torsdag, februari 22, 2007

Kulturkonsumtion eller konsumtionskultur

Den nya regeringens marknadsanpassning av museerna har redan haft effekt. Sedan entréavgiften återinfördes på de statliga museerna har museerna förlorat var tredje besökare. Det framgår av en undersökning som DN har gjort.

Historiska museet till exempel, som fördubblade sitt besökarantal med den fria entrén, har i ett slag förlorat hela den ökningen och litet till. Arkitekturmuseet har förlorat mest av alla; 80 procent av sina besökare.

Men kulturministern Lena Adelsohn Liljerot slår dövörat till. Med den ideologiskt blinda okänslighet som bara en totalfrälst nyliberal kan uppvisa lämnar hon följande kommentar:
Vi har prioriterat att sänka skatterna så får folk själva avgöra vad de vill använda pengarna till.

Vad fint, Lena, du förstår verkligen hur folk har det. När studenter, hemtjänstpersonal och sjukpensionärer nu fått sin plånböcker välpåfyllda, har de gjort ett medvetet val att använda dem till annat. Arkitekturmuseet har helt enkelt inte stått sig i marknadskonkurrensen mot nudelsoppan, vinterkängorna till barnen eller medicinen från Apoteket.

Om folk prioriterar annat än museet, får väl ledningen välja på att marknadsföra museet bättre, outsourca, bolagisera, söka sponsring eller lägga ner. Marknaden styr. Med ett sådant marknadstänkande kan vi ju också lägga ner tungt statsstödda Operan och Dramaten redan imorgon. Är du med på det, Lena? Som du själv säger, ingenting är gratis.

Men du, det är en annan sak jag undrar över. Du säger också att "vi kommer inte att kunna ha museeer med högkvalitativ verksamhet om de inte kan ta betalt för den". Kommer du snart att säga samma sak om biblioteken? Låt oss pröva hur det låter, Lena: "Vi kommer inte att kunna ha bibliotek med högkvalitativa böcker om vi inte kan ta betalt för dem". Är du med på det?

Undrar förresten vad de forna museibesökarna gör istället nu, när de inte är ute och shoppar för sin skattesänkning vill säga? 2,9 miljoner fler besök fick museerna med den fria entrén. Det blir många timmar framför Let´s dance eller Idol det.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Dövörat? Verkligen?

    SvaraRadera
  2. Som flitig besökare på olika museer i Stockholm tycker jag mig kunna konstatera att den ökning av besökare man haft när de statliga museerna blev gratis, till inte ringa del utgörs av kaffelattedrickande mammor som med sina telningar och barnvagnar tar plats i museernas caféer. Detta gäller inte minst Arkitekturmuséet. Nu får väl denna kategori besökare söka nya alternativa värmestugor på stan.

    SvaraRadera
  3. Jag har också varit där som lattedrickande pappa. Och tänk att även sådana varelser kan vilja få ett avbrott från blöjbyten och vällingproduktion för att utveckla andra mer intellektuella sinnen.

    Men man får väl ursäkta Kaj för att barn stör.

    Nu slipper du ju dessutom låginkomsttagare som stör din museumskonsumtion...

    SvaraRadera
  4. Ja, det svaret behöver egentligen inte kompletteras.

    Synd att behöva göra dig besviken, Kaj, men det är faktiskt så att man kommer in gratis på de flesta museicaféer utan att behöva betala entréavgift. Vill du ge dig på lattedrickande morsor och farsor med käppen, får du nog bege dig till Waynes Coffee i Götgatsbacken. Men där lär det nog bli ännu svårare att avkräva dem en entréavgift...

    SvaraRadera
  5. 1. Lena Liljeroth "slår dövörat till" skriver Johanna. Gulligt att driva lite med en människas handikapp, Johanna. LL har som bekant en svår hörselskada.

    2. Problemet med den fria entrén är att muséerna inte fick någon kompensation för de uteblivna intäkterna. Som bekant är ingenting gratis: inte ens att driva muséum. Numera förfaller stora delar av samlingarna i våra muséer på grund av pengabrist.

    Däremot slösade sossarna bort hundratals miljoner på ett "värdskulturmuseum" -- en arena för politisk korrekthet som förlades till Göteborg...

    magnus n

    SvaraRadera
  6. Sorry Magnus, det där att Liljerot har en hörselskada hade jag faktiskt inte ens en tanke på. Vad gäller det övriga kan jag bara konstatera att ni moderater hellre sänker skatter och tömmer muséer enligt de tomma ladornas politik än satsar på kultur och bildning för alla.

    När man slopade inträdet till statliga museer så ökade antalet besökare med 2.9 miljoner. En ökning på c a 160 %. Kostnaden för detta lär vara 96 miljoner av kulturbudgetens 6 miljarder kronor. Det känns som väl spenderade pengar, särskilt med tanke på att en stor del besökte dessa museer för första gången. Räknar du på kostnader för varje besök så kan du lätt konstaera att tomma lador kostar enormt mycket att driva. Jag ser det också som väldigt rimligt att alla skattebetalare som varit med om att bekosta uppbyggnaden av samlingarna får åtkomst till dem.

    SvaraRadera
  7. Bravo Johanna! Väl tänkt och välskrivet!
    Dimaz

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.