Ser att jag plötsligt hamnat på plats 19 på Bloggtoppen. De mest sökta orden är stayups och pepparkakor.
Nu ska jag skriva om ett totalt osexigt ämne, som de flesta dessutom får ångest av. Det handlar om att bli gammal. Får se om ni orkar läsa.
Idag släpps Socialstyrelsens årliga lägesrapport om tillståndet i äldreomsorgen. Precis som förra året visar den att äldre över 80 år får allt mindre hjälp av kommunerna. Det som går som en röd tråd genom alla årsrapporterna är att det blivit allt svårare att få plats på ett särskilt äldreboende. Samtidigt ökar antalet som får hemtjänst.
Hjälpen till gamla människor över 80 år har minskat varenda år, sex år i rad, i alla län utom ett. Som alla läsare undrar jag förstås vilket det där enda länet är. Det framgår inte, men det är iallafall inte mitt eget län. Tyvärr. I Stockholms län har hjälpen till de gamla minskat mest.
Värst i länet är Täby kommun, där bara 27 procent av 80-plussarna får någon hjälp, mot hälften av jämnåriga i Överkalix. Förmodligen kan man gissa att Täbys pensionärer levt ett behagligare och mer hälsosamt liv än Överkalixborna och därför är friskare och mindre hjälpbehövande. Men det räcker inte helt som förklaring.
I min egen kommun, Solna, resonerar man politiskt ungefär som i Täby. Låg skatt är det överordnade målet. Då är det lockande att använda den dyra äldrevården som budgetregulator. Jag hade inte tänkt så mycket på det, förrän jag märkte att äldrenämndens budget hade en tendens att hamna precis i balans. Sedan fick jag förklaringen: Man balanserar med hjälp av biståndsbedömningen! Jag började räkna. Det visade sig att de äldre i Solna de senaste två åren "behövt" 1,5 timme mindre hemtjänst per vecka. Vad bra! När vi behövde pengar till en skattesänkning inför valet blev de äldre friskare!
Dessutom har jag svårt att köpa förklaringen till att allt färre får plats på äldreboenden: "De VILL bo kvar hemma!" Jag tror det var länge sedan folk tvingades in på hemmet mot sin vilja.
Istället tror jag - efter att ha pratat med många, många PRO-avdelningar och SPF-klubbar, hemtjänstpersonal, kvälls-, natt- och larmpatruller - att det finns en stor mängd människor som inget hellre vill än att komma in på någon form av gemenskapsboende. Som är rädda att falla och bli liggande, som är ensamma och isolerade i sina hem. Men servicehusen är nedlagda och omvårdnadsboende är svindyrt. Därför är det en allmänt vedertagen uppfattning att "de äldre vill bo hemma".
Det är väldigt längesedan jag själv jobbade i hemtjänsten, men jag har flera gånger varit med både dag- och nattpersonal ute på deras pass och sett hur det ser ut. I snudd på varenda hyreshus i vår kommun ligger det helt isolerade gamla, helt eller delvis sängbundna, i lägenheter som mest ser ut som upplag för blöjor och draglakan. I övergivna vardagsrum hänger både påsk-. och julprydnader sedan flera år tillbaka. I hallar hänger ytterkläder som inte använts på åratal. Kanske har några av de här människorna sagt att de vill bo så, det är möjligt. Men de allra flesta jag träffat har inte ens varit i sådant skick att de kunnat säga vare sig bu eller bä.
Det här är dagens fattigvård. Det är en skam för alla invånare. För oss alla som går förbi utanför de här lägenheterna, med våra shoppingkassar, våra vinflaskor till helgen, eller vår träningsväska på väg till gymmet. Vill vi inget veta, eller skiter vi i det? Vi blir allt fler som blir allt äldre, det gäller även dig, även om du nu känner dig ung och odödlig. Har du tänkt på hur du vill bo? Vem som ska ta hand om dig? Vem som ska betala? För det är dyrt med äldrevård. Det är kanske den allra största utmaningen vi politiker har inför framtiden. Och framtidens pensionärer kommer inte att vara så tysta som dagens, var så säker!
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: äldreomsorg, hemtjänst, äldreboenden, socialstyrelsen, solna, täby, fattigvård
Kan inte du se att världens högsta skatter kväver vårt samhälle? Vi betalar mest för vård i hela världen! Vi satsar mest per skolbarn! Vi satsar mest på miljön! Men till vilket pris?
SvaraRaderaUtdelningen är ju negativ! Trots alla pengar och "satsningar" kommer väldigt lite ut i andra änden. Skatter, avgifter och byråkrati tar ALLT på vägen!
Och resultatet blir därefter. Kan inte ni(du och dina socialist/kommunist vänner) visa den magiska formeln till allt detta!
Johan
Ett bra blogginlägg som verkligen berörde mig!
SvaraRaderaDet är så fruktansvärt ovärdigt av ett samhälle att inte kunna ta hand om sina äldre. Kom att tänka på den 82-åriga damen jag träffade i Hagalund under valrörelsen. Hon var livrädd att något skulle hända henne och hon skulle bli liggande i lägenheten, efter som ingen regelbundet besökte henne. Själv hjälpte hon sina äldre vänner med att handla och städa.
SvaraRaderaUndra hur hon och hennes vänner har klarat vintern i moderathala Solna?
Som Moderaterna i Solna brukar säga när skola och äldrevården inte fungerar: Vi har ju den lägsta kommunalskatten och är den företagsvänligaste kommunen, vad mer kan man begära.
SvaraRaderaTänk om man skulle kunna bry sig om sina invånare istället och vara den människovänligaste kommunen.
Johanna!
SvaraRaderaJag är tacksam för din formuleringskonst. Och för att du skriver om just detta. Min familj har haft anledning att på nära håll följa hur det kan bli när farfar (inte fan) blir gammal..
Han är 84 år, vårdar sin strokeförlamade fru och är nu helt SLUT. Ringer och gråter över att orken inte längre finns kvar. Och skäms över det.
Jag håller med dig. Jag skäms å våra vägnar. Samhällets. Och försöker åka de 30 milen så ofta som möjligt för att hjälpa till. Vilket alltid blir för sällan.
Så Johan, du som tycker att vi skattar ihjäl oss, jag kan ge dig ett krasst ekonomiskt argument för varför vi borde ordna det bättre för våra äldre. (Eftersom empatiargumenten antagligen inte platsar). Det skulle visserligen kosta några tior mer på skatten i månaden att satsa lite mer på vård för de äldre men Å ANDRA SIDAN skulle produktiviteten få en rejäl skjuts, för då skulle ju vi i den närande generationen kunna jobba lite mer fokuserat och dra in mer stach till staten.
Annika
Hej Allihop! Kul med reaktioner! MEN.. om vi satsar 20 Algapengar men bara 2,50 kommer åldringen till del? Eller om "världens dyraste" elever inte har kunskaper som andra? Om vi ÖKAR ekonomin med "ETT HUNDRA PROCENT!!!" men det inte hjälper?
SvaraRaderaINGEN av oss vill att gamla skall ha det dåligt! tvärtom! dom har slitit och jobbat hela sitt liv. Borde dom inte få ha en guldkant på tillvaron nu?! Men pengarna räcker ju inte! Trots "världens högsta skatter"..
Vad beror det på?
Vi måste ha tillväxt! Företag som exporterar! Förmögna företag och människor som kan betala skatt och få hjulen att snurra vidare!
Ni behöver vakna upp ur era törnrosasömn, NU!
Vi kan inte bara önska oss en bättre värld..
Mvh Johan
Jo, Annika!
SvaraRaderaOch några tior för dom handikappade! Och skolan! För att inte tala om miljön? eller cancerforskningen? eller demokratin, kulturen, förskolan..
Problemet är ju att efter alla dessa "tior" flyttar företagen ut.. Och viljan till att betala skatt skulle bli.. negativ, om den inte redan var det.
Om man redan har "världens högsta skatter" men pengarna inte räcker. Tycker du att det verkar fungera då?
J
Jag delar kanske inte din eländesbeskrivning men om, OM jag hypotetiskt ändå gjorde det så skulle jag i mitt stilla sinne undra - Vad skulle du råda till?
SvaraRaderaAtt ta bort från de resurser som redan många vittnar om inte löser de utmaningar vi har?
Jag säger inte att alla resurser samhället förfogar över i form av skatteintäkter används optimalt, tvärtom. Men jag känner en uppriktig sorg över att vi lämnar de gamla i sticket. Strävsamma människor som faktiskt byggt upp vårt land (jag är väl medveten om att det låter som en klyscha)..
Utdelningen är inte negativ som du skriver. Min familj har förlorat ett barn efter intensivsjukvård och ett annat barn är kroniker. Jag är, med de erfarenheterna i bagaget, "välfärdsfundamentalist". Kom gärna med olika idéer kring hur vi kan få fart på det som inte fungerar, men vill du ha mitt öra får du nyansera dina argument i förhållande till ditt första inlägg.
Jag är övertygad om att en klokt utformat och modernt välfärdssamhälle är både tillväxtskapande och konkurrenskraftigt. När det gäller bolagsskatter etc. så är det knappast ett objektivt skäl att flytta företag utomlands.
På återhörande!?
Annika
Sakupplysning till Johan: Kostnad för vården i procent av BNP: då betalar USA mest trots att 20% av sjukhusen är privata och vinstdrivande. Och trots att de har mest privata sjukvårdsförsäkringar. Före oss i ligan ligger flera andra europeiska länder.
SvaraRaderaVi skulle behöva en ny Ivar-Lo Johansson! Både för de äldre som bor kvar hemma och för de som bor på särskilda boenden. Ingetdera är i mångt och mycket acceptabelt.
SvaraRaderahttp://www.op.se/parser.php?level1=4&level2=596&id=689942