tisdag, december 20, 2011

Vad är väl stormar i politiken mot en cyklonsäsong på Indiska Oceanen?

Jag har varit med om ett motorhaveri, fångat en haj, klarat ett åskväder mitt i natten då blixten slog ut alla instrument på båten och ankaret började dragga, drev in i en fiskebåt samtidigt som det häftiga regnet totalt förblindade. Men det är ingenting mot den naturkraft som drabbar mig i form av tröttheten. Efter en höst med intensivt arbete varken fascineras, roas eller skräms jag av någonting. Jag vill bara sova.
Första gången i Australien och ombord på en stor segelbåt som ska seglas ett kvarts varv runt jorden för att tas upp på varv i Frankrike. Jag försöker hänga med i alla de engelska seglingstermerna. Visst har jag gjort det förut, men hur var det nu; heter ankarspelet windlass eller haleyard? Och hur många knots är nu en distans? Inverter och converter, vad är skillnaden? Tröttheten gör mig dum och trög och på min första nattvakt vaknar jag plötsligt av att min panna krockar med navigationsbordet.
Jag är nog världens mest värdelösa besättningsmedlem. Men att fånga en haj på en vanlig grov fiskelina var faktiskt litet uppiggande. Är det förresten någon som har ett recept på svartfenad revhaj? Skicka det i så fall gärna till saba@amosconnect.com

3 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Visst fortsätt bara att sticka kniven i oss med dina berättelser, vi är inte det minsta avundsjuka på dig när du nu seglar fram i 25 graders värme när vi hemma går i nollgradigt snöglopp och torkar våra rinnande näsor innan vi glimtar solen en kvart om dagen.

Elak är vad du är!

Ha en trevlig jul och tänk på att hajarna är snällare än dina S-info vänner och dom äter du ju inte upp!

Henry sa...

Hajen du fångade, var det en pigghaj?

Johanna Graf sa...

Nä, det var en svartfenad revhaj. Seg, var den...