tisdag, januari 26, 2010

Var försiktig med skällsorden!

Jag är socialdemokrat. Men det hindrar inte att jag gillar och respekterar många människor med borgerliga värderingar. Jag tror det handlar om just respekt, och graden av öppet sinnelag. Ett bra exempel är Isobel Hadley Kamptz. Hon sticker ut bland raden av dogmatiska högerskribenter som en resonerande och nyfiken människa. Nu senast med sitt inlägg om högeralliansens ocharmiga kombination av avsaknad av både hjärta och hjärna i frågan om sjukförsäkringen. detta apropå de moderata riksdagsmännen Axén och Rivières debattsvar till utförsäkrade Alexandra.

Men jag håller med Isobel om att "empatilösa sociopater" nog är ett epitet som bör förbehållas dem med verkliga psykologiska beteendestörningar. Även om jag också skrattade gott åt Badlands hyenas inlägg. Läs särskilt kommentarerna:-)

Jag behöver fler exempel än Isobel på kloka och nyanserade borgerliga bloggare. Ge mig bra tips, så lägger jag till dem i min bloggroll. Jag vill inte ha den smutsiga valrörelse som jag tycker mig se i antågande, med haglande epitet och låga handväskdiskussioner. Då blir nog fler väljare än jag så trötta att de bara vill gå hem och lägga sig i soffan.

Jag har skrivit om det här förut, HÄR , och även att det gör ont när fakta sparkar. Vilket kan vara en av anledningarna till att den här valrörelsens fokus kommer ligga på dirty campaigning.

En tröst i sammanhanget dock, att jag själv kallas gott exempel i bloggvärlden!!!! De fina orden gjorde alldeles särskilt gott denna vidriga januarivecka, det kan jag försäkra!
Andra media på detta: Jan Johansson och Sagor från livbåten, f ö ytterligare en vettig liberal bloggare.

3 kommentarer:

  1. Synd att du själv inte kan hålla dig på samma höga nivå som Isobel, utan istället maler på i enlighet med Sossarnas propaganda att den marginellt omgjorda sjukförsäkringen skulle ha någonting att göra med att "högeralliansen" saknar hjärta och hjärna. Det är inte det hon säger. Det hon säger är att författarna av artikeln ifråga ger uttryck för empatilöshet - oavsett huruvida "Alexandra" faktiskt bara är trött och inte vill jobba, eller är sjuk på riktigt. Hon säger inte att reformen av sjukförsäkringen är felaktig. Det klingar illa när du själv agerar och resonerar på ett sätt som du berömmer Isobel för att hålla sig för god för. Och om du verkligen är intresserad av en "ren" valrörelse så är det nog dags att själv sluta med generaliseringarna och den dogmatiska och osakliga propagandan rörande alliansens reformer. Du behöver inte gilla dem, men det vore hedervärt om kritiken var saklig. Det kan du även hälsa din partiledare och hennes underhuggare Östros.

    Alex

    SvaraRadera
  2. Men snälla lilla Alex!
    Var i hela fridens dar skriver jag dogmatiskt i detta bloggoinlägg??? Jag citerar faktiskt isobel när jag skriver de dr orden om högeralliansens ocharmiga kombination av avsaknad av både hjärta och hjärna i frågan om sjukförsäkringen. De kommer från hennes blogginlägg, inte från min mun!
    Var nånstan exakt skriver jag "generaliseringarna och den dogmatiska och osakliga propagandan rörande alliansens reformer"? Är det de dör "fakta som sparkar" som jag länkar till som du vill ifrågasätta? I såf all får du nog bli litet mer konkret. Vad av detta är det du kallar osakligt: Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler, sysselsättningen minskar och socialbidragen växer. (SCB)
    Om man räknar som moderaterna själva gjorde i valrörelsen – och det ska man - så befinner sig nu 70 000 personer fler i det berömda "utanförskapet" än vid förra valet. (RUT)
    Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland den högsta i Europa. Trots detta så finns det nu färre utbildningsplatser än vid regeringsskiftet. (Eurostat)
    Sjukskrivningarna minskade enligt försäkringskassan mer under (S)-regeringens sista tre år än under den borgerliga regeringens första tre år.
    Utbetalningarna av socialbidrag beräknas – av regeringen - öka med 50 procent mellan 2006 och 2011.
    Barnfattigdomen beräknas under mandatperiod öka med närmare 50 procent. (RUT)
    En halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan.
    Den passiva arbetsmarknadspolitiken växer. Nu befinner sig över 100 000 personer i så kallade ”jobbgarantier” – där endast en av fem får aktivt stöd.
    Tre av fyra platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har avskaffats sedan regeringen tillträdde.
    År 2006 hade Sverige överskott om 70 miljarder kronor. I år beräknas underskotten uppgå till närmare 100 miljarder kronor.

    SvaraRadera
  3. Vad tröttsamt det är...
    Nu jämför du äpplen och päron igen!

    "Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit 100 000 fler, sysselsättningen minskar och socialbidragen växer. (SCB)
    Om man räknar som moderaterna själva gjorde i valrörelsen – och det ska man - så befinner sig nu 70 000 personer fler i det berömda "utanförskapet" än vid förra valet. (RUT)"

    Så jag citerar SCB igen...

    "Diagrammet visar hur stor andel av arbetskraften mellan 15-74 år som är arbetslös. Mellan 2005 och 2008 tenderade arbetslösheten att minska. I och med finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen har dock arbetslösheten börjat stiga igen.

    Tidigare redovisades arbetslösheten i Sverige på ett sätt som gjorde det svårt att jämföra den med andra länder. SCB hade i uppdrag att redovisa arbetslösa inom åldersgruppen 16-64 år, medan man i många andra länder istället tittade på gruppen 15-74 år. En annan skillnad var att man i Sverige valde att inte definiera studerande som aktivt sökte, och var beredda, att ta ett arbete som arbetslösa. Detta gör man i många andra länder. Denna grupp är relativt stor och båda dessa skäl gjorde att arbetslöshetssiffrorna inte var jämförbara med många andra länder. I maj 2007 fick SCB nya direktiv från regeringen och sedan oktober samma år definierar och redovisar SCB arbetsösheten enligt internationell standard."

    Olika siffror och olika verkligheter.

    Högkonjunktur vs lågkonjunktur, sysselsättning vs riktiga arbeten...

    Hur svårt kan det vara!?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.