga av huvudströmmen.
Efter vad som kändes som en evighet men bara var 1-2 timmar kom elbolagets reparatörer med båt och klättrade upp i stolpen och konstaterade att det var ett så kallat nollfel. (Somliga kallar det PEN-fel.) Hittade följande förklaring på en annan sida:
Förändrad spänning på ett till synes slumpmässigt sätt i hela huset. 400 volt där det inte hör hemma innebär döden för mången elektronisk apparatur.
Reparatörerna sade att jordledningen skavts av som en följd av ålder och väder, och att vi haft en väldig tur som inte fått strömmen i oss.

OK, vad göra nu? Elbolaget bad oss kalla dit en elektriker för att gå igenom alla apparater och se vilka som skadats. Vi gjorde så, och skickade listan med alla summor för reparationer och nyinköp till elbolaget. Det var nu problemen började.

Nej, vi skulle inte få ersättning för mer än dagsvärdet på grejorna. Ungefär som man får av sitt försäkringsbolag. Min dator, som var fyra år gammal men funkade utmärkt, skulle jag t ex bara få 2000:- för. Då blev jag och grannen kusinen, som också drabbats, rejält upprörda. Inte nog med att elbolaget inte skött underhållet av sina ledningar och stolpar, vi skulle dessutom få stå för merparten av kostnaderna för skadan själva?!?!

Som tur är, så är jag en envis jävel, så jag låg vaken en natt och googlade allt jag kunde hitta om skadeståndslagen. Det är nämligen den som gäller om en person eller ett företag orsakar dig en skada. Försäkringsregler med åldersavdrag på prylar och sånt är nåt helt annat, och inte alls tillämpliga här. Enligt skadeståndslagen och dess rättspraxis, så ska den skadelidande inte försättas i en sämre ekonomisk sits än innan skadan. (Inte heller i en bättre sits, förstås.) Vad jag kunde se av tidigare domar och rättstolkningar, så hade vi alltså rätt att få skadestånd som gjorde att vi kunde skaffa tillbaka eller reparera alla apparater som gått sönder, och även att få dem transporterade ut till var otillgängliga ö.

Vi skrev ett brev till elbolaget där vi hänvisade till detta, och efter mycket väntan och diskussioner med dem, så gav de oss slutligen rätt. Vi får inte hela nyvärdet på prylarna, men tillräckligt för att skaffa billigast möjliga nya. (I vissa fall, som för en TV, så har ju priserna gått ner sedan den köptes.)

Anledningen till att jag skriver detta är att fler ska få veta vad som gäller och förstås även för att varna för sådan här skador.

Alltså, slutsats:

1. Om lamporna i ditt hem börjar uppträda skumt, blinka, surra och lysa starkare eller svagare än vanligt - STÄNG AV ALL STRÖM I HELA HUSET OCH RING DITT ELBOLAG!
2. Om du drabbas av skada, så begär ersättning enligt skadeståndslagen. Det finns även en ellag, men den gäller vid strömavbrott, som det alltså inte var frågan om här.
3. Ersättning enligt skadeståndslagen syftar till att kompensera den som lidit en skada. Den skadelidande ska efter att ha fått ersättningen hamna i samma ekonomiska läge, som hen befann sig i innan skadan inträffade. Ersättningen ska inte omintetgöra den skadelidandes möjlighet att skaffa ny egendom efter en skada. Det kan ibland vara skäligt att göra visst avdrag för ålder på prylarna, men rätten påpekar att egendom kan vara lika användbar för sin ägare som ny egendom, trots att den har uppnått en viss ålder, varför avdrag ska göras med viss försiktighet.







Inga kommentarer: